»

RIAA: Zakon je zakon. Mi ga bomo upoštevali.

The Register - RIAA -- nas s svojimi izjavami preseneča. Redno. Tokrat pa je prišlo že do tako humoresknih izjav, da sem novico, ki jo je objavil TheRegister, preveril še na drugih spletiščih -- da, deluje avtentično.

Pretekli teden sem bolj v šali kot zares zapisal, kakšnih metod bi se RIAA v svojem legitimnem boju proti nelegalninam lahko poslužila. Očitno pa resnica ni daleč.

Kakor med drugim poroča tudi New York Times, naj bi vrli krožkarji spletnim uporabnikom ponudili kar 3 trojanske konje, vsi pa so povezani z grobim posegom v uporabnikovo koriščenje računala, ako program zazna prisotnost nelegalno pridobljenih glasbenih datotek. Prvi naj bi tako uporabnike usmerjal na strani, kjer je moč povsem zakonito kupovati glasbo; 'freeze' za nedoločen čas (minute -- ure?) zamrzne računalo, s čimer se ob trdem resetiranju pojavi riziko izgube podatkov. Tretji Zlobjek™ preišče trdi disk in izbriše sumljive datoteke -- problematično je le to, da njegov algoritem za ločevanje med legitimno in...

34 komentarjev

P2P programi nedolžni. Krivi uporabniki!

Wired News - Dve leti po tem, ko je ameriško sodišče Napsterja klavrno pokopalo, se je v ZDA končala še ena tožba proti servisom za izmenjavo datotek med uporabniki (P2P). A presenetljivo je tokrat ameriški okrožni sodnik Los Angelesa razsodil, da v tem primeru obtožena Grokster in Streamcast Networks ne moreta biti kriva za nelegalno početje uporabnikov, saj predstavljata le orodje in aktivno ne sodelujeta pri spodbujanju nabiranja rožic. V obrazložitvi je sodnik zapisal, da tudi proizvajalci naprav za presnemavanje video kaset niso krivi za početje uporabnikov, zatorej tudi obtožena ne moreta biti. Več o tem.

16 komentarjev

RIAA v boju proti hekerjem uspešna

The Register - Da, RIAA (Recording Industry Association of America) je izbojevala novo bitko v boju proti hekerjem, ki so zaradi nestrinjanja z zakoni in avtorskimi pravicami (ter, mimogrede, kvaliteti premosorazmerno ceno) dobesedno navalili na njihovo stran. Rezultat? Njihova stran je še vedno popolnoma imuna na kakršnekoli napade -- je preprosto ni na internetu. [>:D] Klik!

V ozadju dogajanja je že tretja selitev strani v zadnjih mesecih. Od trenutka, ko je gostovanje prevzel vojni veteran, kasneje knjigovodsko podjetje, se zdaj vrača k prvotno gostečemu, UUNet-u. Svetu še vedno ni najbolj jasno, kaj zaboga odgovrni s svojo igro mačke in miši kanijo doseči--.

--Za Microsoftovih legendarnih pet devetic jim je že zmanjkalo časa. Sonce jih bo prehitelo.

4 komentarji

RIAA spletna stran dobila noge.

The Register - Na Registru sem zadnjič zasledil takrat dokaj nezanimivo zgodbico, da naj bi RIAA po vseh hekerskih napadih (koliko jih je že bilo -- 6, 7?) svojo spletno stran v gostovanje dodelila nekemu vojnemu veteranu.

A začuda stran ni dolgo ostala tam -- kaj kmalu se je preselila na spletne strežnike knjigovodskega podjetja Kilday CPAs, PC. Kaj se dogaja oz. kaj želi RIAA s svojo predstavo doseči, ni jasno nikomur (verjetno niti hekerjem), a dejstvo, da izbirajo manjša podjetja, ki se z gostovanjem sploh ne ukvarjajo, bolj kot ne priliva olje na nič kaj pregovorno strokovnost odgovornih. Klik!

Luggage, da si Rincewind ne bo našel nadomestka...

0 komentarjev

Do 3 leta zaporne kazni za P2P uporabnike

Slashdot - Na CNET so izvohali novo nevarnost za uporabnike P2P omrežij. Bill Clinton je namreč leta 1997 podpisal zakon proti elektronski kraji -- No Electronic Theft ali kar NET z okrajšavo. Za kaj torej gre v tem zakonu? Zakon predvideva kazni do $250.000 ter zaporno kazen do treh (3) let! Koga se tiče ta zakon? Kogarkoli, ki daje v skupno rabo karkoli, kar je avtorsko zaščitenega. Zadostuje že ena sama MP3 datoteka in lahko vas začno preganjati.

