»

80-mm ventilatorji na kupu

Amdmb.com - Na Amdmb so spisali test devetih 80 mm ventilatorjev za vgradnjo v ohišja ali montažo na hladilnike. Za test so se odločili na podlagi nenehnega povpraševanja, kateri ventilator naj se kupi za procesorski hladilnik in ohišje, da bi bil hladilni efekt kar najboljši. Do kakšnih zaključkov in kateri ventilator se je najbolj obnesel, pa si le oglejte. Mogoče se bo potem lažje odločiti glede nakupa.

0 komentarjev

Spire zračni hladilniki

I Am Not A Geek - Zračno hlajenje procesorjev je dokaj primitiven način hlajenja, saj hladilnik sestavljajo le hladilna rebra in ventilator. A mogoče sta ravno preprostost in učinkovitost poglavitna razloga, da je to še vedno najbolj razširjena in priljubljena oblika hlajenja. Če se ne ukvarjamo z navijanjem nam odgovarja skoraj vsak hladilnik. Med njimi sta tudi hladilnika podjetja Spire, ki so ju podrobno preučili na spletni strani jaz nisem piflar. Kot smo že omenili nista ravno najboljša ali najtišja, vendar predstavljata kar dobro razmerje med učinkovitostjo, tišino ter ceno.

7 komentarjev

Swiftech vodni blok

Slo-Tech - Vsi, ki želite naviti svoje procesorje do njihovih skrajnih meja, potrebujete vodno hlajenje. Poglavitna komponenta vsakega vodnega hlajenja pa je zagotovo vodni blok, ki je pritrjen na procesor. Enega izmed njih so si tokrat ogledali na ExtremeMHz. Izdelalo ga je podjetje Swiftech in nosi ime MCW478-UHT. Posebnost tega vodnega bloka je termo-električno hlajenje, kar pripomore k večji zmogljivosti hlajenja. Tako kot pri večini spodobnih vodnih blokov, ima tudi ta bakreno dno. Klik!

0 komentarjev

Swiftech MCX462+

Tweak Town - Naši mlinčki se vse bolj grejejo (zaradi navijanja, kakopak) in potrebujejo vedno boljše hlajenje, tako da poznamo že obilico hladilnikov, od takih ki imajo le hladilna rebra, pa do hladilnikov ki na sebi nosijo 80mm ventilatorje ali še večje zverine.

Swiftechova iznajdba spada v drugo skupino. Zanimivost tega hladilnika je to, da nima hladilnih reber, temveč 371 majhnih aluminijatsih palčk, ki ležijo na bakrenem dnu. Da bi izboljšali hlajenje, so na vsako to palčko vrezali še navoje, ki zagotovijo večjo površino in posledično tudi boljše hlajenje. Vsaka stvar ima tudi temno plat in v našem primeru je to cena, ki znaša skoraj 50 ameriških dolarjev. Poleg tega, pa moramo dokupiti še 70mm oz. 80mm ventilator. Klik!

0 komentarjev

Hladilnika za Pentium4

Overclockers Online - Zadnje čase opažam, da kar malce pozabljamo na hladilnike za procesorje Pentium4, ki niso nič manj zanimivi od sorodnikov, ki so namenjeni hlajenju procesorjem SocketA. Če pogrešate teste takih hladilnikov, potem bo tale kot nalašč za vas. Obravnava namreč dva hladilnika, ki svoje delo zelo dobro opravljata. To sta Swiftech MCX4000 in Alpha 8942. Oba primerka premoreta bakreno dno, aluminijaste paličice in zmogljiv ventilator, kar jima omogoča dobro odvajanje toplote iz procesorja. Odgovor na vprašanje, kateri izmed teh dveh se obnese najbolje, pa boste našli tukaj.

0 komentarjev

Hude težave z Y.S. Tech TMD ventilatorji?

ipKonfig - Gotovo se še spomnite številnih napovedi o Y.S. Techovih revolucionarnih magnetnih ventilatorjih TMD, ki naj povsem prenovili pojem hlajenja. No, če odštejemo obetavne napovedi, s prej omenjenimi ventilatorji ni vse ravno v najlepšem redu.

Kot poroča iPKonfig, so imeli s temi ventilatorji kar nekaj problemov že med testiranjem, saj so se vrteli z 20% višjo hitrostjo kot je bilo navedeno v specifikacijah. Zaradi nekontorliranega vrtenja so ventilatorje umaknili že iz strani CrazyPC, odpovedal pa se jim je celo Swiftech. Slednji navaja, da ventilatorji lahko k sebi potegnejo toliko toka, da prežgejo svoj napajalni kabel, zaradi energetske požrešnosti pa se je že tudi zgodilo, da so ventilatorji pri prižiganju računalnika za nekaj trenutkov obstali. To pa ne pomeni nič dobrega za procesor.

Viri poročajo tudi o tem, da imajo lahko zaradi "požrešnosti" teh otepalnikov zraka probleme tudi matične plošče, zato je priporočljivo, da jih priključimo na priključek molex. Kljub temu pa...

1 komentar

Vodno hlajenje n-tič

Void Your Warranty - Če podjetja Swiftech še ne poznate, potem pobrskajte malo po arhivu novic in takoj vam bo jasno s čim se podjetje ukvarja. V eni izmed prejšnjih novic sem predstavil Swiftechov zelo učinkovit hladilnik, ki se lahko spopade tudi s takimi težkokategonrniki, kot so Alphe in GlobalWini, vendar pa proizvodnja hladilnikov ni edina stvar s katero se podjetje ukvarja. S popularizacijo raznovrstnih vodnih sistemov za kar najboljše hlajenje procesorja so se začeli ukvarjati tudi s proizvodnjo le-teh. Rezultat truda Swiftechovih inženirjev si lahko ogledate tukaj, kjer so opisali njihov sistem za vodno hlajenje, ki ga lahko enostavno vgradite v ohišje. Problem je edino vodni blok, ki je sestavljen iz aluminija in bakra. Res je sicer, da je aluminij posebno obdelan, da nebi...

0 komentarjev

Swiftechova zverina

ipKonfig - Ker se sam ne ukvarjam z navijanjem, nisem ravno poznavalec raznih overclockerskih podjetij, ki izdelujejo hladilnike za vedno prevroče procesorje. Poznam sicer Thermaltake, Alpho, GlobalWin, Thermalright, še nekaj malih podjetij in tema. Zato sem se pred časom kar malce začudil, ko so se na Overlcockers Australia začeli masovno pojavljati povezave, ki privedejo do številnih testov Swiftechovih ventilatorjev. Najprej sem mislil, da gre spet za še ene množične produkte, ki v svetu overclockanja ne bodo ravno uspeli, vendar po prebranem testu na ipKonfig lahko rečem, da sem se krepko zmotil. Tam so...

3 komentarji

Nova Swiftechova pošast

Swiftech - Ob zadnji omembi modificiranega Hedgehoga sem nehote pozavil na Swiftech in zatrdil, da je Hedgehog trenutno najmočnejši Socket hladilnik. Na srečo me je Peter opozoril na napako... Kot da bi me na njo hotelo opozoriti še samo podjetje, je Swiftech izdal novi Socket hladilnik z imenom MC462, namenjen SocketA in Socket462 procesorjem (z drugo besedo Tbirdom/Duronom in Pentiumom4). Zadeva je zanimiva zaradi kopice stvari. Tako je to prvi hladilnik, ki dejansko izkorišča novi montirni sistem, ki sta ga uvedla AMD in Intel, torej tiste 4 luknjice okoli...

4 komentarji