»

Svoboda govora v EU?

Reuters - Kot poročajo na Reutersu, je evropski komisar za pravosodje Franco Frattini izrazil prepričanje, da bi morala EU sprejeti zakonodajo, ki bi omogočala blokiranje iskanja načrtov za izdelavo bomb na internetu. Prav tako je Frattini mnenja, da bi morali ponudniki dostopa onemogočati dostop do spornih spletnih strani, ki objavljajo načrte za izdelavo bomb.

Verjetno za začetek. Če bomo namreč blokirali dostop do načrtov za izdelavo bomb, bi lahko blokirali še dostop do načrtov za izvedbo miselnih zločinov, kajne?

37 komentarjev

Na Hrvaškem ukradeni AMD procesorji?

The inquirer - Po poročanju The Inquirerja naj bi na hrvaškem prodajali ukradene AMD procesorje. Novinar Teo Valič trdi, da se da v nekaterih trgovinah kupiti AMD Athlon XP 2600+, 2800+, 3000+ in 3200+ po nenavadno ugodnih cenah. Naprodaj naj bi bili za kakih 20 dolarjev ceneje (približno 5 slovenskih tisočakov), trgovina, ki so jo povprašali, pa za njih daje enoletno garancijo.

AMD zaenkrat še ni podal uradnega komentarja.

Niso bile garancije na procesorje včasih samo kak teden ali dva?

20 komentarjev

Transmetin Efficeon

Slashdot - Transmeta, podjetje specializirano v izdelavo procesorjev z nizko porabo, je danes predstavila svetu svoj najnovejši čip, ki so ga poimenovali Efficeon. Zgrajen je v 0,13-mikronski tehnologiji in tiktaka pri frekvenci 1,1 GHz z 1 MB predpomnilnika. Porabi borih 7 W energije, kar je v primerjavi s Pentiumi M (Centrino), ki porabijo okoli 26 W pri 1,5 GHz, skoraj neverjeten dosežek. Seveda ne moremo pričakovati neverjetne računske moči prenosnikov, ki bodo uporabljali ta procesor, vendar pa smo lahko, ker zaenkrat ne zgibamo proteinov na prenosniku, izredno veseli dodatnih ur delovanja, ki nam jih ta tehnologija prinaša.

Glede na to, da je tudi VIA predstavila procesor s podobnimi zmogljivosti, bo Intelov odgovor verjetno zelo zanimiv.

3 komentarji

Thorton - novi AMD procesor?

Digit Life - Po poročanju nekaterih internetnih strani naj bi AMD izdelal novi procesor, ki naj bi bil okrnjeni brat novih AMD-jevih paradnih konjev -- procesorjev Barton. Thorthon, kot naj bi se ta imenoval, naj bi imel 333 MHz FSB, 256 KB L2 predpomnilnika, izdelan pa bi naj bil v 0,13-mikronski tehnologiji. Thorton naj bi se pojavil nekje v sredini letošnjega leta.

Več informacij o samem procesorju najdete na Digit-life.com. Poglejte si oglejte še sliko AMD-jevih načrtov o izdelavi procesorjev za prihodnje.

4 komentarji

Novi AMD Athlon-64-Benchmark

Chip Online - Na CeBit-u, ki se - mimogrede - danes končuje, se je pojavil test prihajajočega AMD-jevega procesorja Athlona 64. Test so izvedli na sistemu, ki je vseboval VIA K8HT8 nabor čipovja, 256MB DDR333 pomnilnika in seveda Athlon-64 z 1,6 GHz in 1 MB L2 predpomnilnika. Sistem so stestirali s SiSoft Systemanalyse-Tool Sandra (32-bitna različica) in dobili sledeče rezultate:
  • Dhrystone ALU 6.459 MIPS
  • Whetsrone FPU/ISSE2 2.414/2.721 MIPS
Več so preberite na: Chip.de.

1 komentar

Barton 3200+ ter 400 Mhz FSB že aprila

The inquirer - Kot poroča The Inquirer naj bi bili Bartoni 3200+ s 400 megaherčnim zunanjim vodilom pri AMD-ju dobavljivi že aprila. Barton 3200+ naj bi imel 512 KB L2 predpomnilnika in seveda 400 MHz FSB. 3200+ bo narejen zato, da bo pometel s P4 3,06 GHz, a kako bo kasneje, ko se bo pojavil Presscott z 1 MB cacha, je pa popolnoma druga pesem. Na CeBitu je AMD celo demonstriral, kako lahko omenjeni Barton deluje na Nforce 2 ploščah. To bo namreč potrebno vsaj dokler ne bodo izšla nova Viina in Sisova vezja, ki bodo ta procesor tudi popolnoma podpirala.

2 komentarja

Rezanje cen

The inquirer - Sicer ste danes že dobili približen pogled na cene AMD-jevih procesorjev, ki vam ga je posredoval McHusch, sam pa sem naletel na celotno prodajno shemo prihajajočega tedna.

Tako sem na Inquirerju našel Intelove in AMD-jeve načrte za prihodnjo prodajo. Kot kažejo številke, se AMD-ju mudi iz trga odstraniti predvsem Celerone in jih zamenjati s svojimi Athloni XP, Intel pa nadaljuje s politiko pridobivanja zahtevnejših uporabnikov z nižanjem cen Pentuimom 4.

