»

Izvorna koda prvega Prince of Persia najdena, rešena in objavljena

Reševanje kode s starih disket

GitHub - Ena najbolj kultnih videoiger v zgodovini je Prince of Persia, ki je izšla leta 1989 za Apple II in postavila letvico za tisti čas izjemno visoko. Igra je prinašala precej boljšo animacijo kot takratna konkurenca, s svojim načinom igranja pa je navdahnila nov žanr iger, v katerih protagonist sicer skače po različnih platformah, a se giblje zelo realistično. Spričo svoje priljubljenost je Prince of Persia kmalu tekla na vseh mogočih operacijskih sistemih in računalnikih, sledilo pa ji je vrsto nadaljevanj znotraj iste franšize.

Sedaj je javno dostopna tudi izvorna koda prve igre. Ta je bila dolgo časa pogrešana in je veljala za izgubljeno. Jordan Mechner, ki je leta 1989 napisal Prince of Persia, je konec marca letos

56 komentarjev

Test najboljših grafičnih kartic

Digit Life - Tokrat so si na Digit Life vzeli čas in stestirali ter podrobneje pogledali najboljše grafične kartice ta hip. Pod drobnogled so vzeli ATi Radeon 9700 Pro, ATi Radeon 9800 Pro in GeForceFX 5800 Ultra, niso pa pozabili niti na druge trenutno zanimive grafične kartice. Testi in opisi so res obsežni, tako v količini besedila kot slikovnega materiala. Če vas zanima kako in kaj, le hitro na ta naslov!

0 komentarjev

GeForceFX 5200 in 5600

vir: 3DGPU
Slo-Tech - V zadnjih nekaj dneh so nVidiine grafične kartice iz serije FX postale ena izmed najbolj vročih tem o strojni opremi. Videli smo že kar nekaj testov ter člankov, pogum pa so zbrali tudi na 3DGpu in spisali dva ločena testa "cenejših" grafikulj te serije. GeForceFX 5600 je hitrejši in temu primerno tudi dražji od GeForceFX 5200, ki naj bi spadal v "nižji" cenovni razred. Če se vam zdita testa preobsežna in nebi radi izgubljali časa pa si lahko ogledate kratek predogled obeh kartic.

5 komentarjev

Sergio: urednik, veliki bwana in ol' bachelor

Slo-Tech - Ako ravno mu tega ne gre prisoditi, se je danes, 14. 2. 2003, naš predragi urednik v novi dan prvič zbudil še za leto dni starejši.

Ta mladenič jih sedaj šteje 19 in je najmlajši master-bwana/urednik Slo-Techa do sedaj ;). Verjetno se mu lahko zahvalimo za vse kvalitetne članke in teste, zalaganje z novicami, uspešnim urednikovanjem in predvsem za prav maternisko skrb nad stranjo in ohranjanje dobrih odnosov med admini, kriminalisti, moderatorji in pisuni.

Ter seveda vami, obiskovalci.

Vse najboljše Sergio!

64 komentarjev

Predavanje od Voodoo do GeForceFX

Kiberpipa - Se mi zdi čudno, da še nihče ni opazil, no pa objavljam zdajle:
Sergio (master Bwana) bo imel ta četrtek ob 19.00 v Kiberpipi predavanje z naslovom: Od Voodoo do GeForceFx

O čem bo tekla beseda je razložil takole: "Se spomnite časov, ko smo vsi veseli igrali Prince of Persia na 286ki, na grafični kartici, ki je podpirala samo monokromatsko prikazovanje slike? Ti časi so davno mimo, saj lahko to igrico danes igrate že na malo boljših mobilnih aparatusih. Že leta uživamo izjemno pospešen razvoj aplikacij, ki izkoriščajo huronsko moč grafičnih kartic, ki znajo izrisati sliko v trodimenzionalnem načinu. Kdo je 3dfx, zakaj je prav to podjetje začelo z trodimenzionalnim pospeševanjem za igričarje, kako je 3dfx pokopal samega sebe, kaj je nVidia, ter zakaj ji v zelje hodi ATi, kdo je Matrox ter SiS. Kako so se razvijale grafične kartice čez leta ter kaj je tako fascinantnega na vsem skupaj? Kaj je FSAA, AA, Pixel Shader ter Vertex Shader?"...

22 komentarjev

Predstavitev GeForceaFX

ZephirTech - O GeForceFX grafičnih karticah je bilo povedanega že mnogo, a tokrat malce daljša predstavitev nVidiine kartice. Na ZephirTech so spisali namreč kar devet strani dolg članek o tem čudu. Njegove osnovne specifikacije so vam verjetno že znane, a vendarle:
  • 500MHz GPU
  • DDR-II RAM na 1GHz
  • 0.13-mikronska tehnologija
  • 125 milijonov tranzistorjev
  • podpora AGP 8x
  • popolna podpora DirectX9 ter Pixel in Vertex Shaders ter
  • 8 cevovodov
Če vas zanima še več ter želite vedeti vse podrobnosti, klik!

1 komentar

Sparkle GeforceFX

Digit Life - Proizvajalec GeForce kartic - tajvanski Sparkle - je objavil, da bo ob koncu januarja 2003 začel prodajati GeForceFX, drugače imenovani kot GeForceFX 5800 in 5800 Ultra. Grafični procesor 5800 Ultra različice bo predvidoma tiktakal s 500 MHz, medtem ko bo pomnilnik delal kar na enem gigahertzu [8-O]. Uporabljal bo seveda tudi DDR-II. Pa cena? Okoli 500 do 600 evrov. Še povezava.



Ostale slike dobite tukaj.

10 komentarjev

Are you ready?

HardOCP - Pa smo ga le dočakali. Danes je nVidia končno predstavila svojega novega paradnega konja med grafičnimi karticami, GeForceFX. In tiste najbolj ažurne strani so nas že osrečile s prvimi testi oz. članki na to temo. Na [H]ardOCP so spisali bolj članek kot test o GeForceFX, kjer so se dotaknili novih tehnologij, napovedanih pospeškov ter dodatnih zmožnostih te nove zverine. Klik!

Dodatek (19:30): Članek o omenjeni grafični kartici so spisali tudi na Tom's Hardware. Hitro v branje!

Dodatek (19:37): Če ste torej slučajno srečnež, ki poseduje Radeona 9700 ali GeForceFX pa še tole dejstvo. Microsoft je že pred slabim tednom izdal prvo Public Relase beta verzijo DirectX9, ki je na voljo na tem naslovu. Hvala odiedog za ta podatek.

17 komentarjev