»

Nvidia izdala Quadro NVS 420

TG Daily - Nvidia je izdala novo grafično kartico z imenom Quadro NVS 420, ki podpira do štiri zaslone z ločljivostjo 2560 x 1600. Na kartici je pol gigabajta pomnilnika GDDR3 s 128-bitnim vmesnikom (64 bitov na GPU) s propustnostjo 11,2 GBps, 16 paralelnih jeder CUDA in priklop VHDCI. Vstavi se v režo PCI Express x16 oz. x1, podpira pa DirectX 10, Shader model 4.0, OpenGL 3.0, štiri priključke DisplayPort, štiri DVI in nobenega analognega VGA.(podrobne specifikacije). Priporočena cena za kartico, ki porabi 40 W energije in jo na policah pričakujemo februarja, znaša 499 dolarjev.

16 komentarjev

Novi gonilniki za ATi-jeve kartice

OSNN - Boj za krono na trgu grafičnih kartic je zmeraj bil in še vedno je - hud. Do pred kratkim je dominiral ATi, z novo generacijo grafičnih kartic pa se je ponovno povzpela na vrh nVidia. GeForce 6800 je porazil Radeona X800, poraz je bil najbolj boleč seveda v Doomu III, ki je pritegnil ogromno število igričarjev po vsem svetu, tako da so pri ATi-ju morali nekaj storiti. Izid naslednje generacije grafičnih kartic je še daleč, zato so se odločili za najbolj očitno kratkoročno izbiro, optimizacijo gonilnikov.

Catalysti so kar nekaj časa sloveli po slabši zmogljivosti OpenGL, ki pa so jo pri ATi-ju kompenzirali s surovo močjo kartic, vse dokler jih, kot sem že omenil, nVidia z zadnjo generacijo ni prehitela. Preostalo jim je samo to, da zaprežejo svoje programerje in poskusijo nVidii zmešati štrene. Tako so na dan prišli gonilniki Catalyst 4.9, ki prinašajo nekaj novosti, med katerimi je vsekakor najbolj pričakovana pohitritev Dooma III (znašala bi naj nekje med 10 in 15 odstotki, če...

32 komentarjev

DirectX 8 ali 9?

Viper's Lair - Senitel je pred kratkim spisal lep članek, kjer se je DirectX-a lotil s teoretične strani in bi moral potešiti vso vašo lakoto po znanju, za vse, ki pa vas zanima le in zgolj surova razlika med osmico in devetico, so članek spisali na ViperLair. V svojem članku so testirali kartici GeForce4 Ti4600 ter Radeona 9700 Pro -- oba z DirectX 8 in DirectX9 knjižicami -- v 3D Marku 2001SE ter igri Unreal Tournament 3. Se splača? Hja ...

5 komentarjev

ATi Catalyst 2.5

ATI - Novi Catalyst gonilniki so zopet tukaj - tokrat verzija 2.5. Gonilniki so namenjeni vsem Radeon karticam od različice 7000 do 9700 Pro. Tokratna izdaja gonilnikov odpravi veliko težav v igrah (predvsem v igri NeedForSpeed: Hot Pursuit 2 za Radeon 8500 in Radeon 9700) in aplikacijah ter pospeši izris grafike do novih rekordov v 3DMarku (če to drži, boste morali preizkusiti sami).

Prav tako ponuja nov drsnik v nadzorni plošči za vertikalno sinhronizacijo z monitorjem ("Wait for vertical sync"), ki je nastavljiv tako v zavihku Direct3D kot v OpenGL. Nova je tudi verzija Hydravision-a: 3.2. Vse to pa si lahko dol-potegnete z ATI-jeve strani, le operacijski sistem in grafično kartico je potrebno izbrati.

11 komentarjev

Modifikacija voltaže na GeForce 4 4600 TI

PC Review Spot - Če si želite učinkovitega navijanja Geforca 4 Ti4600, je potrebno spremeniti voltažo procesorja grafične kartice. Kako to storiti, je objavljeno na tej strani. S to modifikacijo je avtor pridobil probližno 400 točk v 3D Marku 2001 in sličice na sekundo več pri testu Codecreatures Benchmark Pro. Seveda je jasno, da pade odgovornost tega početja naravnost v vaše naročje [:D]. Klik!

