»

Varne Abitke

ABIT - Abit, nam vsem dobro znani proizvajalec osnovnih plošč ter grafičnih in zvočnih kartic, je danes lansiral strežniško osnovno ploščo z vgrajenimi varnostnimi procesorji, kar naj bi ciljni skupini, kateri je plošča namenjena, zmanjšalo stroške sestave varnostnih naprav. Abit si to zamišlja takole: na osnovno ploščo z imenom SI-1N, grajeno za Pentiume 4, so prispajkali Caviumov procesor, ki izkoristi možnost vzpostavitve varnih povezav.

Dobro, vizija direktorja Caviuma dobro upraviči to potezo, saj je mnenja, da se lahko tako prihrani pri stroških sestave "varnega" računala. Cena proizvodnje osnovne plošče naj bi zaradi Caviumovega čipa narasla le za 10 %. Če vzamemo kot dejstvo tudi to, da zmore procesor v sekundi obdelati 400 Mbit IPSEC prometa, se zna zgoditi, da je tajvansko podjetje s to potezo zadelo še neobiskano tržno nišo. Klik!

0 komentarjev

nForceII osnovne plošče na kupu

AnandTech - Včeraj smo objavili novico o megatestu SiS648 osnovnih plošč, danes pa še podobna novica iz nasprotnega tabora. Na AnandTech so si namreč ogledali kar šest osnovnih plošč za AMD procesorje na trenutno najbolj vročem čipovju, nForceII. Tokrat so testirali osnovne plošče podjetij Abit, Asus, Chaintech, Epox, Leadtek ter MSI. V kolikor ste od vseh testov že malce zmedeni, si le poglejte vse plošče na kupu pod istimi testi. Klik!

Dodatek (15:37): Podoben test so opravili tudi na Digit-Life, kjer so prav tako testirali nekaj podobnih plošč. Hvala boštjanu za to povezavo.

8 komentarjev

Abit KD7-RAID

Overclockers New Zeland - Abitovo osnovno ploščo na KT400 čipovju, ki jo je le-ta poimenoval KD7-Raid, so si tokrat ogledali na Overclockers New Zealand. Gre za običajno KT400-based osnovno ploščo, ki ponuja bonbončke, za katere ima KT400 že v osnovi podporo ter RAID, a se še zdaleč ne more primerjati z AT-7 ploščo, ki je članica MAX2 serije in vsebuje neprimerno več dodatkov. Skratka, gre za solidno, robustno ploščo, ki se je nikakor ne bi branil. Klik!

0 komentarjev

KT333 še ni mrtev

Viper's Lair - Kljub pojavi čipovja KT400 ter napovedi oskubljene različice le-tega, KT333CF imenovane, naš stari znanec, dobri originalni KT333CE, zaenkrat še živi. To potrjuje še vedno visoka prodaja KT333-based osnovnih plošč ter sveži testi na internetu. Na Viper's Lair so si tokrat ogledali MSIjevo KT3 Ultra2-R osnovno ploščo. Gre za običajno matično ploščo za AMD procesorje, s podporo DDR pomnilniku, USB2.0 ter ostalimi dobrotami. Klik!

0 komentarjev

Pentium 4 3.0 GHz bo porabil 70 W

DigiTimes - Že kar tri gigaherčni model Intelovega procesorja Pentium 4, ki bo na prodajne police tujih trgovin prišel v začetku oktobra, bo porabil preveč električne energije. Osnovne plošče, ki trenutno preplavljajo trg, lahko nase brez težav spravijo procesor, ki porabi do 60 W. No, trigigaherčnik bo porabil kar 10 W več, kar pomeni, da so bili proizvajalci osnovnih plošč primorani izdati dodatno izvedenko vsakega modela osnovne plošče. Proizvodni stroški so se zaradi sprememb strukture plošče (kar štirifazni tok, zamenjan PWN kontroler, drugačna razporeditev elementov,...) povišali za dva dolarja. Če bo vse šlo po načelu popolne zmede, lahko nato pričakujemo cenejšo in dražjo verzijo vsake od P4 osnovnih plošč, a se naj to ne bi zgodilo. Glavno besedo bo dalo tržno povpraševanje. Klik!

7 komentarjev

Tri faze na osnovnih ploščah?

Overclockers Australia - Se spomnite, ko so začeli proizvajalci osnovnih plošč na veliko promovirati trofazni tok, ki napaja ključne sisteme vašega računala? No, jaz sem si zadevo predstavljal nekako takole: Kupimo 10-kilovatni napajalnik, ga vključimo v trifazno vtičnico, zmolimo tri očenaše ter počakamo, da se turbina zažene ter na koncu meseca naredimo samomor, ko ugledamo račun za elektriko. Samo višjim silam se lahko zahvalim, da temu ni tako [:D]. Kako točno deluje "3-way power" na osnovnih ploščah, kakšne so njega prednosti ter slabosti, razlaga po točkah ter zelo ilustrativen primer: Avstralski navijači poročajo.

0 komentarjev

Mami, kaj je to lacunalnik?

Accelenation - V vsakem primeru je na svetovnem spletu člankov takega kova premalo. Na Accelenationu so se spravili spisati članek, ki opiše vse osnovne ter potrebne dele računalnika s stališča popolnega laika. Spravili so se popolnoma na vse, od osnovnih plošč ter procesorjev preko pomnilnika do priključkov ter operacijskih sistemov. Vsem znalcem v tej branži klik odsvetujem, ostali, ki pa še ne ločite razliko med kb/s ter kB/s, pa kar veselo na klik!

0 komentarjev

Abit podarja 100 Pentium 4 procesorjev

več strani - V igri lahko sodelujejo samo lastniki Abit TH7-II (-RAID) ali Abit BL7 (-RAID) osnovnih plošč in z veliko sreče dobijo procesor. Abit je objavil, da bo vsak petek (v času petih tednov) podaril 20 procesorjev nekaterim lastnikom teh dveh osnovnih plošč. Vse kar vam je storiti, da se registrirate na Abitovi strani in čakate ali ste mogoče med srečnimi izbranci.

2 komentarja