»

Opera kupila razvijalce GameMakerja

Gamasutra - Podjetje Opera, najbolj poznano po istoimenskem spletnem brskalniku, je kupilo studio YoYo Games, kjer razvijajo priljubljeno platformo za enostaven razvoj iger GameMaker. Pomembnejši je sam razlog: širjenje funkcij "igričarskega" spletnega brskalnika Opera GX.

Norveška firma Opera je sicer po poslovnih rošadah izpred štirih let, ko je odšla v naročje Kitajcev, malce drugačen studio kot pred desetletjem, na vrhuncu popularnosti kultnega istoimenskega brskalnika. Večina stare razvojne ekipe je danes pravzaprav v hiši Otello, v kateri je po nakupu ostal del, ki se ni ukvarjal z brskalniki; drugi so odšli že prej in na primer razvijajo brskalnik Vivaldi. Toda ekipa, ki še deluje pod staro znamko, grize dalje in je tako predlani lansirala samosvoj spletni brskalnik Opera GX. Gre za nadgrajeno Opero, namenjeno igričarjem. V ta namen premore integracijo s Twitchem in Discordom, pa omejevanje lastnih strojnih potreb (da čimmanj moti igranje) ter kup kozmetike, kot so dinamična ozadja. Na...

6 komentarjev

Telemach hitrejši in cenejši

Finance - Po včerajšnji spremembi cen Trierinih storitev se stvari premikajo tudi pri Telemachu - prišlo je do izdaje novih paketov, ki so v povprečju cenejši za 7%, medtem ko so se hitrosti prenosa povišale za ogromen faktor 2,6 (torej 2,6-krat hitrejša povezava za 7% nižjo ceno kot prej).

Tako bo osnovni paket, ki je do nedavnega deloval pri 512/128 kbps, po novem omogočal hitrosti 1536 kbps do in 385 kbps od uporabnika za malenkostno nižjo ceno sedmih tisočakov. Objavljena sta tudi dva nova paketa, in sicer Trojka (3072/512 kbps) za 8.700 SIT mesečno in Petka (5120/768) za 9.900 SIT mesečno. Obstoječi naročniki boste lahko na nove pakete prešli brezplačno, z naslednjo položnico bo namreč v vaš poštni nabiralnik prispel še aneks k obstoječi pogodbi za dve leti. Preverite še natančnejšo predstavitev paketov.

Telemach se je torej pridružil boju in končno napada z vsemi sredstvi. Vojna v svetu širokopasovnih povezav se uradno začenja!

210 komentarjev

Telekomovih podražitev še ne bo

Finance - V zadnjih tednih in mesecih smo tisti, ki opazujemo delo finančnega ministra, opazili napore za dosego dokaj ambiciozne letne stopnje inflacije (stopnja inflacije pomeni, za koliko odstotkov se življenske potrebščine podražijo v določenem obdobju). Očitno med omenjene težnje državnih finančnikov spada tudi brzdanje stroškov za telekomunikacije. Ne vemo sicer, kaj naj si mislimo ob nekaterih državnih izdatkih, o katerih nas obveščajo mediji, npr. gradnja hangarja za tako opevano vladno letalo.

A vendar, Telekom Slovenije, ki je za letošnje poletje napovedal dve vrsti naročniških dostopov in posledično podražitev telefonske naročnine za polni dostop (slednjega bi na začetku imeli vsi analogni naročniki), tega preprosto še ne bo uvajal. Telekomove cene bodo tako ostale nespremenjene, tako notranje, kot tudi tiste v mednarodnem prometu.

3 komentarji

Telefonija spet dražja

Telekom Slovenije - Od danes (01. 02. 2003) dalje se je telefonska naročnina za fiksni priključek povečala za nekaj manj kot 10%. Telekom Slovenije vam bo po novem za naročnino na enojčni priključek poslal položnico za 2.568 SIT, za t.i. "dvojček" pa 2.088 SIT. Cene ostalih storitev ostajajo (zaenkrat) nespremenjene, omeniti pa velja, da tudi junij ni daleč, ko bo Telekom Slovenije (morebiti) uvedel dva naročniška paketa (in morda še kaj).

Uradno obvestilo.

23 komentarjev

Telekom vs. Si.Mobil ali obratno?

Dnevnik - Dnevnik poroča, da je Telekom Slovenije včeraj ob 14.30 namerno onemogočil mednarodni promet Si.Mobila preko sistema Telekoma za določene mednarodne destinacije.

Si.Mobil sicer trdi, da odklop ni povzročil motenj v njihovem omrežju, a jim je povzročil nekaj dodatnih stroškov. Na Si.Mobilu še pravijo, da so navajeni sovražnega delovanja Telekoma in le-tega obtožujejo, da ima namen škodovati liberalizaciji trga telekomunikacij v Sloveniji. Klik!

9 komentarjev

Dražje telefoniranje

Finance - Vsem revežem na dial-upu, da vas malce spomnimo, 1. decembra se bo podražila telefonska naročnina, ki bo po novem znašala 2.500 SIT, kar znaša 550 tolarjev več od sedanje. Telekom opravičuje dražjo naročnino z dodatnimi funkcijami, ki jih bo le-ta prinesla. Brezpogojno preusmerjanje klica, konferenčna zveza, klic brez izbiranja so le najpomebnejše.

Za vse, ki se ne strinjate s to potezo (dražjo naročnino), pa je Telekom pripravil alternativo. Uvedli bodo nov paket, ki se bo imenoval enostaven paket. Klici v tem paketu znotraj države bodo za slabih 50% dražji (kar devet tolarjev na minuto), klici v tujino pa za povprečno 15. Prav tako enostaven paket ne bo podpiral nekaterih funkcij, kot so klicanje na številki 0881 in 090 ter druge. Klik!

Hvala YoYo za povezavo do novice.

20 komentarjev

Cenejši dial-up dostop od 1. marca

Finance - Telekom bo s prvim marcem letos znižal tudi cene dostopa do ponudnikov interneta prek telefonskega omrežja med večjo prometno obremenitvijo. Klic na Siolovo telefonsko številko (omrežna koda 0880) se bo pocenil z 1,7 na 1,53 tolarja na minuto. Do drugih ponudnikov (omrežna koda 0889) pa bomo od petka lahko dostopali po ceni 1,89 tolarja na minuto (namesto dosedanjih 2,10).

27 komentarjev

20% povišanje telefonskih stroškov

Jaz - Tilen mi je posredoval zanimivo povezavo, v kateri piše, da bomo kaj kmalu deležni prekleto opaznega povišanja cene telefonskih impulzov in naročnine. Tako naj bi 1. aprila impulze podražili za 9.5% (na 4.01 SIT), naročnino pa za 7.2% (na 1173.05 SIT), 1. junija pa naj bi nas čakala nova podražitev, in sicer za 9.6% (na 4.39 SIT) za impulze in 7.3% (na 1258,68 SIT) za naročnino. Tem cenam prištejte še DDV in pridete do zanimive ugotovitve, da se bo delo na internetu in na splošno telefoniranje v kratkem podražilo za 35%. Koliko so dotične informacije resnične ne vem, ker jih nisem zasledil s strani nobenega drugega vira, toda vsekakor so zelo alarmantne. Če so resnične, potem predlagam revolucijo. Kaj pravite, tovariši ?

18 komentarjev