1 komentar

ATI Catalyst 02.4

Warp2Search - Ja, vsi lastniki ATIjevih grafičnih kartic se od včeraj veselijo -- ni vrag, da ne bodo veselja danes kronali še z tradicionalno žurko z imenom "ATi je izdal nove gonilnike, pejmo se ga napit". Pa kakor koli že -- ATi, podjetje, ki s proizvodnjo svojih grafičnih čipov še najbolj zavzeto konkurira nVidii, je včeraj izdalo novo izvedenko gonilnikov Catalyst, ki nosijo zaporedno številko 02.4.

Gonilniki so skupni vsem Radeonom z oznako 7000 in več, uporabniki pa poročajo o pohitritvi v CodeCreatures Benchmark PRO na Radeonu 9700, hitrejšem Nascarju 2002 za vse Radeone, občutno hitrejšem NHLju ter hitrejšem izvajanju na DirectX 6 in 7 za R9700. Končno je v gonilnikih odpravljen hrošč operacijskega sistema Windows, ki grafikulji ni dovolil igranja igric na osveževalni frekvenci nad 60 Hz -- trenutno le za DirectX aplikacije, OpenGL del še sledi. Izjemno pohvalna naj bi bila tudi nova funkcija, ki optimalizira prikaz slike na TV zaslonih.

Ostaja pa, po mojem skromnem mnenju, največja...

4 komentarji

Nov grafični čip

The Register - 3DLabs je najavil, da bo izdal nov pospeševalni grafični čip s kodnim imenom P10. Prvič ga bomo lahko videli v tretji četrtini tega leta. Podpiral bo DirectX 9 in OpenGL 2.0. Ciljajo pa na trg delovnih postaj in igralcev iger. Podjetje je označilo čip kot VPU ali "Visual Processing Unit". Torej nekako tako kot je nVidia označila svoje čipe za GPU ("Graphical Processing Unit").

Še nekaj specifikacij: 200 programabilnih SIMD (single instruction, multiple data) enot, 256-bit DDR in pasovna širina 20 gigabajtov na sekundo. 3D Labs bo poslal P10 na tržišče ravno v času, ko ATI in nVidia pripravljata svoje grafične čipe nove generacije. Poleg tega je Creative Labs nekaj časa nazaj kupil 3D Labs in posledično ima 3DLabs že zagotovljenega izdelovalca grafičnih kartic z prilotanim njihovim čipom. Zgodba.

10 komentarjev

Močnejša konkurenca

Guru 3D - Kot veste, Nvidia samo prodaja svoje grafične čipe in ne proizvaja kartic. ATI pa jih proizvaja sam in je zato v malo slabšem položaju kot Nvidia. To se bo spremenilo.
ATI bo namreč začel s prodajo svojih grafičnih čipov proizvajalcem grafičnih kartic. To je zelo dobra stvar za nas, uporabnike. S tem bomo dobili večjo izbiro tudi med ATI-jevimi izdelki. Večja konkurenca pomeni nižjo ceno in boljše izdelke. Ker pa vem, da vas (ne) zanima kdo so ti proizvajalci vam jih (ne) bom naštel.
Če vas seznam ne zanima nehajte brati! Če vas, nadaljujte z branjem. Torej proizvajalci so: A-Open, ASUS, MSI, Prolink, Leadtek, Gigabit (to ni Gigabyte!), Acer, DFI, FIC, USI(Škotska), LiteOn, Palit Germany, Super Greece, Club 3D (pravo ime PowerColor-ja). Sedaj torej veste katere firme se bodo potegovale za naslov najboljšega izdelovalca ATI produktov. Ali bo ATI ostal pri izdelavi svojih grafičnih kartic ali ne, še ni znano. ...

1 komentar

Ali se DirectX 8 sploh pozna?

Overclockedcafe - To vprašanje se igričarjem zastavlja že kar nekaj časa. Ali bo DirectX 8 sploh prinesel kakšno razliko? Ali bo vreden nadgradnje, itd. Do zdaj na to ni bilo možno odgovoriti, toda včeraj so izšli prvi Nvidiini gonilniki z DirectX 8 podporo, Detonator 7.17. Na Overclockedcafe ( WTF? [:D]) so opravili nekaj meritev, in sodeč po njih je razlika v Win2k že kar precej opazna. Še opozorilo: ogromno ljudi poroča o velikih težava po inštalaciji eth novih gonilnikov in DirectXa 8, tako da oba uporabite le na lastno odgovornost!

0 komentarjev