Zaenkrat še niso obtožili nikogar, toda RIAA že grozi, da bodo kmalu poskrbeli za prve zapornike, ki se bodo v zaporu znašli zaradi uporabe Kazze.

Zaenkrat samo v Ameriki, toda nikoli se ne ve. Celoten članek!

23 komentarjev

Spet ta RIAA

News.com -

Glasbena industrija je v težavah. Predvsem po zaslugah Interneta. Prodaja CD-plošč pada in v letošnjem letu je pričakovan šestodstoten padec prodaje. Glavni krivec pa je, po mnenju RIAA, seveda, online piracy, karkoli si že pod tem predstavljajo. In ker se RIAA ter glasbeni založniki niso pripravljeni odreči mastnim zaslužkom, so zakuhali še eno štorijo.

Tokrat so se spravili kar nad nič hudega sluteče ponudnike internetnih storitev. "Želimo jih narediti bolj odgovorne za za početje svojih uporabnikov," so dejali pri RIAA. Zaradi naraščanja široko-pasovnih povezav je namreč v razmahu tudi internetno piratsvo in RIAA mu je odločena kljubovati. Boj z mlini na veter?

Po njihovem prepričanju se še vedno največja izmenjava rožic dogaja na različnih temačnih straneh, medtem ko se ISP-ji branijo z izjavami, da jim 30-60% prometa naredijo razni P2P programi, ki jih, tehnično pravijo, ne morejo blokirati. RIAA je celo odločena poizkusiti z zadnjim sredstvom. ISP-ji naj bi uporabnikom...

13 komentarjev

RIAA, hčerka ti -- nezaželena?

Vnunet - Zanimiva so pota odgovornih ki menijo, da njihova organizacija na vsak način potrebuje tudi spletno predstavitev, vendar pristojni za informatiko niso med ravno najbolj izkušenimi.

Prejšnji teden se je namreč že šestič v zadnjem polletju dogodil incident -- vdrtje in iznakaženje RIIne spletne strani. Tokrat se je na internetu pojavila povezava do skripte za vpisovanje izjav za tisk na omenjeno stran. Slave željna mladina je to seveda izkoristila in čez noč se je glasbena industrija podala še na mnoga področja, med drugim so prodajali mlekarske izdelke (sir!).

Vsemu navkljub pa je zanimiva izjava njihovega predstavnika, češ da naj bi bila težava rešena veliko hitreje, če ne bi bili prazniki... Anekdota? Slo-Techov admin se je neke noči ob 2h zjutraj vsedel v avto ter odpeljal resetirat strežnik.

Za pripombe in želje pišite administratorju spletišča: britni@riki.martin

3 komentarji

RIAA, dežela statistikov

The Register - Računovodska podjetja bi vsekakor z veseljem zaposlila one, ki v zvezi RIAA delujejo kot statistiki ter dajejo izjave za javnost.

RIAA namreč nenehno joka: ljudstvo si samo peče cd plošče, namesto da bi jih kupilo ter podpiralo (ahem, Rikija in Britni) umetnike. V zadnjem letu je kvota prodanih ploščkov menda upadla za celih 10 % -- George Zieman pa je opravil raziskavo, v kateri je ugotovil, da so založbe samo v zadnjem letu zmanjšale število izdanih enot za kar 25 %! Skratka, opozarja na iluzijo, katero ustvarjajo založniki malodane umetno. Klik!

9 komentarjev

RIAA ter IFPI sta udarila na CDCovers.cc

CD Covers - Vzemimo hipotetično situacijo: recimo, da bi danes hoteli s priljubljene strani z naslovnicami oziroma ovitki raznih CDjev in DVDjev www.cdcovers.cc potegniti naslovnico novega albuma Pearl Jamov Riot Act, bi presenečeni ugotovili, da se je Audio sekcija naslovnic dobesedno ugreznila v zemljo. Hudiča, pomislite, ali se meni blede ali pa je nekdo zbrisal ovitke glasbenih CDjev. Ker do tega seveda nikoli ne bi prišlo iz ljubega miru, bi takoj pomislil na vpletenost RIE in se odpravili na naslovno stran cdcovers.cc, kjer bi lahko z solzami v očeh ugotovili, da ste imeli prav. RIAA je namreč po svoji že dobro uveljavljeni taktiki groženj dosegla, da so bili prisiljeni odstraniti vse glasbene ovitke, sicer, no, saj razumete.

V kolikor se želite prepričati na lastne oči pojdite sem.

10 komentarjev