»

Pohekana zaščita Audio DVDjev

CD Freaks - Verjetno se še vsi spominjate izdaje orodja DeCSS, katerega mlademu avtorju je uspelo prebiti zaščito CSS, ki se še danes uporablja na DVD diskih, ki vsebujejo filme. Dogodek je bil zelo odmeven in je poleg mnogih tožb prinesel tudi novo zaščito za prihajajoči standard - Audio DVD. Po prvotnih načrtih naj bi omenjeni mediji vsebovali le malce naprednejšo verzijo zaščite CSS, ob njenem razbitju pa se je glasbena industrija podala v iskanje nove zaščite in rojen je bil CPPM (Content Protection for Pre-recorded Media).

Ker glasbeni posnetki na DVDjih nikoli niso dosegli pretirane popularnosti, je zaščita do pred kratkim ostala nepremagana. Zanimiv je predvsem pristop, s katerim so se (zli?) programerji prebili mimo nje. Zaščita namreč sploh ni bila razbita, uporabljena so bila programska orodja, namenjena poslušanju Audio DVDjev, ki so vsebino takšnih diskov sposobna dekriptirati. Takšne nezaščitene podatke hudobno orodje nato samo še preusmeri z zvočne kartice na trdi disk in že je ...

25 komentarjev

Jon Johansen: decembra zopet na sedišče

The Register - Jon Johansen, fante, ki si je onega dne zaželel ogleda DVD filma na neposvečenem Linuxu, nakar je razvil DeCSS, s čimer je omogočil ogled varnostnih kopij filmov sebi -- ter ostalemu svetu. To seveda ni všeč Hollywoodu in filmarski industriji nasploh, zaradi česar so ga tožili, vendar na sodišču niso uspeli. Tožilci so marca tako napovedali pritožbo na odločitev sodišča, včeraj pa je bil določen datum nadaljevanja sojenja: 2. december.

2 komentarja

DeCSS: hej ho, hej ho, na sodišče mi gremo...

The Register - -- Zopet. Jon Johansen, ki je pri petnajstih pomagal pri izdelavi DeCSS algoritma, ki mu je omogočil predvajanje DVD filmov na Linuk$ operacijskem sistemu in je danes hudo dobro plačan poba, se bo vrnil na sodišče.

Sodišče ga je januarja sicer oprostilo obtožb, vendar se je -- kako nepričakovano -- Motion Picture Association of America odločila, da se na odločitev sodišča pritoži. Klik!

Prav mu je. Kaj pa uporablja napačno programje! [>:D]

4 komentarji

Še je upanje ...

Jon Johansen

vir: Aftenposten
Aftenposten - Pred časom smo že poročali o Jonu Johansenu, ki je z zloglasnim kosom kode imenovanim DeCSS pred dvema letoma omogočil, da je DVDje možno gledati tudi pod Linuxom.

Lovke ameriške filmske industrije pa segajo daleč, saj je ta s svojim vplivom pritisnila na Norveško policijo, ki je nato pri Jonu izvedla racijo in ga takrat kot 16 letnika priprla.
Po dveh letih je razplet afere jasen: Jon je oproščen v vseh točkah obtožnice.
Dokazal je, da namen njegovega programa ni bilo neleagalno kopiranje, sodišče pa se je strinjalo, da lahko s kupljenim DVDjem počne karkoli pač hoče, da ga le ne kopira naprej.

Končno država in sodišče z zdravo pametjo. Da, tudi to je se zgodi ... vsakih nekaj let. ...

14 komentarjev

'Domnevni' stvaritelj DeCSS na sodišču

Reuters - Danes se je na švedskem sodišču zagovarjal Jon Johansen, 'domnevni' Razbitelj™ DVD zaščite: nedolžen.

Sojenje naj bi trajalo pet dni, tožilec Inger Marie Sunde pa je primer označil kot boj med 15- in 16-letnim Davidom proti velikanom ameriške industrije -- a kljub temu je bil boj nezakonit. Mladeniču grozita dve leti zapora oz. plačilo denarne kazni.

Sicer pa danes 19-letni mladenič kot programer zasluži $4.851 mesečno ...

Primoz? [>:D]

3 komentarji

DeCSS problemčki

Australian IT - Ko je sodišče DeCSS le priznalo kot 'free speech', je med uprabniki računalnikov, predvsem prostega programja ala Linux, završalo: dosežena je bila mala 'zmaga'.

Temu pa očitno ne bo dolgo tako. Prizivno sodišče v namreč v prid Hollywood-a razsodilo, da mora spletna stran 2600 Magazine, iz svojih strani odstraniti povezave na dotični programček. Če vas zanima več, oz. kaj sploh 'free speech' je in kaj ni - Klik!

0 komentarjev

DeCSS legalen!

Slashdot - Po dolgem času končno spet ena dobra novica z drugega brega Atlantika.
DVDCCA (DVD Copy Control Association) je izgubila tožbo proti gospodu Andrewu Bunnerju. Distribuiranje izvorne kode DeCSS tako postaja legalno, saj je 'predsodna prepoved' razveljavljena. Sodno razlago lahko preberete tule. Moram reči, da je to prvi pravni spis, ki je razumljiv tudi navadnim smrtnikom. Zanimivo branje.
Zdaj bodo tudi v Kaliforniji lahko nosili majice z napisom DeCSS izvorne kode brez, da bi šli zato v zapor. Končno en košček zdrave pameti v tem itak norem svetu.
Sodnik je tudi povedal, da se zaščita poslovnih skrivnosti ne more primerjati s tako osnovnimi načeli kot je ameriški prvi amandma, ki govori o zaščiti svobode govora. To je utemeljil s tem, da to ni dopuščeno niti pri zadevah kot sta nacionalna varnost ali pravica do pravičnega sojenja. Zlobni jeziki že namigujejo, da bo sodink zaradi tega prej ali slej odpuščen, če ne kar aretiran... ...

0 komentarjev