»

Opteron na 2GHz

AMD Zone - AMD je pred kratkim predstavil 2 GHz različico Opteron procesorja in na internetu so se že pojavili prvi testi. Enega so spisali na AMD Zone, kjer lahko vidimo da je Opteron očitno prehitel P4 3,2 GHz v večini preizkušenih aplikacij. Več testov še pričakujemo (predvsem kakšno kodiranje zvoka), vendar bo Opteron 146 in nForce3 Pro150 boljša izbira (tudi cenovno) od P4 3.2GHz in Centerwood kombinacije. Opterona 146 še pričakujemo, ker je bil najprej predstavljen samo model 246 (hitrost je povsem enaka kot bo pri 146 modelu), katerega cena je slabih $800 (P4 3.2GHz pa $650). klik

18 komentarjev

Opteron

Slo-Tech - Na CeBitu sem uspel stestirati igranje špila na AMD Opteronu (x86-64).

Stroj, ki ga kažejo na AMDjevi Dstojnici, je namenjen zgolj strežniškim funkcijam, zato se na njem ni dalo kaj prida videti -- le eno ubogo linux konzolo. Razen tega, da ima AMD nekaj težav s proizvodnjo, pravijo, da AMD čaka tudi prenos Windows na x86-64, preden bodo izdali svoje namizne 64-bitne procesorje. Kar je malce butasto, saj lahko tudi Linux desktop uspešno deluje.

Zgolj po naklučju sem njekje v enem zaprašenem kotičku nekega neznanega prodajalca računalnikov izbrskal dual processor Opteron 1600Mhz, 1 GB RAM, ki pa je za razliko od vseh ostalih imel nameščen SuSe Linux in grafično okolje KDE.

Ker so fantje bojda dobili mašino le dva dneva pred sejmom, je samevala in ni poganjala niti screensaverja, kaj šele kakšen naprednejši demonstracijski program. Je pa glxgears tekel s 50 fps, kar je precej malo, ampak verjetno je razlog temu to, da hardware 3d driverji sploh niso bili nameščeni. Prav tako mašina...

5 komentarjev

Nič več tyank?

X-Bit Labs - Po neuradnih informacijah, ki so jih prejeli na X-Bit Labs, naj bi se AMD-jev največji partner pri izdelavi dvoprocesorskih osnovnih plošč prenehal ukvarjati s to dejavnostjo. Jasno, govor je Tyanu. Informacije so zaenkrat, poudarjam, še neuradne, a izgledajo dokaj verjetne, saj se AMD760 MPX čipovje počasi poslavja, na trg pa prihajajo Opetroni. Kako se bodo stvari razpletale, boste obveščeni. Originalna novica.

4 komentarji

Opteroni brez PR

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs se je AMD nedavno nazaj odločil, da njihovi Opteron procesorji ne bodo oglaševani s pomočjo zloglasnih performance ratingov, s katerimi je AMD začel ob predstavitvi Palomino procesorjev. Informacija je zaenkrat še neuradna, a po vsej verjetnosti drži, poročajo tudi na AMD Zone. Opteron procesorji, prvi AMDjevi grajeni na x86-64 arhitekturi, bodo tako dostopni konec prve četrtine letošnjega leta s hitrostmi med 1.40 ter 1.60 GHz. Originalna novica.

1 komentar

AMD spreminja načrte

X-Bit Labs - AMD-jeva nova procesorja Athlon 64 in Opteron sta trenutno najbolj pričakovana izdelka na trgu procesorjev. Zakaj, porečete? Ker naj bi bil Athlon 64 prvi 64-bitni procesor namenjen domačim (pisarniškim) uporabnikom, Opteron pa predstavnik nove tehnologije med procesorji za serverje. No, po poročanju X-Bit Labs bo potrebno na ta dva procesorja še nekoliko počakati, saj bosta na voljo šele marca oziroma aprila prihodnje leto. Klik!

2 komentarja

ClawHammer je dobil ime

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs je AMDjev x86-64 procesor, kodno poimenovan ClawHammer končno dobil uradno tržno ime. AMD se je odločil, da ostane pri uveljavljeni znamki, ter je procesor preprosto poimenoval Athlon 64, kar nakazuje uporabo 64-bitov pri računanju. Opteron ter Athlon 64 naj bi se na prodajnih policah pojavila v prvi polovici prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

Comdex ... bo

X-Bit Labs - Z jutrišnjem se bo uradno začel veliki IT sejem poimenovan Comdex. V Las Vegasu naj bi se zgodil pravi tehnološki boom, saj proizvajalci obljubljajo predstavitve ter napovedi vseh mogočih čudes, mi pa si oglejmo tiste najpomembnejše napovedi za jutri:
  • Intel nam bo predstavil naslednika svojega strežniškega Itanium procesorja, procesor Itanium 2. Predstavili bodo še 533 MHz Quad Pumped Bus čipovje za strežnike ter visoko zmogljive delovne postaje, seveda pa tudi tokrat ne bo šlo brez tehnologij kot so HyperThreading ter HyperThreading II.
  • AMD bo predstavil ClawHammer ter Opteron procesorja, tiktakajoča blizu dveh gigahertzev.
  • nVidia bo končno pokazala svoj NV30 grafični procesor, uradno poimenovan GeForceFX, na žalost pa benchmarki ne bodo dostopni.
  • Ati nima pokazati nič novega, reklamirali bodo pač Radeona 9700 Pro ter 9500 inačico.
  • Govori pa se tudi, da naj bi vsi večji proizvajalci matičnih plošč končno razkrili svoje nForce2 osnovne plošče
Vsekakor bo na sejmu veliko zanimivih...

6 komentarjev

O Palominih

The Register - Vem, vem... Vsi jih čakamo, njih pa od nikoder. Čeprav se v slovenskih trgovinah da kupiti Palomino MP, je ta dražji od desktop Palomina, ker MP podprira več-procesorsko delovanje. Če je novica na The Register resnična, bo AMD začel procesorje razpošiljati 9. oktobra. No, frekvence in njihove nove oznake bodo takšne:
  • XP 1500 - 1.33GHz
  • XP 1600 - 1.4GHz
  • XP 1700 - 1.47GHz
  • XP 1800 - 1.53GHz
Vse o tem tu.

3 komentarji