Prav tako v novici ugotavljajo, da so načrtovane cene začetek priprave trga na izdajo naslednikov Athlonov, in sicer procesorjev s kodnim imenom Clawhammer. Če se pri AMD-ju ne bodo zamerili kupcem s t.i paperlaunchi, znajo slednji uspeti. Zakaj, verjetno ni potrebno poudarjati.

Če vas zanima, koliko k ceni dodajo na poti med proizvajalci in vami trgovci, pa si poglejte tukaj.

6 komentarjev

Northwood zamuja

X-Bit Labs - Če ste že naredili križ čez AMD in začeli častiti Intel, ki naj bi s svojim Northwoodom (Pentium4 v 0.13 mikronski tehnologiji z bakrenimi povezavami in 512 KB velikim predpomnilnikom) "pregazil" konkurenco po dolgem in počez, se kar pomirite, saj Northwooda še ne bomo videli tako kmalu, ker ima Intel manjše probleme. Zaradi problemov, so se Intelovci odločili, da bodo predstavitev procesorja prestavili na januar 2002. S to odločitvijo so dali AMD-ju priložnost, da začne še hujši prodor s svojimi Palomini, ki bodo po nekaterih podatkih dosegli hitrosti do 1.8 GHz. Intel pa bo svojo pravo ofenzivo začel takoj januarja, vendar pa ta njegova ofenziva najverjetneje ne bo prišla toliko do izraza, saj AMD ravno za začetek leta 2002 načrtuje prodor z 0.13 mikronskimi Athloni (če bo šlo vse po načrtih). Ampak pustimo AMD-jeve načrte za kakšno drugo novico. Trenutno nas zanima, kaj Intel pripravlja za prihodnje leto:
  • V prvi četrtini prihodnjega leta namerava Intel na trg prodreti s svojimi...

2 komentarja

AMD-jeva prihodnost (na kratko)

X-Bit Labs - V zadnjem času se je na Internetu pojavila cela vrsta vodičev po AMD-jevem načrtu za prihodnost (roadmap). Problem pri teh vodičih je, vsaj zame, da so predolgi in dolgočasni. Zato so fantje (in mogoče kakšna punca) pri x-bit labs pripravili kratek pregled AMD-jevih načrtov.
Namizni procesorji:
  • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) in Athlon 1.5 (Palomino) - v tej četrtini leta (Q2)
  • Athlon 1.7 GHz (Palomino) - v drugi polovici tega leta
  • Duron 950MHz - v tej četrtini (Q2)
  • Duron 1GHz (Morgan) - v tretji četrtini leta (Q3)
  • V letu 2002 bo AMD predstavil nov 64bit-ni procesor Hammer s frekvenco od 2GHz in višje
Mobilni procesorji:
  • Mobilni Athlon-i (Palomino) in mobilni duron-i (Morgan) bodo oznanjeni v bližnji prihodnosti. Imeli bodo nižjo napetost Vcore (mogoče 1,4V?) in bodo podpirali PowerNow! tehnologijo
  • Mobilni Athlon (Palomino) s frekvenco 1GHz bo zahteval povprečno 22-24W energije
Čipovje:
  • AMD-760MP (podpora dvema Athlon procesorjema). To čipovje bo uradno podpiralo le Athlon procesorje na Palomino...

5 komentarjev

PCI is dead, long live PCI-X

SBN - Ok, PCI vodilo še dolgo ne bo mrtvo ( če sklepam po dolgotrajnem in žilavem ISA vodilu [:P]), toda lepo je vedeti, da je naslednik že pripravljen. IBM je tako kot prvi najavil standardizirano PCI-X čipovje. Za kaj sploh gre? V bistvu gre za evolucijo izjemno popuarnega PCIja: hitrost vodila so dvignili s 66MHz na 133MHz, kar seveda pomeni precej večjo prepustnost. Vodilo je lahko 32 ali 64 bitno, najlepše pri vsem pa je, da je za nazaj kompatibilno s PCIjem.Vse lepo in prav, toda novega vodila še ne pričakujte tako hitro. IBMovo čipovje stane kar 52$ ( v večjih količinah ), kar pomeni, da ga bomo na začetku videli le na serverskih ploščah. Prve naj bi se pojavile nekje na polovici naslednjega leta. Če vas zanima več, pojdite sem.

0 komentarjev

Trije pokojni Xeoni

Intel - Intel sporoča, da je prenehal z izdelavo treh modelov Xeon procesorjev, in sicer Xeona 550MHz ( 265KB L2 ), Xeon 733MHz ( 256KB L2 ) ter Xeon 800MHz ( 256KB L2 ). BOX verzije procesorjev so že nehali dostavljati, kar pa seveda ne pomeni, da jih ne morete kupiti pri pooblaščenih prodajalcih, ki jih še vedno imajo na zalogah. Tray ( OEM ) verzije teh treh modelov pa bodo proizvajali do aprila naslednjega leta. Končne zaloge naj bi pošle komaj oktobra 2001, tako da razloga za skrbi ni ( če ste se zapičili v katerega izmed teh treh [:D]).

1 komentar