»

Opteron 246 je tu!

X-Bit Labs - Danes je AMD uradno izjavil, da je po izidu Opteronov 242 in 244 izšel še njun močnejši bratec, Opteron 246. Procesor uporablja x86-64 arhitekturo, njegov frekvenca pa znaša polna dva gigahertza. Procesor, ki je v prvi vrsti namenjen strežnikom in res zmogljivim delovnim postajam, se bohoti s 128 kB L1- in megabajtom L2-predpomnilnika, njegov že vgrajen s PC2700 standardom komptabilen pomnilniški krmilnik pa lahko naslovi do 1 TB pomnilnika. Cena takšne pošasti ne more biti majhna, saj vas olajša za zajetnih 794 zelencev po kosu, če jih kupite vsaj tisoč. Izvirna novica, nove cene AMD-jevih procesorjev.

13 komentarjev

Končno Opteron

vir: AMD
Slo-Tech - AMD je danes končno predstavil svoj nov procesor ki bo v glavem uporabljen v strežnikih in delovnih postajah -- imenovan Opteron (kodno ime Sledgehammer) in je konkurenca najhitrejšim Intelovim Xeon in Itanium procesorjem, Ultra Sparcu, itn. Jedro Opteron procesorja vsebuje 1 MB drugostopenjskega pomnilnika ter uporablja Hyper Transport tehnologijo (ki povezuje tako različne dele jedra procesorja, kot tudi zunanje naprave), ima integriran pomnilniški kontroler (ki je bil do sedaj skrit v severnem mostu), kar znatno pomanjša latenco pomnilnika, katerega s procesorjem povezuje že prej omenjeni Hyper Transport.

Glavni adut, na katerega cilja AMD, je seveda x86-64 tehnologija, ki pa se sedaj imenuje kar...

10 komentarjev

Opteron

Slo-Tech - Na CeBitu sem uspel stestirati igranje špila na AMD Opteronu (x86-64).

Stroj, ki ga kažejo na AMDjevi Dstojnici, je namenjen zgolj strežniškim funkcijam, zato se na njem ni dalo kaj prida videti -- le eno ubogo linux konzolo. Razen tega, da ima AMD nekaj težav s proizvodnjo, pravijo, da AMD čaka tudi prenos Windows na x86-64, preden bodo izdali svoje namizne 64-bitne procesorje. Kar je malce butasto, saj lahko tudi Linux desktop uspešno deluje.

Zgolj po naklučju sem njekje v enem zaprašenem kotičku nekega neznanega prodajalca računalnikov izbrskal dual processor Opteron 1600Mhz, 1 GB RAM, ki pa je za razliko od vseh ostalih imel nameščen SuSe Linux in grafično okolje KDE.

Ker so fantje bojda dobili mašino le dva dneva pred sejmom, je samevala in ni poganjala niti screensaverja, kaj šele kakšen naprednejši demonstracijski program. Je pa glxgears tekel s 50 fps, kar je precej malo, ampak verjetno je razlog temu to, da hardware 3d driverji sploh niso bili nameščeni. Prav tako mašina...

5 komentarjev

AMD-jevi načrti za prihodnost

X-Bit Labs -

Podjetje Advanced Micro Devices ali krajše AMD je ponovno objavilo rahlo spremenjeno verzijo svojega poslovnega načrta. Kaj se nam obeta tokrat? Glavna ideja še vedno ostaja povečanje prodaje x86-64 procesorjev, kar ne bo tako lahko, saj ima AMD nemalo težav pri doseganju višjih frekvenc delovanja s 64-bitnimi procesorji.

Opteroni bodo predstavljeni aprila, uradnih informacij o frekvencah pa še ni. Govorilo se je sicer o taktih ranga 1.40-1.60 GHz, a to je, poudarjam, neuradno. Kakorkoli že, ob koncu leta naj bi Opteroni tiktakali že pri poltretjem gigahercu. Opteroni zgrajeni na 0.09-mikronski tehnologiji se zaenkrat kodno imenujejo Athens, dostopni pa bodo v prvem četrtletju prihodnjega leta.

AMD je takísto potrdil namero o izdaji dveh različnih 64-bitnih vej procesorjev. Močnejša veja se bo imenovala Athlon64, procesorji bodo opremljeni z 1 MB L2 predpomnilnika, rangirani pa kot 2800+, 3100+ ter 3400+. Zmogljivejši inačici 3700+ ter 4000+ bosta izšli šele v drugi polovici leta....

0 komentarjev

Opteroni brez PR

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs se je AMD nedavno nazaj odločil, da njihovi Opteron procesorji ne bodo oglaševani s pomočjo zloglasnih performance ratingov, s katerimi je AMD začel ob predstavitvi Palomino procesorjev. Informacija je zaenkrat še neuradna, a po vsej verjetnosti drži, poročajo tudi na AMD Zone. Opteron procesorji, prvi AMDjevi grajeni na x86-64 arhitekturi, bodo tako dostopni konec prve četrtine letošnjega leta s hitrostmi med 1.40 ter 1.60 GHz. Originalna novica.

1 komentar

ClawHammer je dobil ime

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs je AMDjev x86-64 procesor, kodno poimenovan ClawHammer končno dobil uradno tržno ime. AMD se je odločil, da ostane pri uveljavljeni znamki, ter je procesor preprosto poimenoval Athlon 64, kar nakazuje uporabo 64-bitov pri računanju. Opteron ter Athlon 64 naj bi se na prodajnih policah pojavila v prvi polovici prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev