»

Borland oznanil vrnitev Turbo orodij!

Slo-Tech - Podjetje Borland je na svoji spletni strani turboexplorer.com oznanilo, da bo v kratkem (čez 26 dni) dalo na voljo štiri nova razvojna orodja: Turbo Delphi, Turbo C++, Turbo Delphi for .Net in Turbo C#. Cena še ni dokončna. Po nekaterih virih, naj bi bila med 100 in 500 ameriškimi dolarji. Nekateri viri navajajo, da bi lahko bil eden paket brezplačen (Explorer), drugi (Professional) pa plačljiv.

Preden bodo orodja na voljo, so pri Borlandu pripravili krajši animirani film, imenovan Adventures of Turboman, ki so ga naložili na YouTube.com.
Kar je seveda čudno, da so se šele sedaj pri Borlandu odločil, za takšno potezo in za takšno preprosto promocijsko akcijo. Mogoče, pa želijo...

14 komentarjev

Se Kylix poslavlja?

Slashdot - Borlandovo razvojno okolje Delphi verjetno poznate skoraj vsi razvijalci programske opreme, nekaj pa smo že govorili tudi o Kylixu, Borlandovi različici Delphija za Linux, ki govori tudi jezik C++. Vendar že precej dolgo ne, kar samo še dodatno potrjuje govorice, da je razvoj Kylixa zamrl, oz. je Borland morda celo opustil projekt. Več o tem poroča LinuxWorld, kjer namigujejo, da želi Borland opustiti Kylix z namenom, da bi stranke, menda zaradi njihovih lastnih interesov, preusmeril na C++ Builder.

7 komentarjev

Programerji od Visual Basica k Javi in C#

Evan's Data - Sodeč po raziskavi ameriškega podjetja Evans Data, v kateri so anketriali 600 programerjev, jih je 42 odstotkov nakazalo razmišljanje o uporabi novih jezikov, predvsem Jave in C#, ker je z njimi lažje razvijati programe za brezžične in spletne tehnologije. Po vsem svetu naj bi bilo okoli 3 milijone uporabnikov orodja Visual Basic.

Sedanji uporabniki Visual Basica naj bi se razdelili v tri dele. Prvi del (39%) se bo prekvalificiral na C#, drugi (31%) bo povsem zapustil Microsoft in začel uporabljati Javo, ostali pa bodo še naprej uporabljali Visual Basic, s tem da se bo tretjina od teh odločila za nadgradnjo na Visual Basic.Net 2003.

Microsoft raziskavo komentira s sporočilom, da omenjeno orodje še naprej razvija v povezavi z .Net plaftormo. Pri Microsoftu tudi menijo, da je prehod iz Visual Basica na Javo sorazmerno težak.

5 komentarjev

Bo MS kupil Borland?

Slashdot - Po tem, ko je IBM objavil, da bo kupil podjetje Rational, se sedaj govori, da naj bi Microsoft kupil podjetje Borland. Verjetno bi to prej ali slej pokopalo JBuilder in Kylix, kasneje pa še Delphi in ostal bi le še Visual Basic.

Kar solzica se mi potoči, ko se spomnim na Delphi 1.0 in lepoto programiranja v njegovih knjižnicah. VCL/CLX so zame še vedno edine razumne knjižnice za pisanje okenskih aplikacij. MFC-ji, GTK-ji in QT-ji se pred njimi namreč lahko le skrijejo ... Morda pa nas reši zastonjski klon Delphija z imenom Lazarus Da bi izvedeli več o možnem nakupu Borlanda pa si preberite tole.

5 komentarjev

AMD bo kupil Alchemy

The inquirer - AMD je pred kratkim že opravil nakupe nekaterih podjetij, sedaj pa so se odločili, da kupijo podjetje, imenovano Alchemy. Z nakupom tega podjetja želi AMD prodreti na trge, ki jih je do sedaj v manjši meri obvladoval Intel. Prodor naj bi jim uspel ravno z znanjem Alchemyja, ki je do sedaj razvijal čipe MIPS, ki so kot nalašč za vgradnjo v prenosne naprave. Z novim znanjem pa bodo AMD-jevci najverjetneje poizkušali prodreti na področje lahkih prenosnikov, kjer je pred časom že uspeval Intel s procesorji StrongArm, in ročnih računalnikov na platformi PocketPC.

0 komentarjev

Kylix open edition

Slashdot - Borland je držal obljubo in izdal zastonjsko različico Kylixa, ki je namenjena izključno razvoju GPL aplikacij (za ne linuxače: Kylix je klon Delphija za Linux). Na žalost so odstranili precej uporabnih možnosti, med mjimi tudi dostopanje do baze in izgradnjo spletnih aplikacij. Izpustili so tudi licenco LGPL, kar prinese dodatne nevšečnosti. A vseeno je vsaj za učenje tudi odprta različica zelo uporabna, saj je Kylix prvo res uporabno RAD (Rapid Aplication Development) vizualno okolje pod Linuxom.
Sam sem poskusil navadno različico in moram reči, da je razvoj grafičnih vmesnikov z njo res košček kolača. Vseeno, pa bi bil še bolj zanimiv uspeh projekta Lazarus, ki se trudi narediti popolnoma free in kompatibilno razvojno orodje (vprašanje pa je če bo kdaj dokončan).

0 komentarjev

Compaq bo prodal oddelek, ki izdeluje Alphe

The inquirer - Compaq je pred nekaj leti zapravil kar precej denarja, ko je kupil podjetje DEC (Digital). Z nakupom podjetja DEC si je Compaq pridobil tudi vse pravice do izdelovanja sila čislanega procesorja - Alphe. Danes me je presenetila novica, ki se je pojavila kot strela iz jasnega: Compaq bo prodal oddelek, ki se ukvarja z razvojem Alph. Sodeč po tej The Inquirerjevi novici, bo oddelek odkupil Intel. Z nakupom tega oddelka pa bo Intel dobil tehnologijo neprecenljive vrednosti. Pa še to: čeprav AMD uporablja Alphino EV6 vodilo, ki ga je pridobil od Compaqa, se posel njega ne tiče.

9 komentarjev

KyLix z nižjo ceno

Borland - Borland je končno prišel k pameti, bomo rekli uporabniki Linuxa. To pa zato, ker je znižal cene paketov KyLix in končno bo paket bolj ali manj dostopen vsakemu programiranja željnemu Linuxašu. Ceno je spustil iz neverjetnih 999$ na še bolj neverjetnih 199$, jaz osebno tega nisem mogel verjeti, dokler nisem prijadral sem.

4 komentarji