»

R420 dobi ime

AnandTech - Špekulacije in različna namigovanja o tehničnih sposobnostih R420 krožijo že nekaj časa, a do včeraj še vedno ni bilo znano, kako se bo kartica tudi uradno imenovala, saj kodna imena ne slovijo ravno po višku kreativnosti. No, ko (če) boste v trgovini veselo nakupovali ATI-jevo grafično kartico naslednje generacije, boste spraševali po X800 modelih.

X800 Pro bo prišel na trg 26. aprila, X800 XT pa 31. maja, kar je precej nenavadno, posebej če vzamemo v račun, da je bilo med 9800 in 9800 XT kar šest mesecev premora. Prav tako zaenkrat še ni znano, ali bo ATI sploh izdal standardno Ne-Pro različico X800, je pa predvideno da bo na trg prišel še X800 SE z nižjimi frekvencami in manjšo količino spomina.

X800 bi naj imel 256 MB GDDR3 spomina, kasneje pa se pričakujejo tudi različice s 512 MB, X800 SE pa bo po vsej verjetnosti posedoval 128 MB DDR1 spomina. Vsekakor se nam letos obeta trd boj za prevlado na grafičnem področju, saj tudi izid NV40 ne več zelo daleč.

16 komentarjev

Grafična pošast na testu

Tom's Hardware -

Na Tom's Hardware so objavili zanimiv članek z grafičnega področja. Tokrat so si ogledali delovanje in hitrost Nvidiine profesionalne grafične kartice -- NVIDIA QuadroFX 2000. Kartica jasno ni namenjena igranju iger, zategadelj so temu prilagodili tudi testne programe, ki so tokrat bili Viewperf 7.0, 3D Studio Max 4.2 in Solidworks 2001 Plus. Zaključek? Gre vsekakor za izvrstno kartice, ki se odlikuje tako z odličnimi zmogljivostmi, dodelanimi gonilniki in prilagodljivostjo, a vse to ima svojo ceno. Ceno, ki tokrat znaša 1.400 ameriških dolarjev. Klik!

6 komentarjev

Compaq Evo N1020v

Hardware Zone - Compaq, kljub temu da je le še ime, še vedno proizvaja zelo kvalitente in dokaj drage izdelke. Najbolj razvito področje tega giganta je mobilnost, saj so iznajditelji mnogih uspešnih dlančnikov in prenosnikov. Eden izmed najnovejših notesnikov je Compaq Evo N1020v, v katerem tiktaka 2.4 GHz Pentium 4 procesor. Poleg njega se v majhnem ohišju najde še 40 GB trdega diska, 256 Mb DDR 266 pomnilnika in Radeon VE grafična kartica.

1 komentar

Grafične kartice v 3ds Max 5

X-Bit Labs -

Na ruski spletni strani X-Bit Labs so se tokrat odločili testirati kopico trenutno najbolj prodajanih in uporabljanih grafičnih kartic. Pot na test so si utrle

  • RADEON 9700 Pro (325MHz/620MHz),
  • RADEON 9500 (275MHz/540MHz),
  • FireGL X1 (325MHz/620MHz),
  • FireGL Z1 (275MHz/540MHz),
  • NVIDIA GeForce4 Ti4600 (300Mhz/600MHz),
  • NVIDIA Quadro 4 900XGL (300Mhz/600MHz) in
  • FireGL 8800.
Vse kartice so bile opremljene s 128 MB pomnilnika. Kot je za X-Bit Labse že skoraj značilno, so jih testirali v popularnem grafičnem programu 3ds Max 5. Kaj so ugotovili? Absolutni prvak je bila Quadro 4 900XGL kartica, ki je v vseh testih dominirala, ostale kartice pa so bile mnogo bolj izenačene. Klik!

...

4 komentarji

Procesorski rivali

X-Bit Labs - Na ruski spletni strani X-Bit Labs so objavili nov test. Tokrat so se odločili testirati srce naših mlinčkov -- procesor. Pravzaprav so jih testirali kar šest, po dva Athlona, Penituma ter Celerona; najpogosteje uporabljane pač. Preizkusili so jih v vseh mogočih programih, ki si jih lahko zamislite, v Sandri, igrah, MP3 ter MPG4 kodiranju itd. In kaj so ugotovili. Ne 'ležijo' vsem procesorjem enake aplikacije.

