»

KT400A je tu!

Tech Report - Dočakali smo, dame in gospodje, konkurenta nForceu2, naslednika KT400 -- KT400A. Dasiravno je VIA to čipovje za AMD procesorje napovedovala že nekaj časa, ga celo že dobavila nekaterim izdelovalcem osnovnih plošč, smo morali na njegovo uradno splavitev in spisek specifikacij počakati do danes. Vedno eksluzivne spletne strani so pohitele s svojimi strokovnimi članki o tem čipovju, tako da vam je danes v branje dano kar nekaj čtiva.

7 komentarjev

Prve matične plošče s KT400A (za AMD)

X-Bit Labs - VIA je svojega naslednika že dobra uveljavljenega KT400 čipovja, KT400A, napovedovala že kar nekaj časa, a matičnih plošč osnovanih na njem ni in ni bilo na spregled. No, sedaj ko je mastne zaslužke začela žeti Nvidia s svojim nForce2, pa so se stvari začele premikati hitreje. Danes je Asus objavil specifikacije svoje A7V400 osnovne plošče, ki bo temeljila na KT400A.
  • podpora vsem SocketA procesorjem, vključujoč Bartone (AMD),
  • KT400A NortBridge in VT8235 SouthBridge,
  • tri pomnilniške reže za PC3200 DDR,
  • šest PCI in en AGP 8x slot
  • klasičen dvokanalni ATA133 krmilnik in
  • RAID krmilnik s podporo SATA,
  • gigabitni Ethernet, USB2.0, Firewire ter integrirana zvočna kartica in
  • cel kup overclockerskih pripomočkov v BIOS-u
O dobavljivosti in ceni še ni podatkov. Klik!

3 komentarji

KT400A marca?

X-Bit Labs -

VIA Apollo KT400A, kot se s polnim imenom imenuje debugiran naslednik Viinega KT400 čipovja, VIA napoveduje že dolgo časa. Predolgo, saj se v tem času nForce2 prodaja za med. Kakorkoli že, po novih neuradnih informacijah, naj bi VIA omenjeno čipovje predstavila konec februarja ali v začetku marca.

Čipovje bo uradno podpiralo DDR400 pomnilnik, ki je, mimogrede, le dobil JEDEC-ov blagoslov, a opaznih pospeškov ne gre pričakovati. VIA pač stavi na že omenjeno debugiranost čipovja, pa tudi Athloni še ne zmorejo izkoristiti več kot 166 MHz pasovne širine (lahko jih sicer navijete [:))]). Klik!

0 komentarjev

Informacije o VIA KT400A

X-Bit Labs - Kot vam je verjetno znano, je VIA že nekaj časa nazaj objavila namero o izdaji KT400A čipovja. Na spletu so se tako osnovala mnoga špekuliranja o čipovju, med drugim tudi to, da naj bi KT400A vseboval dvokanalni DDR pomnilniški krmilnik. No, danes pa smo končno dobili uradne informacije o specifikacijah tega težko pričakovanega čipovja.

Torej, čipovje bo podpiralo AMD-jeve procesorje vodil 100, 133 ter 166 MHz ter enokanalni pomnilnik DDR frekvenc 200, 266, 333 ter 400 MHz. Prav tako bo vgrajena podpora ECC standardu. Čipovje KT400A bo tako kot predhodnik KT400 podpiralo še AGP 8x ter V-Link 8x vodilo, kar kaže na južni čip tipa VT8235. Masovna prodaja naj bi se začela v prvi četrtini prihodnjega leta. Klik!

8 komentarjev

KT400A letos še ne bo

DigiTimes - Pri čipovjih tajvanskega podjetja VIA velja nekakšno nepisano pravilo, da so tisti s končno oznako A stabilnejši, hitrejši ter manj hroščati, zato marsikdo z nakupom nove plošče počaka na izid A revizije čipovja. No, danes je VIA objavila, da težko pričakovanega KT400A, ki bi novo čipovje končno dvignil na raven dobrega, starega KT333, še ne bo tako kmalu.

KT400A ter P4X600 bosta predstavljena šele v začetku prihodnjega leta in ne ob koncu letošnjega, kot so napovedovali. Razlogov za tako potezo VIA ni navedla, pojavlja pa se vprašanje, ali si ni VIA s tem naredila medvedjo uslugo ter dala nForce2 izjemne možnosti za prodor in uspeh na trgu. Bomo videli!

0 komentarjev

Nova čipovja prihodnji mesec

DigiTimes - Svetovna izdelovalca čipovji za procesorje, tajvansko podjetje VIA ter SiS nameravata v svoji tržni borbi že prihodnji mesec izdati nova čipovja.

Za Penitume4 ima VIA pripravljene P4X600, P4M266A ter P4M400, ki bodo tako prva čipovja s podporo dvokanalnemu DDR pomnilniku. SiSov odgovor na omenjene nabore bo SiS655, ki bo prav tako podpiral dvokanalni DDR. Tudi na trgu AMDjevih K7 procesorjev se nam obetajo nova čipovja, zlasti po AMDjevem odlogu izdaje naslednje generacije procesorjev - K8. VIA nam bo ponudila KT400A čipovje, SiS pa nas bo razveselil s SiS746FX naborom.

O datumih in dobavljivosti še ni podatkov, govori se le, da bodo čipovja na voljo še pred božičem. Klik!

0 komentarjev

VIA KT400 - 8x AGP = KT333CF

X-Bit Labs - Za vse ki naslova niste razumeli.[:D]

VIA je napovedala, da bo proizvajalcem osnovnih plošč prenehala pošiljati čipovje KT333, uradno imenovano VIA Apollo KT333CE. Predstavili so namreč oskubljeno različico KT400 čipovja, ki so jih odstranili podporo za AGP 8x, ter jo sedaj ponujajo pod imenom VIA Apollo KT333CF ter bo zamenjava za obstoječe KT333CE čipovje. Proizvajalci matičnih plošč so se odzvali zelo negativno, saj KT400 čipovje ni popolnoma združljivo s starim KT333, kar pomeni, da bo potrebno že obstoječe KT333 plošče malce prilagoditi novem čipovju, kar seveda prinaša nepričakovane stroške. VIA je poudarila, da ta odločitev prinaša najmanj dve pozitivni stvari končnim uporabnikom, ki ne potrebujejo AGP 8x podpore. Te sta hitrejši prenos podatkov med severnim in južnim mostom ter malenkost bolj napredi pomnilniški krmilnik. Klik!

1 komentar

Tudi KT333 z uradno podporo

X-Bit Labs - VIA je uradno potrdila, da poleg VIA Apollo KT400, tudi VIA Apollo KT333 čipovje uradno podpira nove AthloneXP, ki delujejo na 166 megahercev sistemskega vodila. To se je sicer že dolgo časa potihem predpostavljalo, tako da v tem primeru, seveda ne gre za nobeno novo stvar, je pa lepo vedeti, da tudi naše malček starejše plošče uradno podpirajo najnovejša AMD čudesa. Klik!

0 komentarjev