»

Prenovljena AltaVista

Altavista - Bili so že časi, ko je bil spletni iskalnik AltaVista najbolj popularen in predvsem najbolj uporaben tovrstni splošni iskalnik na svetovnem spletu in so časi, ko ima relativno nov iskalnik Google svetovni monopol nad funkcionalnostjo, kvaliteto ter nenazadnje tudi kvantiteto iskanja.

Ostali iskalniki so bili primorani storiti nekaj, da bi sploh obstali na trgu. In AltaVista je danes naredila velik korak za svoj obstoj, ki je prej visel bolj na nitki, kot pa trdno na tleh. Kaj se je spremenilo, vprašate?

Rezultati iskanja so vidno bolj natančni. Povezave se osvežujejo pogosteje, robot jih zajame veliko več kot prej, zato je posledično najdena tudi večja količina informacij o zahtevanem iskalnem nizu. In - kar je najbolj razveseljivo - AltaVista ni več "BannerVista", kar pomeni, da ne boste več uvideli nadležnih oglasov, ki so se prej odpirali odločno premnogokrat.

Klik za novo AltaVisto!

7 komentarjev

Za Googlom še AltaVista

BBC - Kitajska vlada je po poročanju BBC-ja blokirala dostop do iskalnika AltaVista. Ta ukrep sledi blokiranju Googla pred skoraj tednom dni; ostali iskalniki, kot npr. Yahoo, pa zaenkrat ostajajo nedotaknjeni. Slednji se je pred kratkim skupaj s približno 130 drugimi internetnimi portali prostovoljno zavezal, da ne bo objavljal informacij, ki bi ogrozile državno varnost ali politično stabilnost na Kitajskem. Klik!

0 komentarjev

Altavista stagnira

The inquirer - Altavista je bila v "zlati dobi interneta" (ko smo na splet hodili še z Netscapi 2.0 in 3.0, hehe ) in v času, ko je bil Digital še samostojno podjetje eden izmed najboljših spletnih iskalnikov brez prave konkurence. Vendar pa najboljši ponavadi zaspijo na lovorikah (poglejte si malo 3dfx in Matrox), zato je Altavista vse bolj stagnirala, dokler jo ni prehitel Google, ter nekateri popolnoma nepomembni iskalniki. Da z Altavisto nekaj ni v redu priča dejstvo, da uslužbenci že od julija naprej niso posodobili svoje baze povezav, ki jih išče crawler (poseben program, ki na internetu išče povezave), ter odpustitev 160. uslužbencev. Kljub malce zaspanemu delovanju Altavistine ekipe, pa le-ti sporočajo, da bo Altavista poizkušala ohraniti ugled, ki si ga je tekom let pridobila med uporabniki.

0 komentarjev

Britanija kot center globalnega cyber-raziskovanja

Jaz - Hvala Tomiju, ker me je opozoril na zares zanimivo novico na The Registeru. Govori o določeni mega bogati Stephanie Shirley, ki je Oxfordski univerziteti donirala 10 milijonov funtov za ustanovitev "The Oxford Internet Institute", ki naj bi postal center globalnega cyber raziskovanja. OII center naj bi se nahajal v Balliol fakulteti, ukvarjal pa naj bi se z raziskovanjem internet zdravstva, vpliva interneta na glasbo in umetnost itn. Me prav zanima kaj se bo iz tega izcimilo, še posebej glede na zadnje afere, ki obkrožajo Oxfordski inštitut v povezavi z internetom. Kot veste, je Oxford prejšnji mesec začel s SETIju podobnim projektom, ki naj bi pomagal odkriti zdravilo za rak, toda kmalu se je izkazalo, da so računsko moč prijavljenih računalnikov (okoli 25.000) prodajali najboljšim ponudnikom. Krneki...

2 komentarja

AltaVista edini search na internetu?!

The Register - Eh, v teh dneh me nič več ne preseneča... Niti to, da Altavista namerava tožiti oziroma izterjati denar od VSEH iskalnikov na internetu, ki uporabljajo robote ali indeksiranje (z drugo besedo: ČISTO VSEH). Mogoče se to zdi podobno glupo kot trditve BTja, da so lastniki hyperlink povezav, toda Altavista dejansko poseduje skoraj 40 patentov na take in podobne iskalne tehnologije in vsak iskalnih na internetu kršni vsaj par le-teh. Kaj se bo iz tega izcimilo se še ne ve (in niti nočem ugibat), toda v primeru zmage Altaviste bi bil ogrožen obstoj celotnega interneta. Jaome . Več informacij najdete tukaj (priporočam...).

14 komentarjev