»

Itanium dokončno pokopan

Slo-Tech - Intel je prodajo procesorjev družine Itanium končal leta 2021, kar bi lahko šteli kot prvo smrt te generacije. Še ena pomembna prelomnica za arhitekturo IA-64 pa se je zgodila v najnovejši verziji Linuxovega jedra 6.7, ki je izšla ta teden. Linux je uradno ukinil podporo za IA-64, s čimer je tudi ta skupnost jasno pokazala, da je arhitektura zares pristala na smetišču zgodovine.

Lastniki procesorjev Itanium seveda še vedno lahko uporabljajo starejše verzije. Ker je Linux 6.6 verzija z daljšo podporo (LTS), bo to možno še več let. V najnovejši verziji so podporo upokojili preprosto zato, ker ni več vzdrževana in ni najti razvijalcev, ki bi to počeli. To je razumljivo, saj je zadnji procesor Itanium 9700 Kitson izšel leta 2017, ko je bila prevladujoča litografija še 32-nm.

Da so Itaniumu šteti dnevi, je bilo jasno že pred desetletjem. Intel je leta 2013 sporočil, da se razvoj novih funkcionalnosti za arhitekturo ukinja. Zadnji procesor je nato prispel leta 2017. Leta 2020 je...

15 komentarjev

Spet nove verzije Intelovih prevajalnikov

Intel - Pred kratkim je Intel ponovno posodobil svojo kolekcijo razvojnih orodij - c++ in fortranskih prevajalnikov za Windowse in Linux, in sicer na 8.1.

Kaj je tokrat novega? Ne prav veliko, vsaj na IA32 fronti ne. Že tako hitre so jih še nekoliko bolj pohitrili, seveda pa so podprti vsi najnovejši Intelovi procesorji.

Z verzijo 8.1 pa je prišla podpora AMD64 arhitekturi oziroma po Intelovo EMT64. Po prvih lastnih izkušnjah so 64 bitni programi občutno hitrejši, merjeno na AMD Opteronu.

Omenjene prevajalnike lahko dobite v 30 dnevno preizkušnjo ali pa v brezplačno trajno last, če uporabljate Linux, ki je mimogrede tudi 64 biten.

Izbira je vaša.

23 komentarjev

Novo ime med C/C++/Fortran prevajalniki

Slo-Tech - Pred karatkim je izšla 1. različica prevajalnika podjetja PathScale, ki po prvih meritvah cilja precej visoko. Prevajalnik teče pod operacijskim sistemom GNU/Linux, zna pa zelo dobro optimizirati kodo za 64 bitne AMD Opteron procesorje. Podpora navadnim 32 bitnikom je zaenkrat v beta fazi. Rezultate meritev in primerjavo s konkurenco se da videti na strani SPEC organizacije, ki jo dobro poznamo zaradi številnih primerjalnih testov zmogljivosti, in sicer tukaj

Škoda, da Intel še ni omogočil AMD64 ukazov v svojih C/C++/Fortran prevajalnikih. V zadnji različici (8.0.046) so 32 bitni. Glede na to, da bomo v nekaj mesecih videli njihove AMD64 kompatibilne procesorje, tudi ta trenutek ni več daleč.

0 komentarjev

Pričetek IDF

X-Bit Labs - Intel Corporation je danes uradno otvoril svoj Intel Developer Forum Spring 2003 dogodek v San Joseu, Kalifornija v McEnery Convention centru. Pričakovano je, da bo Intel povedal več o procesorjih in čipih, ki jih trenutno proizvajajo ali jih še bodo. Posebne pozornosti bo deležna tudi IA64 arhitektura, zanemariti pa ne gre niti tehnologij z IA32 dela, kot so Hyper-Threading, PCI Express in ostale. Intel obljublja goro podatkov in demonstracij novosti. Tuje spletne strani zatrjujejo, da bodo pravočasno in ažurno obveščale, kaj se dogaja. Klik!

0 komentarjev

Novi Intelovi prevajalniki

X-Bit Labs - Intel je danes predstavil dodatne oz. izboljšane prevajalnike, ki bodo programerjem pomagali optimizirati njihove programe oz. bolje učinkoviteje prevesti njihovo kodo. Glavna naloga teh orodij bo nedvomno prilagoditev programov na Intelove napredne funkcije kot npr. HyperThreading ter posledična pospešitev izvajanja programov. Prevajalnika Intel C++ ter Fortran naj bi tako amplikacije pohitrila za tudi do 40 odstotkov. Podrobne informacije najdete na X-Bit Labs.

Ah, da, še cena: Intel C++ stane 400 dolarjev, medtem ko cena Fortrana kovergira med 500 ter 700 dolarji.

6 komentarjev

Sedma generacija Intelovih prevajalnikov

Intel - Intel je izdal novo verzijo prevajalnikov (C++ in Fortran) za ia32 in ia64 arhitekturi. Uporabniki Linuxa jo lahko dobijo zastonj, ostali pa žal ne.

Kdor še ne ve, Intelovi prevajalniki so izredno kvalitetni in z njimi testira svoje CPUje tudi AMD in veliko PeCejašev, rezultate pa si lahko ogledate na tej strani. Seveda nimajo nobenega switcha, ki bi optimiziral prevajanje za Athlone. [:D]

Kakorkoli že, če se vam zdi, da vaša 32-bitna aplikacija nekam po polžje deluje na ravnokar novem Itaniumu2, se nemudoma odpravite sem.

0 komentarjev

Dell z Itanium2 procesorji

X-Bit Labs - Predstavniki Della so prejšnji teden napovedali Dellovo namero o uporabi zmogljivih Intelovih Itanium2 procesorjev v svojih strežnikih. O datumih Dellov tiskovni predstavnik ni želel govoriti.

Dell se bo tako pridružil Hewlett-Pacakardu ter IBMu, ki sta zaenkrat edina proizvajalca, ki uporabljata Itaniume 2 v svojih rešitvah, vendar se je za razliko od njih odločil, da ne bo razvijal svojega čipovja, temveč da bo počakal na Intelov E8870 nabor. Dell bo tako moral počakati vsaj do pričetka prihodnjega leta, ko bo Intelova tovarna Santa Clara začela s proizvodnji IA64 arhitekture v 0.13 mikronski tehnologiji. Klik!

0 komentarjev

Novi Intelovi prevajalniki

Slo-Tech - Intel je izdal nove prevajalnike (C++ in Fortran) za Windows in Linux. Za Windows so na voljo 30-dnevne preizkusne različice, potem pa je treba seči v žep, medtem ko za Linux lahko dobimo nekomercialno in nepodprto verzijo zastonj. Še dokaz: http://developer.intel.com/software/pro... Kdaj točno so objavili nove verzije, ne vem, kakšna dva meseca nazaj je bila aktualna verzija 5.01 tako za C++ kot za Fortran.

0 komentarjev

Intel bo izdal prevajalnik za Linux

Slo-Tech - Slo-tech je nedvomno zajel Slashdotovski sindrom, saj skoraj ne najdem več urice, ko nebi prišel vsaj en mail z novico ali vsaj povezavo. Ali se bo Slo-tech odslej imenoval Slashdot-tech, ki piše novice na osnovi prispevkov bralcev? Vse je odvisno od vas, dragi bralci. Žiga nas je presenetil z zanimivo novico, ki ima nekaj malega opraviti tudi z Linuxom:

Kljub razširjenemu prevajalniku (compilerju) GCC, katerega so pred kratkim nadgradili v verzijo 3.0, slednji (še) ne omogoča boljše podpore Intelovim procesorjem Pentium4 ter Itanuimom. Pričakovati je bilo, da bo Intel izdal svoj prevajalnik, ki bo programe optimiziral za delo z njegovimi "močnejšimi" procesorji, in to se je tudi zgodilo. Prevajalnik je namenjen prevajanju jezikov Fortran ter C++, dobiti pa ga bo moč preko interneta ($399) ali na CD-ju ($499). Auč. Več o tem si lahko preberete tukaj.

2 komentarja

Pentium 4 in Linux

Linux Today - Večina testov novih procesorjev se izvaja le pod Okni, zato so se pri Linuxhardware odločili, da bodo Pentium 4 1.7 Ghz primerjali z Pentium III 1Ghz in Athlonom 1.2Ghz.
Ugotovili so, da je največji problem to, da prevajalnik GCC 3.0 nima vgrajenih dobrih optimizacij za instrukcije SSE2 in druge P4 specifične zadeve, zato se P4 pod Linuxom ni odrezal prav dobro. Njihov zaključek je, da je P4 namenjen le za desktop uporabo, saj na primer pri testu z distributed.net ostane kar daleč za za tekmecema. Priporočajo ga le najhujšim igračkarjem, saj le tam prinaša nekaj pospešitev.
Celoten članek lahko preberete tule

0 komentarjev