6 komentarjev

Novo čipovje s strani SiS-a

X-Bit Labs -

Silicon Integrated Systems oz. krajše SiS so danes uradno predstavili svoje novo čipovje imenovano SiS746FX. No, čipovja v resnici ne bi mogli označiti ravno kot novo, saj gre za nadgradnjo starega SiS746, a navzlic temu prinaša nekaj dobrodošlih novosti. Poglejmo si jih.

SiS746FX prinaša dve najpomembnejši novosti, ki sta podpora 333 MHz Athlonom ter DDR400 pomnilniku, podpira pa tudi že poznane dobrote: ATA133, AGP 8x, USB2.0, šestkanalni avdio, Ethernet vmesnik in še bi lahko naštevali. Izpostaviti velja tudi sicer že staro SiS-ovo stvar, ki pa je ostala nerealizirana s strani drugih proizvajalcev čipovij -- gigabitna povezava med severnim in južnim mostom.

Toda pojavlja se vprašanje, ali ni SiS s predstavitvijo tega čipovja nekoliko zamudil? Trenutno žanje velike uspehe nForce2, tudi KT400 še ni za odmet, pripravlja pa se že njegova izboljšana različica KT400A. Bomo videli ......

1 komentar

Compaq versus Toshiba

X-Bit Labs -

Torej, po nekajdnevnem premoru se spletna stran X-Bit Labs vrača nazaj online. S svežimi novicami in novim testom, kot se za tako stran kakopak spodobi. Tokrat so si ogledali dva prenosnika, Compaqov Presario 2810T ter Toshibino Satellite 1900-703. En z nVidia, drugi z ATI grafično kartico. Pravzaprav so se tokrat bolj osredotočili na razliko na grafičnem področju, saj so navsezadnje testirali mobilne grafikulje dveh največjih rivalov. In kaj so ugotovili? ATI je v malenkostni prednosti, da ...

0 komentarjev

Nova testa na X-Bit Labs

X-Bit Labs - Tako, na priznani spletni strani X-Bit Labs sta se pojavila kar dva nova testa naekrat, zatorej sta združena kar v eno samo novico.

  • Najprej so si ogledali osnovni plošči na Intelovem E7205 Granite Bay čipovju, ki je prvo čipovje za Penitume4 ki podpira dvokanalni DDR pomnilnik. Tokrat so pod drobnogled vrgli plošči podjetij MSI ter ASUS; bolje se je odrezala slednja, klik!
  • No, na drugem testu pa so se posvetili naprav za masovno shranjevanje podatkov (beri: diskom). Ogledali so si diske višjega kakovostnega razreda, natančneje IBM-ove Ultra160 (SCSI) diske. Klik!


1 komentar

XP 1900+ vse bliže izidu

The inquirer - Hehe, vojna med največjima rivaloma še kar traja in traja. AMD je, nekako popolnoma nepričakovano, poslal nekaterim e-stranem, ki se ukvarjajo z računalništvom, novo izvedenko XP, ki deluje pri 1600 MHz. XP 1900+ naj bi uradno izšel enkrat naslednji teden, čeprav je bilo predvideno, da naj bi ta procesor ugledal luč dneva šele decembra. Cena naj bi se gibala okoli 260 ameriških zelencev. Govori se tudi (čeprav povsem nepotrjeno), da naj bi imeli Athloni XP v sebi en del jedra izgrajen v .13 mikronski tehnologiji - zaradi tega naj bi se procesor toliko manj grel. Kot pravi The Inquirer, se AMDju ter Intelu ne bo dobro pisalo, če boste še dolgo vzdrževala to cenovno vojno. AMDju namreč manjka 3 milijarde dolarjev za izgradno proizvodnih linij za .13 mikronsko tehnologijo. Aja, koliko časa bomo že gledali .13 mikronske procesorje? Eno leto, pravite?

2 komentarja