»

Seagate napovedal triterabajtni disk

Slashdot - Seagate je potrdil, kar se je potihoma pričakovalo že več tednov: iz njihovega proizvodnega oddelka prihaja trdi disk s kapaciteto 3 TB. Na voljo naj bi bil še letos. Pri tem so morali poleg gostote zapisa rešiti še nekaj drugih programskih problemov, saj je svoje zobe ponovno pokazal mrtvi DOS.

V dosovskih časih se je postavil standard naslavljanja LBA tako, da je uporabljal 32-bitne naslove in 512-kilobajtne sektorje. Skupno to pomeni, da je zgornja omejitev velikosti diska 2,1 TB, kar se je pred tridesetimi leti zdelo nezaslišano. Ker smo vse nove programe pisali na vrh stare krame, je Seagate ta prastara omejitev sedaj ugriznila nazaj.

Da so jo zaobšli, so uporabili naslavljanje z Long LBA, ki prostor opiše z več biti in lahko obvladuje večje diske. Tega mora podpirati tudi operacijski sistem. Takšna sta za zdaj 64-bitna Windows Vista in Windows 7, vse skupaj deluje tudi na predelanem Linuxu, medtem ko testi proizvajalca kažejo, da Windows XP lahko pokažejo tudi samo 990 MB...

11 komentarjev

VIA izdala 8237 South Bridge

več strani - VIA je končno izdala svoj 8237 South Bridge, ki vsebuje tako Serial ATA, kot tudi RAID krmilnik. Da pa bo prehod na Serial ATA manj boleč, so inženirji v čip vgradili tudi ATA krmilnik, ki bo poskrbel za "stare" diske. V čip je vključena tudi podpora USB 2.0, 10/100 Mbps hitremu ethernetu in šestkanalnemu zvoku. Manjkala ne bo niti hitra povezava Ultra V-Link med severnim in južnim mostom, ki bo sedaj zmogla na sekundo prenesti kar 1066 MB različnih podatkov.

0 komentarjev

VIA tudi z RAID krmilniki

X-Bit Labs - Tajvanski gigant, podjetje VIA, izdeluje že ogromno stvari, vse od matičnih plošč, procesorjev, čipovij in še bi lahko naštevali, danes pa so objavili odločitev, da bodo začeli izdelovati tudi svoje RAID krmilnike.

Zaenkrat VIA načrtuje izdelavo dveh krmilnikov; VT6410 bo standardni IDE PCI RAID krmilnik, ki bo podpiral priključitev štirih diskov ter RAID 0, 1 ter 0+1 načine. Drugi krmilnik pa se bo imenoval VT6420 ter bo prav tako podpiral različne RAID načine, le da bo omogčal priključitev štirih Serial ATA trdih diskov ter dveh starih IDE. Proizvodnja že teče, o datumu začetka prodaje pa zaenkrat še ni znanih podatkov. Klik!

0 komentarjev

SATA trdi diski

OC Workbench - Novejše matične plošče že dolgo podpirajo Serial ATA, a trdih diskov ni in ni bilo. No, med prvimi so zbrali pogum pri Seagateu in izdali serijo SATA trdih diskov. Prav te trde diske so si tokrat ogledali na OC Workbench.

Poleg njihove hitrosti je velika prednost tudi kablovje, saj ne uporabljajo standardnih 80-žilnih flat kablov, temveč tanke in okrogle kable, ki pripomorejo k boljši prevetrenosti ohišja. Diski serije Baracuda imajo kapaciteto 80 GB ter 120 GB. Vsi trdi diski se vrtijo pri 7200 obratih na minuto in imajo 8 MB predpomnilnika, v delovanju pa dve sekundi preživijo pod obremenitvijo 63G (naj bi). Članek je poln benchmarkov in testov, ki vas lahko prepričajo v njihove sposobnosti. Diski so primerni tudi za tiste, ki nimate SATA krmilnika, saj prav tako dobro delujejo v ATA100 načinu. Klik!

0 komentarjev

Novi SATA krmilniki

X-Bit Labs - Promise Technology, podjetje, ki nam je najbolj poznano po svojih RAID krmilnikih, je včeraj predstavilo novo serijo svojih Serial ATA krmilnikov, ki nudijo podporo sandardu SATA-150. Na voljo bosta dve različici kartic:
  • SATA150 TX2plus je hibridna kartica, ki ima en ATA133 priključek (dva diska) ter dva neodvisna SATA-150 konektorja (dva diska). Njena cena trenutno znaša 60 evrov.
  • SATA150 TX4 je kartica, namenjena samo SATA napravam, saj podpira samo priklop štirih SATA-150 kompatibilnih naprav. Njena cena znaša 85 evrov, na voljo pa bo do konca letošnjega leta.
Obe kartici delujeta tako na 33 MHz, kot tudi na 66 MHz PCI vodilu ter podpirata trde diske velikosti tudi nad 137 GB (48-bitno LBA naslavljanje). Klik!

4 komentarji

Serial ATA vse bliže

GamePC - Videli smo jih na CeBitu, ko so jih (že pregovorno stereotipni) mali poševnooki ljudje molili obiskovalcem pod nos. Nekako nam je že znano, da bo "navadni" ATA standard šel v pozabo. Ne bomo več gledali širokih 40 do 80 žilnih kablov ter preklinjali ob ponovni ponastavitvi mostičev na zadnjem delu diska. Potreben bo je ozek sedemžilni kabel ter priključek za elektriko in disk bo zaznan. Highpoint je svojo SATA zverino na PCI vodilu že izdal. Nanjo lahko priključimo dva diska, podpira RAID, hot-plug ter hot-swap ter teoretično največjo hitrost prenosa 150 MB v sekundi. Klik! Počakajmo še na razširitev prodaje diskov ter začetek spajkanja SATA kontrolerjev na osnovne plošče. Moje osebno mnenje - dobro...

6 komentarjev

Fluorescenten multi - plasten disk

GameURL - Kaj spet to? Vse kaže, da bo to naslednik CD - in DVD - ja. Gre za disk velikosti in oblike običajnega CD - ja, vendar z drugačno zgradbo - zadeva je povsem prozorna, nanjo pa se lahko shrani v 20 (čez nekaj časa se bo ta številka povečala na 100) plasti, na 20 plasti pa gre približno 95 GB podatkov. Ja, kar veliko placa je to. Pa še cena za produkcijo enega diska - 1$. Sedaj pa lahko samo še čakamo.....

2 komentarja