»

OpenBlend November Meetup (Reboot)

Slo-Tech - Društvo - OpenBlend - 24.11.22 ob 18:00 @ Ljubljana.tech pripravlja reboot svojega tradicionalnega JVM/Java meetupa (poznanega tudi pod Cafe Babe). V želji, da poveže ljubitelje in strokovnjake, ki živijo in dihajo z odprto kodo in tehnologijami nad JVM-om in Javo.

Tokrat boste lahko slišali dva odlična predavanja.

- Quarkusu in gRPC podpora - Aleš Justin - Senior Principal Software Engineer, Redhat

- Scala 3 in ZIO - Oto Brglez - Senior software engineer / Architect, consultant.

RSVP / prijava tukaj.

Vljudno vabljeni! 🚀

5 komentarjev

Analiza pobeglega Service packa za Visto

engadget - Že nekaj časa se je govorilo, da Microsoft dela na servisnem paketu za Windows Vista, a podrobnejših informacij ni in ni hotelo biti. No, zgodilo se je to, kar se ponavadi zgodi: zgodnja različica servisnega paketa je pobegnila iz njihovih razvijalskih logov ter prišla v roke fantom pri APC Magazineu.

Trenutne ugotovitve kažejo, da se v srcu operacijskega sistema ni prav dosti spemenilo. Build number se je povečal za 1, verzija jedra pa je ostala enaka, čeprav so se pojavile špekulacije, da bi naj s SP1 dobili kernel 6.1, ki bo domoval v strežniških različicah operacijskega sistema.
Tako razen kupa popravkov večjih novosti ni, še najopaznejši dodatek je možnost izdelave t.i. recovery DVDja v primeru, da uporabnik nima več na voljo Windows Vista DVDja.

Med popravki sta v paketu tudi najodmevnejša doslej, ki sta izšla prejšnji teden ( prvi, drugi) in popravita nekaj največjih napak. Pospešita namreč hitrost kopiranja datotek v Raziskovalcu, ter uredita nekaj problemov z...

27 komentarjev

Microsoft spreminja strukturo certifikatov, bliža se izid 'trojice', nov SP2

Slo-Tech - Najbrž vas dosti ve, da Microsoft ponuja opravljanje izpitov, ki vam prinesejo naziv, s katerim dokazujete poznavanje njihove programske opreme, najpogosteje MCP, MCSA in MCSE. Te dni pa je na dan spet prišla v preteklosti že omenjena ideja, da bi certifikate nekoliko reorganizirali. Tako bi dosegli lažje opravljanje certifikatov, saj bi bolj točno odražali vaše znanje in hkrati stali manj.

Nov sistem teh certifikatov si lahko ogledate na uradni strani, prve novosti pa lahko pričakujemo v začetku meseca januarja naslednje lete v navezi z prihajajočo trojico SQL Serverjem 2005, Visual Studiom 2005 in BizTalkom 2006. O predstavitvi nove trojice lahko več preberete na uradni strani. Izid te programske opreme se bo zgodil 7. novembra naslednji mesec, torej čez slaba dva tedna, po vseh kontinentih pa naj bi bil dosegljiv do začetka naslednjega leta.

Prav tako smo v zadnjih dneh dobili nov Service Pack (SP) pod zaporedno številko 2, ki je tokrat namenjen izdelku Exchange Server 2003....

9 komentarjev

Nekaj novosti o Windows XP Service Pack 2

The inquirer - Odkar je Microsoft izdal prvi servisni paket popravkov, je minilo že kar lepo število dni, do izida drugega SP-ja pa bo prav tako še minilo nekaj dni. A prve novice o novostih in bonbončkih, ki bodo v slednjega vključene, vse bolj curljajo v svet, zatorej je tudi prav, da rečemo kakšno besedo ali dve o njih.

Tako so fantje pri I Am Not A Geek za nas prebrali kar 200 stranski Microsoftov dokument, ki govori o novostih, ki bodo vključene vanj. Tako bo novi Service Pack prinesel podporo za Bluetooth in novi Okenski namestilnik (Windows Installer), ki bo tokrat označen kot tretja(3.0) različica, z njim pa namerava Microsoft skrčiti velikost popravkov, jih avtomatsko namestiti in prenesti na vaš sistem le datoteke, ki jih potrebujete. Celoten članek.

8 komentarjev

Na voljo Windows XP Service Pack 1a

Microsoft - Včeraj, torej v ponedeljek, je podjetje Microsoft po odredbi sodišča izdalo nov Service Pack (SP) za Windows XP. Nova različica nosi ime SP1a. Novega ni veliko, v bistvu je spremenjena oz. odvzeta le ena samcata zadevica, to je seveda Microsoftova različica Java Virtual Machine.

Če se še spomnite je bilo Microsoftu odrejeno odvzeti njihovo različico JVM iz Oken in v njih stlačiti Sun-ovo. Konec koncev se tudi največjim monopolistom enkrat zatakne.

Povezave: Download:

8 komentarjev

Microsoft, Sun: Java v Windows XP mora biti

News.com - Po novembrskem poročanju, ko je sodnik Microsoftu začasno odredil prilaganje Sunove Jave Windowsem XP namesto njihove lastne, je sodnik v Baltimoru odločil, da bo temu tako tudi v prihodnje.

Odločitev Microsoftu seveda ni povšeči ter se bo pritožil. Na drugem bregu pa Sun poskakuje od veselja ter naznanja izbojevanje vojne, saj naj bi jih redmondski velikan želel uničiti oz. izpodriniti s svojim izdelkom, .Net. Java namreč teče na vseh operacijskih sistemih ter procesorskih arhitekturah, s čimer programerjem omogoča, da se osredotočijo na kvaliteto programa, namesto da bi čas zabijali s prirejanjem vsem mogočim operacijskim sistemom. Roko na srce, tudi Windowsi XP ter na njih temelječe podrazličice (in seveda prihajajoča strežniška družina) programerjem omogočajo veliko lažje zagotavljanje kompatibilnosti, kot je bilo s tem nekaj let nazaj.

0 komentarjev

Microsoft bo moral prilagati Sunovo Javo

The Register - Sun je dobil še eno pravno bitko: sodišče je Microsoftu odredilo, da mora namesto svoje verzije Jave izdelkom prilagati izvirno, Sun-ovo. Odredba sicer ni trajna, saj velja le v času trajanja sojenja. Sun se seveda trudi, da bi bilo temu tako tudi po koncu sojenja -- poleg tega pa si želijo še odškodnine za pretekli čas, ko je bila svetu široko ponujana pankrstka verzija Jave [>:D]. Klik!

Sodnik Judge Motz pa je med zaslišanjem podal zanimivo tezo, da se v kapitalizmu ne vrti vse le okoli denarja, ampak ima velik pomen tudi ponos izdelka. Nimam česa reči -- trditev mi je smiselnostno všečna.

6 komentarjev