»

Samsung z 'DDR' flash pomnilnikom

TG Daily - Samsung se je pohvalil z dokaj velikim prebojem na področju NAND flash pomnilniških čipov, ki so dandanes vedno bolj popularni zaradi uporabe v SSD pogonih, mobilnih telefonih in pomnilniških karticah. Sploh pri cenovno ugodnejših SSD pogonih pogosto nekoliko trpi hitrost zapisovanja podatkov, čeprav je ta večinoma še vedno vsaj tako visoka, če ne višja, kot pri klasičnih, mehanskih trdih diskih. Hitrost zapisovanja se seveda lahko reši z uporabo SLC pomnilnika (v eno celico se zapiše le en bit), a je ta tako pregrešno drag, da je za običajnega uporabnika praktično nepomemben.

Edina rešitev je tako razvoj MLC pomnilniških čipov, ki v eno celico shranijo več bitov hkrati. Samsungov preboj pravzaprav že poznamo s področja delovnega pomnilnika, kjer je prinesel dvakrat višje hitrosti prenosov v obliki DDR pomnilnika. Tudi tukaj gre za enak princip, kjer podatke lahko zapisujemo (oz. beremo) pri dviganju in spuščanju frekvence, namesto le pri dviganju, kot je mogoče pri obstoječih...

21 komentarjev

Prihajajo DVD-zapisovalniki s 24-kratno hitrostjo

The inquirer - Sony in Lite-On sta najavila, da kanita kmalu izdati nova zapisovalnika DVD-jev, ki bosta po DVD-jih pisala s 24-kratno hitrostjo. Obe podjetji sta kot ciljni datum navedli do maja, tako da ostaja ugibanje, kdo bo dejansko prvi. Lite-ON obljublja kar tri modele, iHAS324, iHAP424 in model iHAS624, medtem ko je Sony napovedal zgolj enega, in sicer AD-7240S. Trenutno najhitrejši zapisovalniki zmorejo 22-kratno hitrost, kar pomeni 29,04 MiB/s, tako da kakšne hude revolucije 24-kratna hitrost ne bo zanetila. Še vedno bomo DVD-je posneli v slabih petih minutah, ker nekaj časa pač pobere zapis vhodne in izhodne sledi (Lead-In, Lead-Out). Poleg malenkost višje hitrosti bodo novi pogone prinesli še nekaj drugih izboljšav, kot so LightScribe, ki bo pisal podobe na ploščke z laserjem, in SmartErase za varno brisanje diskov z občutljivimi podatki. Zanimiveje je, da se DVD-ji kljub pritisku Blu-raya še vedno dobro držijo in celo napredujejo.

14 komentarjev

Novi DVD zapisovalniki

Digital Trends - Dosti proizvajalcev že ponuja optične zapisovalnike, ki podpirajo hitrosti vse do 18x, po novem pa se jim je pridružil tudi Sony. Njihova serija pekačev 830 bo na običajne medije, ki podpirajo 16-kratno hitrost, zapisovala 12,5% hitreje, torej 18-kratno. Predstavljeni bodo modeli DRU-830A (notranja enota), DRX-830U in DRX-830UL-T (FireWire in USB zunanji enoti), razen hitrosti zapisovanja na običajne DVD±R medije pa se ne bo spremenilo kaj dosti. Cene novih zapisovalnikov se bodo gibale med 70 in 120 dolarji, več o njih pa lahko izveste v izvorni novici na Digital Trends.

Za začetek bi bil v Mat' kurji bolj vesel širše dobavljivosti medijev, ki takšne hitrosti sploh podpirajo.

21 komentarjev

Zapeči me dvainpetdesetkratno

HotHardware - Moje osebno mnenje je, da so pekači, hitrejši od 40x hitrosti CAV, navaden luksuz ter paša za oči najpetičnejšim uporabnikom, a kdo sem jaz, da bi sodil [:D]. V vsakem primeru se moramo soočiti z dejstvom, da na trg vneto prihajajo že 52x zapisovalne enote, ki zgoščenke z enako hitrostjo tudi bere, zapisovanje pa se povzpne do 24-kratne hitrosti. Zanimivo je pa to, da se bili fantje na Hot Hardware nad napravo izjemno navdušeni, saj ponuja za relativno nizko ceno visoke hitrosti zapisovanja, branja ter DAE kopiranja. Klik!

A moje mnenje ostaja. Čas je, da ostane hitrost zapisovanja na 48x, ter se z njo izenači hitrost PREpisovanja. Ane? [:D]

10 komentarjev

LiteOn 48/24/48

Techware Labs - Zapisovalci CDjev podjetja LiteOn so postali izjemno popularni ob izdaji serij 32125W ter 40125W, ki sta se brez problemov poflashali na 48125W, kar je prineslo 48x hitrost zapisovanja ter podporo Mt. Rainer standardu paketnega zapisovanja. No, LiteOn ni spal na lovorikah, temveč je izdal nov model, 48246S imenovan. Od prehodnika ga loči 24x hitrost prepisovanja (prej 12x) ter nekaj drugih malenkosti. Ogledali so si ga TechWare Labs, kjer so mu prisodili visoko oceno, in spisali kratek, a zanimiv test.

4 komentarji

Plextor PX-W4012TA

CDR-Info - Plextor je prišel na sami vrh, kar se tiče hitrosti zapisovanja. Tako bodo v februarju izdali model PX-4012TA, ki nam da že z imenom vedeti, da snema s 40x hitrostjo, presnemava s 12x ter bere CD-je s 40x, pravtako pa ima 4MB buffer-ja ter BURN-Proof tehnologijo. 80 minutni CD tako posname v borih 179 sekundah. A žal vse ni tako lepo, kot se sprva sliši, saj se snemanje prične "le" s 24x hitrostjo, se nato povzpne na 32x in šele nato na 40x. Več o novem prepisovalcu izveste tukaj.

5 komentarjev

2GB na enem CD-ju

Tom's Hardware - Z uporabo izboljšane tehnike pri peki cdjev, je TDKju uspelo, da je na navaden CD-R posnel 2GB podatkov. Vendar pa to še ni vse. Tudi hitrost zapisovanja se je potrojila. Z uporabo posebnega LSI čipa v CD-R/RW enotah bo stvar postala realnost. Z snemalnikom pa bomo lahko posneli tudi cd dolžine samo 74/80 minut (pač kompatibilnost). Vsekakor komaj čakam na te snemalnike.

2 komentarja

Fora smora

HardOCP - Uf tale je pa dobra... Na zgoščenki z gonilniki za ASUS V7100 grafično kartico so, tako je potrdilo že več virov, pravi porniči. Filmu je ime RAW, skriva se pa v datoteki AVSQ01.DAT. Pornjaka naj bi na zgoščenki bila dva. Medtem, ko bi nekatere to samo še bolj spodbudilo k nakupu nove Asusove grafične, bi bilo to za druge malce nadležno. Vsaj zdi se mi . Torej, pozor: Če ste vi slučajno eden od tistih srečnežev z modificirano zgoščenko z gonilniki, jo pošljite na uredništvo Slo-Techa v nadaljnjo preiskavo .

5 komentarjev