»

Kitajska domena .cn druga največja

InternetNews - O hitri širitvi interneta na Kitajskem priča tudi podatek o priljubljenosti njihove vrhovne domene .cn, v svojem poročilu ugotavlja registrar VeriSign. V primerjavi z lanskim tretjim četrtletjem so v letošnjem Kitajci registrirali 76 odstotkov več domen (lani je napram predlani rast znašala več kot 400 odstotkov!), tako da so sedaj na drugem mestu prehiteli Nemce. Že lani so premagali Angleže. Najbolj priljubljena domena seveda ostaja .com.

Skupaj je bilo registriranih 174 milijonov domen, kar je za 19 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od tega jih 68,9 milijona odpade na dvočrkovne domene držav, 89,4 pa na .com in .net domene. Vrstni red je tako: .com, .cn, .de, .net, .org, .uk, .info, .nl, .eu in .biz.

7 komentarjev

Tretji operater mobilne telefonije: Tuš mobil

Finance - Po poročanju časnika Finance, je z današnjim vpisom v register nacionalnih ponudnikov storitev mobilne telefonije, postal tretji slovenski operater mobilne telefonije Tuš mobil, ki je del skupine Tuš. Tuš mobil je odkupil koncesijo podjetja Vega (Western Wireless), ki je pred kratkim oznanilo svoj odhod s slovenskega trga mobilne telefonije. Odkup Vegine koncesije in dogovor z družbo Mobitel o uporabi njihovega omrežja omogoča, da lahko Tuš mobil s poslovanjem prične takoj.

Več v izvorni novici v Financah.

47 komentarjev

Se nam obeta nova vrhovna domena?

Ars Technica - Ob množici vrhovnih domen, ki jih je internetni upravljavec ICANN uvedel od leta 2000 - info, .biz, .jobs, .travel in .mobi, se nam morda obeta še ena nova. Trenutno namreč pri ICANN-u resno razmišljajo o uvedbi nove vrhovne domene .tel, dokončna odločitev pa bo znana koncem tega meseca. Če bo sklep pozitiven, lahko domene pričakujemo že prihodnje leto.

Razlog za uvedbo novih domen je bojda ureditev naraščajoče količine kontaktnih informacij, saj bi jih tako lahko podjetja enostavno zbrala na imepodjetja.tel, posamezniki pa na imepriimek.tel. Nasprotniki trdijo, da je uvedba nove vrhovne domene samo za kontaktne informacije nesmiselna in pretirana, saj bi se lahko podjetja znašla drugače - denimo tel.imepodjetja.tld. Prav tako bodo nastopile težave pri domenah, kjer ima isto domeno z drugo končnico registriranih več različnih organizacij, poroča Ars Technica. Kakorkoli že, če bo do sprejetja prišlo, bosta najbolj zadovoljna registrarja VeriSign in GoDaddy. Več domen, več...

19 komentarjev

Evropske domene gredo za med

The Register - Končno smo le dočakali dan, ko lahko slehernik registrira svojo evropsko domeno .eu. Domene so bile sicer na voljo že od lanskega decembra, a le za lastnike registriranih blagovnih znamk in dobrodelne organizacije. The Register poroča, da so danes od 11.00, ko so se domene začele tržiti, v eni uri uporabniki registrirali več kot 300.000 novih domen. Na prvem mestu po njihovem številu je Velika Britanija z dobrimi 170.000 domenami, sledita pa ji Nemčija (144.000) in Danska (102.000). Evropski registrat EURid pričakuje, da bodo zgolj podjetja do konca leta registriranih več kot 240.000.

Še nekaj statistike. Prve registrirane domene danes so bile dekoration.eu, buchung.eu, tankstellen.eu in exhibitionist.eu, največje zanimanje pa je seveda za legendarno domeno sex.eu. Do sedaj je zanjo zaprosilo že 280 oseb.

6 komentarjev

... in domeno sex.biz dobi ... Johny Novak!

The Register - Zadnje čase nas pretresajo zanimivosti s področja dodeljevanja domen: včeraj smo poročali o zavrnjenem zahtevku angleške vladne agencije po prevzemu obstoječe domene v uporabi ameriškega podjetja, danes pa nas je dosegla vest o zaključku sojenja podjetju NeuLevel Inc., operaterju vrhovne domene .biz.

Omenjeni so namreč ljudstvu ponujali t.i. "premier" domene (show.biz...) na principu loterije: kandidati so se prijavili ter vplačali srečko, operater pa je potem izbral srečnega izbranca. Sodišče pa je odločilo, da je šlo tu za loterijo, podjetje pa ni imelo za to potrebne koncesije [0:)].

Poražena stran bo tako primorana plačat $1.175 MIO kazni ter lovilcem sreče od $0,15 do $2, odvisno od števila sodelujočih v bobnu. Klik!

Kaj ko bi se pri nas operaterji mobilne telefonije lepo požvižgali na koncesije ter samostojno poslovali? Cene bi bile nižje... [>:D]

4 komentarji

"To je moja domena!"

The Register - Na, pa smo tam: še Britanci so ga začel biksat. Vladna agencija "Driver and Vehicle Licensing Agency" (pristojna za izdajanje in administracijo vozniških dovoljenj) je vložila zahtevek na WIPO naj jim dodeli domeno dvla.com, ki jo uporablja podjetje iz Pensilvanije.

Zahteva je bila zavrnjena, prislužili pa so si tudi nekaj ostrih pogledov. Njihov glavni argument je bil, da so registrirali blagovno znamko "DVLA", medtem ko naj bi bil DVL Automation, podjetje ki trenutno uporablja zaželeno domeno, upravičen zgolj do domene DVL.com. Pristojni na organizaciji WIPO se s tem nikakor ne strinjajo ter zanikajo pravico lastnika blagovne znamke po prevzemu domene. Povrhu vsega so zahtevek označili za poskus zlorabe zakona, ki razrešuje tovrstna navzkrižja interesov.

5 komentarjev