»

Izpad računalniškega sistema prizemljil več kot sto poletov v Avstraliji

ComputerWorld - Zdi se, da se podjetja še niso naučila ničesar in da svoje IT-oddelke še vedno rade volje prepustijo zunanjemu podizvajalcu, ki seveda karseda varčuje. Tako so v soboto ob 20. uri po srednjeevropskem času na avstralskih letališčih obstali skoraj vsi potniki letalske družbe Virgin Blue, ker je odpovedal njihov sistem za vpisovanje potnikov. Izpad je trajal 21 ur do nedelje do 17. ure.

Sistem New Skies, ki ga uporabljajo za check-in, gostuje pri podjetju Navitaire, ki ima podatkovni center v Sydneyju. Ob 20. uri je odpovedala infrastruktura s SSD-ji, zato je bil cel sistem nedostopen. Navitaire ni imel rezervnega sistema, zato so šli iskat napako. Našli so je relativno hitro, nato pa so se odločili popraviti komponento, namesto da bi jo zamenjali, kar je...

2 komentarja

MID vabi na e-klepet: Internet – iluzija varnosti in zasebnosti?

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - Ministrstvo za informacijsko družbo vabi na spletni klepet na temo "Internet – iluzija varnosti in zasebnosti?". Govora bo predvsem o virusih, nezaželeni elektronski pošti (spamu), žaljivih vsebinah na spletnih straneh in možnosti vpogleda v vašoi zasebno e-pošto s strani tretjih oseb. Med udeleženci klepeta bodo tudi:
  • dr. Pavel Gantar, minister za informacijsko družbo,
  • dr. József Györkös, državni sekretar MID,
  • Jože Bogataj, glavni republiški inšpektor za varstvo osebnih podatkov,
  • Gorazd Božič, vodja SI-CERT,
  • Matej Kovačič, avtor knjige Zasebnost na internetu,
  • dr. Miroslav Kranjc, državni podsekretar, vodja Sektorja za tehnološke naloge MID,
  • Klemen Tičar, pravnik, MID.
Klepet bo v torek, 17. februarja 2004, ob 20. uri. Prijavite se preko strežnika irc.gov.si, skozi vrata 6667, na kanal #MID.

Na novico nas je opozoril Matthai.

11 komentarjev

Mednarodne nagrade za odprtokodne projekte

Slo-Tech - Na opensource.org je objavljen mednarodni natečaj za najboljše odprtokodne projekte. Nagrade so, verjeli ali ne, nekoliko skromnejše kot v Sloveniji, so pa vsekakor zelo odmevne, tako da jih nekateri, naprimer velecenjeni Slashdot, primerjajo celo z Nobelovimi nagradami.

Več o lanskih nagradah v Sloveniji najdete na straneh MID-a. Aja, pa še to: Natečaj MID-a bo letos, seveda, ponovljen :)

3 komentarji

Mnenje o vplivu mobilnikov ostajaja neenotno

mid.gov.si - Če ste bili prisotni na torkovi elektronski klepetalnici Ministrstva za informacijsko družbo in spremljali razpravo o neioniziranih sevanjih v povezavi z mobilno telefonijo, problematiki baznih postaj in podobno, lahko ugotovite kar smo že zapisali in sicer: da so strokovnjaki še vedno deljenega mnenja o (ne)škodljivosti omenjenih vplivov. Presodite lahko tudi sami in si, če ste zamudili razpravo, preberete še prepis razprave. Nekateri so celo obžalovali odsotnost Urada za preprečevanje korupcije.

0 komentarjev

Vpliv mobitelov v klepetalnici MID

mid.gov.si - V torek, 13. maja 2003, bo Ministrstvo za informacijsko družbo (MID) organiziralo javno soočenje pristojnih državnih organov in predstavnikov mobilnih operaterjev v okviru elektronske klepetalnice. Tema razprave so neionizirana sevanja, katerih vpliv se povečuje pri postavitvi baznih postaj mobilne telefonije. V zadnjem času je bilo v zvezi z baznimi postajami kar precej "hude krvi", saj jih ljudje zaradi strahu pred negativnimi vplivi ne želijo v neposredni bližini bivanjskega okolja.

1 komentar

MID-ova klepetalnica

Slo-Tech - Ministrstvo za informacijsko družbo bo imelo v ponedeljek, 13. januarja ob 20. uri odprto klepetalnico v živo.

V klepetalnico se boste lahko vključili prek spletnih strani MID-a ali pa prek irc.gov.si, port: 6667, kanal #MID.

V klepetanici se boste lahko pogovarjali z
gosti iz MID-a in Telekoma Slovenije in sicer o prihajajočem referendumu, ki bo v nedeljo, 19. januarja, pa tudi o drugih vprašanjih o vračilu vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje. Razprava bo odprta za vse in ne bo moderirana. Na koncu bo na voljo prepis klepeta.

3 komentarji

Klepetalnica MiD

Finance - Druga klepetalnica Ministrstva za informacijsko okužbo bo v sredo, 6. 2., ob 19. uri. Tema: sprostitev domenskega prostora. Navali narode na domene! :)
Prisotni bodo ljudje iz ARNESa (Marko Bonač, Barbara Povše) in MIDa dr. Tomaž Kalin in dr. József Györkös. Stvar bo dostopna preko weba weba ali direktno preko irca na irc.gov.si, kanal #MID. (kdo bi si mislil...:)

V bistvu, kakšno je slo-techersko mnenje o sprostitvi domen. Ste za to, da jih imajo lahko vsi ali le podjetja? Kaj pa pravila o dodajanju -drustvo in -zveza itd? Kakšen internet hočete?

7 komentarjev

MiD vabi na klepet

Slo-Tech - Ministrstvo za informacijsko okuž^H^H^H^Hdružbo vabi na javni klepet na njihovih domačih straneh. Naslov bo "MiD včeraj, danes, jutri", stvar pa bo potekala danes (torek) ob 20:00. Več piše tule. Pogovarjal se bomo lahko z ministrom Kantarjem in dvema skretarjema. Joke joke, kar se mene tiče, je to edino ministrstvo v naši vladi, ki ima približno idejo, kaj bi sploh rado naredilo.

10 komentarjev