»

Hotmail z 250 MB prostora

vir: Neowin
Neowin - Uporabnike Hotmaila je danes prijetno presenetila neuradna novica, da namerava Microsoft povečati njihov poštni predal z borih 2 MB na 250 MB. Prav tako bodo velikost priponk povečali s 3 na 10 MB. Uporabnike, ki so pripravljeni plačati, pa bodo razveselili z dvogigabajtnim predalom ter dvajsetimi megabajti za priponke in s podporo dostopu POP3.

Microsoftova poteza ni presenetljiva, saj je Yahoo! prejšnji teden povečal poštni predal svojim uporabnikom na 100 MB. Seveda imamo na spletu tudi ponudnike, ki vam že sedaj ponujajo 1 GB ali večji poštni predal. Takšna sta na primer AvantureMail z 2 GB in SpyMac. Pri vsem tem se je potrebno poleg ogromne količine spletnega prostora vprašati tudi, kakšen spletni...

61 komentarjev

Arnes z novo linijo Maribor - Ljubljana

vir: Arnes
Arnes - Nelagodje med kabelskimi uporabniki omrežja ARNES s štajerskega področja se je vedno bolj stopnjevalo. Predvsem študentje in dijaki so se pritoževali nad počasnostjo delovanja njihovega priljubljenega P2P odjemalca. Vzrok je bila prešibka povezava med Ljubljano in Mariborom; le-ta je namreč podatke prenašala s hitrostjo le 155 Mbps. Onkraj Trojanskega griča pa bomo spet lažje zadihali, saj se je hitrost prenašanja podatkov med prestolnico ter štajerskim delom povišala na zajeten 1 Gbps (+ rezervna 10 Mbps povezava za primer izpada glavnega voda). Čeprav ARNES na svojih straneh tega še ni uradno naznanil, je že popravil svojo stran s sliko hrbtenice.

Po neuradnih podatkih iz našega foruma namerava ponudnik...

17 komentarjev

Država spet podcenjuje Arnes?

Finance - Arnes, javni zavod, ki skrbi za omreženost celotne akadamske sfere skupaj z izobražujočo se slovensko populacijo, je bil le delno uslišan pri obsegu finančnih sredstev, ki jih bo prejel od ustanovitelja, t.j. države, za delovanje in razvoj. Namesto 1,76 je naša vlada potrdila 1,08 milijarde tolarjev za Arnes, kjer zaradi pomanjkanja denarja napovedujejo težave pri povezavi s tujino.

Pravzaprav izdatke, izključujoč stroške mednarodne povezave, ocenjujejo za minimalne, kamen spotike pa je zagotovo v visoki ceni infrastrukture, kot posledice neliberaliziranega slovenskega teletrga. Cene za zakupljene telekomunikacijske vode v Sloveniji naj bi tako bile tudi do 100-krat višje kot v tujini. Vode Arnesu zagotavlja Telekom Slovenije, saj ostala podjetja bojda tega še ne morejo ponuditi (ponudbo vodov so namreč dolžna ponuditi kot posebno podjetje). Evropa Arnesu za izobraževalno delo in razvoju hitrejšega interneta, interneta druge generacije, namenja 200 milijonov tolarjev. Izvorna...

12 komentarjev

ARNES povečal diskovne kapaticete

Arnes - Uporabniki omrežja ARNES (študentje, dijaki, učitelji in drugi njegovi uporabniki osebnega dostopa) se bodo razveselili novega prostora za gostovanje spletnih strani ali obseg poštnega predala na ARNESovem strežniku. Po novem je namreč mogoče izkoristiti do 40 MB prostora (in dodatnih 10 MB za začasno prekoračitev, do največ 3 dni), bodisi za spletno stran, bodisi za poštni predal.

Vsi, ki ste imeli v bližnji preteklosti težave s povezavo in uporabljate ARNES, ste težave najverjetneje imeli zaradi omenjene nadgradnje. Uradno novico najdete tukaj.

0 komentarjev

Arnes postavil rekord

Arnes - Vsi, ki spremljate Arnesovo stran, veste, kako poredko se pojavijo nove novice. Danes pa sem našel podatek, ob katerem so se mi (na 100Mbit liniji) pocedile sline.

Arnes je namreč preko akademskih omrežij na razdalji 2518 km (med Slovenijo in Španijo) poslal 675 MB veliko datoteko v 11,73 sekunde. S tem so izkazali dobro sodelovanje med skrbniki omrežij in postavili nov rekord v hitrosti povezave. Preko protokola IPv6 so dosegli prenos 483 megabitov/s, poskus pa je potekal ob petih zjutraj, ko je sodeč po statistiki promet na omrežju najmanjši. Tako se sedaj vodilni v tekmovanju za najhitrejši prenos podatkov, kar je priznala tudi komisija za Internet2. Uradno novico najdete tukaj.

Running speedtest: Can not measure the time. Such small unit does not exist.

9 komentarjev

Sega in Sony povezujeta svoji konzoli preko interneta

Yahoo News - Prav ste slišali. Sega in Sony sta začela sodelovati na področju igranja preko interneta. Tako se bodo lahko lastniki Dreamcasta in PlayStationa 2 povezali med sabo in igrali iste igre. Kaj takega bi lahko v preteklosti le stežka pričakovali, saj se je takrat odločalo, ali bo prevladal Dreamcast, ali pa PlayStation 2. Sedaj, ko je Sega izgubila konzolsko bitko, si lahko Sony mirno privošči take sporazume. Novico najdete tukaj.

0 komentarjev