»

VIA izdala 8237 South Bridge

več strani - VIA je končno izdala svoj 8237 South Bridge, ki vsebuje tako Serial ATA, kot tudi RAID krmilnik. Da pa bo prehod na Serial ATA manj boleč, so inženirji v čip vgradili tudi ATA krmilnik, ki bo poskrbel za "stare" diske. V čip je vključena tudi podpora USB 2.0, 10/100 Mbps hitremu ethernetu in šestkanalnemu zvoku. Manjkala ne bo niti hitra povezava Ultra V-Link med severnim in južnim mostom, ki bo sedaj zmogla na sekundo prenesti kar 1066 MB različnih podatkov.

0 komentarjev

VIA tudi z RAID krmilniki

X-Bit Labs - Tajvanski gigant, podjetje VIA, izdeluje že ogromno stvari, vse od matičnih plošč, procesorjev, čipovij in še bi lahko naštevali, danes pa so objavili odločitev, da bodo začeli izdelovati tudi svoje RAID krmilnike.

Zaenkrat VIA načrtuje izdelavo dveh krmilnikov; VT6410 bo standardni IDE PCI RAID krmilnik, ki bo podpiral priključitev štirih diskov ter RAID 0, 1 ter 0+1 načine. Drugi krmilnik pa se bo imenoval VT6420 ter bo prav tako podpiral različne RAID načine, le da bo omogčal priključitev štirih Serial ATA trdih diskov ter dveh starih IDE. Proizvodnja že teče, o datumu začetka prodaje pa zaenkrat še ni znanih podatkov. Klik!

0 komentarjev

VIA izdala novo EPIA osnovno ploščo

X-Bit Labs - Tajvanski gigant, podjetje VIA Technologies, je danes izdal novo osnovno ploščo družine EPIA, ki se imenuje EPIA-M. Via pravi, da naj bi imela nova plošča izjemno malo skupnega s svojo predhodnico, ploščo EPIA. Plošča podpira integriran C3 ali EDEN in EBGA procesor, PC2100 DDR SDRAM, USB2, Firewire, Ethernet, vgrajeno pa ima tudi lastno grafično kartico. Natančnejših podatkov o tem, kdaj bodo plošče dostopne tudi v Kokoški ter ceni še ni, v zraku visi le informacija, da cena plošč ne bo presegala 200 dolarjev. Natančnejše specifikacije ter preglednica novosti na tem naslovu.

0 komentarjev

Novi SATA krmilniki

X-Bit Labs - Promise Technology, podjetje, ki nam je najbolj poznano po svojih RAID krmilnikih, je včeraj predstavilo novo serijo svojih Serial ATA krmilnikov, ki nudijo podporo sandardu SATA-150. Na voljo bosta dve različici kartic:
  • SATA150 TX2plus je hibridna kartica, ki ima en ATA133 priključek (dva diska) ter dva neodvisna SATA-150 konektorja (dva diska). Njena cena trenutno znaša 60 evrov.
  • SATA150 TX4 je kartica, namenjena samo SATA napravam, saj podpira samo priklop štirih SATA-150 kompatibilnih naprav. Njena cena znaša 85 evrov, na voljo pa bo do konca letošnjega leta.
Obe kartici delujeta tako na 33 MHz, kot tudi na 66 MHz PCI vodilu ter podpirata trde diske velikosti tudi nad 137 GB (48-bitno LBA naslavljanje). Klik!

4 komentarji

RAID v praksi

X-Bit Labs - Po tem, ko ste lahko brali tri ločene teste RAID krmilnikov te dni (glej povezane novice), pa si lahko sedaj ogledate resnično primerjavo treh RAID krmilnikov. Na X-Bit Lab's so si namreč ogledali štiri RAID krmilnike podjetij Promise ter HighPoint. Tokrat so se za razliko od ločenih pregledov osredotočili bolj na same zmogljivost ter hitrost, kot na tehične karakteristike ter zmožnosti. Klik!

0 komentarjev

Promiseov RAID krmilnik

X-Bit Labs - Tudi podjetje Promise je izdalo svoj nov RAID krmnilnik na PCI vodilu, imenovan Promise FastTrak100 TX4 IDE RAID Controller. Njegovo delovanje, značilnost in sploh vse so si ogledali na X-Bit Labs, kjer so spisali tudi zanimiv test te umetnine. Krmilnik podpira prikljucitev osmih ATA diskov ter delovanje v RAID0, 1, 10 in JBOD načinu. Klik!

Priporočljivo za vse lastnike IBMov.[>:D]

0 komentarjev

Test PCI RAID krmilnika

X-Bit Labs - Danes ima že mnogo osnovnih plošč štiri kanale za priključitev IDE naprav, poleg tega pa tudi podporo za enostaven RAID0 ali RAID1, tako da se nakup posebne kartice za RAID v večini primerov ne splača. Kaj pa storiti, če si zaželite naprednejše funkcije, kot so RAID5 ali morda RAID10? V tem primeru pa boste prisiljeni kupiti dodatno RAID kartico.

Enega izmed t.i. PCI RAID krmilnikov so si ogledali pri X-Bit Labs. 3ware Escalade 7850 Controller, kot se krmilnik uradno imenuje podpira vse možnosti RAIDa ter ima kar osem kanalov za priključitev trdih diskov, kar bo zadovoljilo tudi najzahtevnejše uporabnike. Klik!

0 komentarjev

Modifikacije Promisovega ATA100 krmilnika

vir: Hexus
Hexus - Promisov ATA66 krmilnik je bil precej popularna zadevca, tudi zaradi tega, ker se ga je dalo pohekati v RAID krmilnik ( poglejte v naše Trike ). Lepo je videti, da Promise nadaljuje tradicijo izdajanja hekabilnih krmilnikov, saj je mogoče prav lepo preurediti tudi njihov ATA100 krmilnik, kot so pokazali na Hexusu. Toda pozor, postopek ni niti približno tako preprost kot pri predhodniku, tako da se boste morali lotiti celo žagice. Ne verjamete? Poglejte spodnjo sliko [>:D]!

4 komentarji