»

Google: več kot 300.000 Intelovih serverjev

DigiTimes - Po poročanju DigiTimes-a naj bi se Google in Intel pogodila o nakupu med tristo in štiristo tisoč strežnikov, temelječih na Intelovih procesorjih Xeon. Intel naj bi poleg tega ustrezne vezne nabore za strežnike kar podaril Googlu. Poleg Intela ima pri kupčiji prste vmes tudi Gigabyte, ki bo dobavil matične plošče strežnikov. Kot je znano, se je Google pred dobrim letom odločil za AMD-jeve strežnike, vendar kot vse kaže bo sedaj spet presedlal na Intelove sisteme. Googlova odločitev tako utegne vplivati na tržna deleža obeh procesorskih velikanov na trgu strežniških procesorjev.

Več o tem na DigiTimes.

27 komentarjev

Nvidia: G84 in G86 februarja

DigiTimes - Kot je znano, je nVidia pred kratkim predstavila grafični kartici najvišjega cenovnega in zmogljivostnega razreda, temelječi na grafičnem jedru G80. Kot poroča DigiTimes, naj bi grafične kartice GeForce osme generacije za srednji in nižji zmogljivostni razred luč sveta zagledale v prvem četrtletju prihodnjega leta. Temeljile naj bi na grafičnih jedrih G84 in G86, katerih specifikacije za zdaj še niso znane.

Več na DigiTimes.

27 komentarjev

Znane cene Intelovih štirijedrnikov

DigiTimes - Kot je znano bo Intel svoj prvi štirijedrni procesor namenjen namiznim računalnikom, Core 2 Extreme QX6700 predstavil prihodnji mesec. Po poročanju DigiTimes-a naj bi cena omenjenega štirijedrnika znašala 999 ameriških dolarjev. Za Core 2 Quad Q6600, ki bo luč sveta zagledal januarja prihodnje leto bo potrebno odšteti 851 ameriških dolarjev. DigiTimes dodaja, da naj bi se cene omenenih štirijedrnikov znižale v tretjem četrtletju prihodnjega leta, ko bo Intel predstavil novo generacijo štirijedrnikov.

Več na DigiTimes-u.

18 komentarjev

Thoroughbred B0 1600+

X-Bit Labs - Advanced Micro Devices ali krajše AMD so danes dodali na listo svojih procesorjev, grajenih na Thoroughbred B0 jedru, še 1600+ različico procesorja. Odslej so vsi AthlonXP procesorji z 256 KB L2 predpomnilnika grajeni na tem najnovejšem 0,13-mikronskem jedru. Novonajavljeni procesor teče pri nazivni napetosti 1,6 V in porablja do 48,5 W električne energije za svoje delovanje. Maksimalna temperatura, pri kateri se jedro še ne stopi, je deklarirana na 194 F oz. 90°C. Več o tem.

8 komentarjev

Nov MP procesor

X-Bit Labs -

Podjetje AMD je predstavilo njihov nov procesor, ki je zmožen delovanja tudi v paru. Athlon MP 2600+, kot se novinec imenuje, tiktaka pri realnih 2,133 GHz, uporablja 266 MHz vodilo, ima 128 kB prvonivojskega ter 256 kB drugonivojskega predpomnilnika, podpiral pa bo 3DNow! ter SSE instrukcije. Procesorji bodo grajeni na Thoroughbred B0 jedru v 0.13-mikronski tehnologiji, proizvajani pa bodo večinoma v Dresdnu.

Druga presenetljiva novica iz AMD-jevih logov pa je ukinitev treh MP procesorjev. Novih modelov Athlon MP 1600+, 1800+ ter 1900+ tako pa uradnih informacijah naj ne bi bilo moč več dobiti, toda saj veste, skladišča nekaterih trgovin so še dolgo polna. Uradno tako na tržišču ostajajo Athlon MP 2600+, 2400+, 2200+ ter 2000+ s cenami od 273 do 153 dolarjev. Tu!

