»

Želite superračunalnik?

Slashdot - Virginia Techov superračunalnik je postal živa legenda med privrženci Applovih izdelkov, ki imajo ob zamenjavi procesorjev z Xserve G5 izvrstno priložnost, da postanejo "delničarji" prejšnjega superračunalnika. MacMall namreč po mikavni ceni ponuja procesorje, ki so do nedavnega sestavljali zmogljivo pošast, imenovano tudi System X ali Big Mac. Gre za dvojne procesorje Power Mac G5 z 2000 MHz, ki jih je Apple obnovil prav z namenom, da bi jih (še enkrat) prodal. Klik!

1 komentar

Navijanje 64-bitnega AMDja

Overclockers.com - Na spletnih forumih so se začeli pojavljati prvi rezultati navitih AMDjevih Opteronov. Osebek, ki se je spravil navijati Athlona 64 3200+, je lahko zvišal zunanjo frekvenco iz 200 na 215 MHz, medtem ko je pomnilnik deloval pri enaki hitrosti zunanjega vodila, torej pri razmerju 1:1. Pri spremembi hitrosti pomnilnika iz 200 na 166 MHz je lahko zlepa zvišal zunanjo frekvenco procesorja iz 200 na 240 MHz, kar je že zgledna pohitritev sistema (20 odstotkov). Vedeti moramo tudi, da pomnilnik, čeprav nastavljen na 166 MHz, ni delal pri dotični frekvenci, saj Opteronom malo drugače nastavljamo razmerje med hitrostjo pomnilnika in procesorja.

Zaradi tega, ker je hitrost pomnilnika neposredno odvisna od hitrosti jedra procesorja, je pomnilnik deloval namesto pri 166 kar pri 200 MHz. Težava je tukaj poglavitno v tem, da bo moral uporabnik, za dosego višje frekvence procesorja, zniževati hitrost pomnilniku, kar pa je v večini primerov precej "kisla" rešitev. Seveda pa moramo vedeti, da bodo...

5 komentarjev

Novi Celeroni

X-Bit Labs - Intel je danes objavil, da bo štiriindvajsetega tega meseca izdal nov Celeron procesor, ki bo tiktakal pri 2,7 GHz, njegovega 100 MHz hitrejšega bratca pa bomo ugledali 5. novembra. Še pred tem se nam obeta nova pocenitev, saj bo Intel predvidoma 26. oktobra znižal cene vseh Celeronov. 2,7 GHz model bo tako stal 103 dolarje (v količinah nad tisoč kosov), hitrejša inačica pa 117 dolarjev. Oba procesorja bosta zgrajena v 0,13-mikronski tehnologiji, imela pa bosta 128 kB L2-predpomnilnika in 400 MHz sistemsko vodilo. Več o tem.

V prihodnjem letu se nam bojda obetajo tudi 0,09-mikronski Celeroni z 256 kB predpomnilnika in 533 MHz vodilom.

9 komentarjev

Opteron 2,0 GHz kmalu?

The inquirer - Bo AMD res izdelal Opterona, tiktakajočega pri 2000 MHz? Na strani The Inquirer poročajo, da se bo novi Opteron pridružil 1,40, 1,60 ter 1,80 GHz modelom, ki se že prodajajo. Na strani X-bit labs pa poročajo tudi o tem, da naj bi se delavna napetost iz sedanjih 1,55 V znižala na samo 1,45 V. To pa lahko pomeni, da je stopnja donosa high-end Opteronov visoka. Če je temu res, bomo jeseni že lahko občudovali še hitrejše Athlone 64. Celoten članek.

11 komentarjev

Novi Celeroni naprodaj

X-Bit Labs - Za Intel je, bi lahko rekli, skorajda postalo že značilno, da svoje nove procesorje začne prodajati vedno malce pred uradno splavitvijo. Lanskega septembra so to storili z dvogigaherčnim Celeronom, sedaj se ista zgodba ponavlja s Celeronoma tikatakajočima pri 2,30 in 2,40 GHz, ki uradno še nista predstavljena, a ju na Japonskem že veselo prodajajo. Lepotca sta grajena na že znanem Northwood jedru v 0,13-mikronski tehnologije. Cena? Med 120 in 140 dolarji, odvisno od prodajalne in modela, pač. Izvirna novica.

10 komentarjev

O vodnem hlajenju

vir: Hexus
Hexus - Navijanje današnje dni postaja nekaj vsakdanjega in če hočete doseči kaj več, potrebujete vodno hlajenje. To je eden izmed najboljših načinov ohladitve vašega mlinčka. Na Hexusu so spisali članek o namestitvi in sposobnostih takega hlajenja. V dokaj kratkem članku boste našli vse najpomembnejše napotke, potrebne za namestitev in delovanje takega hlajenja.

0 komentarjev

Celeron na 2000 MHz

OCAddiction - Celeroni - ti Intelovi procesorji "cenejšega razreda" - so dobili novega bratca, ki tiktaka pri 2000 MHz, stestirali pa so ga na OC Addiction. Test je dokaj kratek, a obsega vse pomembne lastnosti tega 0,13-mikronskega mlinčka. Če so se vam AMDji zagnusili (ne vem kako) in nimate dovolj soldov za Pentium4, se vam nakup takega procesorja morda celo izplača. Klik!

4 komentarji

Intel predstavil nove Celerone

X-Bit Labs - Intel je danes po pričakovanjih predstavil nove in hitrejše različice svojih Celeron procesorjev, prav tako pa znižal cene starejših. Nova 2.2 ter 2.1 GHz modela bosta na prodaj za 100 oz. 90 dolarjev. Cene starejših modelov bodo sedaj znašale 83 (2.0 GHz), 69 (1.8 GHz) ter 54 dolarjev (1.7 ter 1.4 GHz inačici). Cene veljajo za Čezlužje ter v količinah nad 1.000 kosi. Klik!

0 komentarjev