7 komentarjev

Vedno več Tbred-ov B

Overclockers.com - Le dva dni nazaj sem vas opozoril na prihod nizkohitrostnih 0.13-mikronskih Athlonov XP revizije B0, ki pa so, kot kaže, imeli eno pomanjklivost. Njihovo navijanje ni bilo ravno to, kar smo pričakovali od Tbredov B, saj so zmogli od 1,8 GHz pa do največ 2 GHz, kar ni bistveno bolje od novejših Tbredov A.

V preteklih dveh dneh se je izkristalizirala ena zelo pomembna informacija, ki se skriva v steppingu posameznih procesorjev. Izkazalo se je namreč, da so steppingi, ki se začnejo na črko J (JIUCB, JIUGB in JIUHB) očitno precej slabši čipi od običajnih Tbredov B, ki so se prodajali kot 2400+ (2GHz), saj so se slednji brez kakšnih extremnih naporov večinoma navijali tja do 2,2 - 2,3 GHz.

Za razliko od J-jev, pa se Tbredi B, katerih stepping se začne na črko A (npr. AIUGB), navijajo bistveno bolje. Ta primerek se je z vodnim hlajenjem in pod 1,825 V, navil do celih 2,5 GHz! Edini problem je, da ta čip ni bil 1700+ ali 1800+, ampak 2100+, kar za nas pomeni 30.000 SIT namesto 18.000...

20 komentarjev

Poceni 0.13 mikronski Tbred B Athloni XP

Overclockers.com - Kak mesec nazaj so se pojavile govorice o prihajajočih 0,13 mikronskih Athlonih XP na Tbred-B jedru, ki bodo na voljo tudi pri nižjih hitrostih, kot sedanji 2400+ modeli z dvema GHz-jema. Takrat so bili mnogi upravičeno skeptični do takih napovedi, a ne boste verjeli kaj se je zgodilo. V zadnjih nekaj dneh so se točno ti procesorji začeli pojavljati v trgovinah širom sveta.

Kot si lahko preberete v tej forumski niti so se, resda redki primerki, znašli v rokah srečnežev v Hong Kong-u, Grčiji in Nemčiji. Gre za zelo sveže čipe, saj so izdelani v 50. ali 51. tednu ravnokar minulega leta, kar pomeni, da so iz proizvodnje linije prišli dobra 2 do 3 tedne nazaj. Procesorji imajo nazivno hitrost 1700+ in 1800+.

In kako se izkažejo ti procesorji pri...

7 komentarjev

AMD XP so tudi MP, vendar ne za dolgo

The inquirer - Gotovo veste, da AMD ponuja svoje Athlone in Durone, kot single ali MP procesorje. Single ne morejo delovati v večprocesorskih sistemih, MP pa. Vendar pa je treba za Athlon XP MP procesorje plačati več, kot za navadne XP-je - po nekaterih podatkih kar 70 $. Kot vedno, pa se je nekaj ljudi hotelo prepričati v te trditve, zato so v Tyanovo matično ploščo vtaknili dva navadna Athlon XP procesorja. Ta dva procesorja je matična plošča spoznala za Athlon MP procesorja in vse je delovalo tako, kot da bi v ploščo vtaknili dosti dražji različici MP. Razlaga? Izgleda, da je AMD v prodajo poslal Athlon XP procesorje, ki so zmožni delovati tudi v MP načinu, saj niso zaklenjeni. Vendar pa se na internetu že pojavljajo sporočila, da bodo XP procesorji kmalu spet zaklenjeni. Kdaj bodo zaklenjeni in če bodo sploh zaklenjeni, mi ni uspelo izvedeti. Lahko se celo naredi, da bomo spet priča barvanju mostičkov, vendar da bomo tokrat odklepali MP zmožnost procesorja. Ampak najverjetneje se to ne bo...

2 komentarja

PIII 600 bo živel naprej

X-Bit Labs - Za nedoločen čas, pravijo pri Intelu. Očitno so si premislili glede prejšnje odločitve da ga bodo nehali izdelovat 18. februarja, še več, v novih pošiljkah bodo procesorji z novim D0 steppingom, tako da se jih bo najbrž dalo precej navit. S - spec teh procesorjev naj bi bil SL5BT.

1 komentar