»

Vedno več Tbred-ov B

Overclockers.com - Le dva dni nazaj sem vas opozoril na prihod nizkohitrostnih 0.13-mikronskih Athlonov XP revizije B0, ki pa so, kot kaže, imeli eno pomanjklivost. Njihovo navijanje ni bilo ravno to, kar smo pričakovali od Tbredov B, saj so zmogli od 1,8 GHz pa do največ 2 GHz, kar ni bistveno bolje od novejših Tbredov A.

V preteklih dveh dneh se je izkristalizirala ena zelo pomembna informacija, ki se skriva v steppingu posameznih procesorjev. Izkazalo se je namreč, da so steppingi, ki se začnejo na črko J (JIUCB, JIUGB in JIUHB) očitno precej slabši čipi od običajnih Tbredov B, ki so se prodajali kot 2400+ (2GHz), saj so se slednji brez kakšnih extremnih naporov večinoma navijali tja do 2,2 - 2,3 GHz.

Za razliko od J-jev, pa se Tbredi B, katerih stepping se začne na črko A (npr. AIUGB), navijajo bistveno bolje. Ta primerek se je z vodnim hlajenjem in pod 1,825 V, navil do celih 2,5 GHz! Edini problem je, da ta čip ni bil 1700+ ali 1800+, ampak 2100+, kar za nas pomeni 30.000 SIT namesto 18.000...

20 komentarjev

Poceni 0.13 mikronski Tbred B Athloni XP

Overclockers.com - Kak mesec nazaj so se pojavile govorice o prihajajočih 0,13 mikronskih Athlonih XP na Tbred-B jedru, ki bodo na voljo tudi pri nižjih hitrostih, kot sedanji 2400+ modeli z dvema GHz-jema. Takrat so bili mnogi upravičeno skeptični do takih napovedi, a ne boste verjeli kaj se je zgodilo. V zadnjih nekaj dneh so se točno ti procesorji začeli pojavljati v trgovinah širom sveta.

Kot si lahko preberete v tej forumski niti so se, resda redki primerki, znašli v rokah srečnežev v Hong Kong-u, Grčiji in Nemčiji. Gre za zelo sveže čipe, saj so izdelani v 50. ali 51. tednu ravnokar minulega leta, kar pomeni, da so iz proizvodnje linije prišli dobra 2 do 3 tedne nazaj. Procesorji imajo nazivno hitrost 1700+ in 1800+.

In kako se izkažejo ti procesorji pri...

7 komentarjev

AMD z novimi jedri

Slo-Tech - AMD je končno začel izdelovati procesorje z oznako XP1700+ in 1800+ na novi, 0.13-mikronski izvedenki jedra z imenom Thoroughbred. Pred časom je bila velika dilema, ali bo AMD počasnejše procesorje izdeloval v Thoroughbred A inačici jadra ali pa v Throughbred B verziji.

No, kot navajajo na HardwareConnect bosta zgoraj omenjena modela delovala na Throughbred B jedru, kar naj bi pripomoglo k boljšemu navijajnu. In kako ločiti nove procesorje od starih? Tokrat bo potrebno pogledati serijsko številko odtisnjeno na samem procesorju; stari procesorji imajo oznako AXDA1800DLT3C, novi pa AXDA1800DUT3C. Klik!

7 komentarjev

Roadmap ping pong

The inquirer - Kot vam je verjetno že znano, se AMD rad igra s potrošniki. To sega od sedaj zelo popularnih "paperlaunchev" do neskončnega odlaganja izdelkov, ki jih ni in ni.

Tako sem danes na Inquirerju zasledil, da je AMD v zadnjem tednu na svoji strani najprej objavil svoj roadmap do leta 2004, nato ga zaradi samo njim znanih razlogov poslal nazaj v interno uporabo, potem pa ga spet objavil. Kakorkoli, načrt do prve četrtine 2004 je tukaj, in kakor lahko razberemo, se nam obetajo 90 nm tehnologija in pa Hammerji, poimenovani po mestih, in sicer "Odessa", "San Diego" in "Athens", po vsej verjetno pa še nekaj paperlaunchev.

Dodatno literaturo najdete tukaj. Ni pa to čtivo obvezno, in tudi na izpitu ne boste dobili višje ocene.

4 komentarji

Kateri Athlon?

Overclockers.com - AMD je v zadnjih mesecih ustvaril precejšno zmedo s celo vrsto t.i. papirnatih izdaj procesorjev. Najprej se je začelo z 2200+ Throughbredom A, nadaljevalo z 2400+ in 2600+ Throughbredoma B in doseglo vrhunec z 2700+ in 2800+ Throughbredoma B na 333 MHz FSBju. Od vseh teh lahko zaenkrat v trgovinah najdemo le 2200+ v zadostnih količinah ter v zadnjih dneh celo 2400+ v zelo omejenem številu, če malo pobrskamo po spletu. Do tu je stvar še nekako jasna, sedaj pa je AMD počasi začel z uvajanjem Throughbredov tudi v počasnejše modele, vse do 1700+. Vendar pa je pri tem poskrbel za svojevrstno zmedo. Tako so sedaj nekateri modeli na voljo na treh različnih jedrih, drugi na dveh, tretji pa celo samo na enem. Zmeda zgleda nekako takole:
  • 1700+: Palomino, TBred A
  • 1800+: Palomino, TBred A, TBred B
  • 1900+: Palomino, TBred A
  • 2000+: Palomino, TBred A, TBred B
  • 2100+: Palomino, TBred A, TBred B
  • 2200+: TBred A, TBred B
Smetana problema je pa še pojav 2600+ modela na 333 MHz FSBju (2083 MHz; 2600+...

4 komentarji

Athloni ... bodo

X-Bit Labs - Na internetu so se pojavile govorice, da namerava AMD danes uradno predstaviti začetek masovne proizvodnje ter prodaje AthlonXP 2600+ procesorjev na 333 MHz vodilu. No, sedaj lahko že rečemo, da se to ni zgodilo. Dobili smo le izjavo AMDjevega tiskovnega predstavnika, ki pravi, da bo AMD začel proizvajati ter prodajati omenjene procesorje brez večje najave. O dobavljivost in cenah niso želeli v AMDju povedati ničesar. Klik!

0 komentarjev

AMDjevi načrti

X-Bit Labs - Pred kratkim je AMD objavil svoje poslovne rezultate tretjega četrtletja letos, ki niso ravno najbolj vzpodbudni, saj so pridelali kar nekaj milijonv izgube. Kakorkoli že, AMD ima že pripravljene nove načrte in zamisli za prihodnje leto, kako se izvleči iz izgube. Pa poglejmo.

V prvem četrtletju prihodnjega leta se AMD namerava nekoliko bolj osredotočiti na strežniški trg. Tako bo v začetku izdal Athlone MP na Barton jedru, kasneje pa namerava v 150.000 izvodih izdati še svoje 64-bitne procesorje, Opteron imenovane, primerne za najzmogljivejše ter najbolj obremenjene strežnike.

Na "sceni" namiznih računalnikov nameravajo z Athloni XP na Barton jedru (s 512 KB L2 predpomnilnika ter zunanjim vodilom na 333 MHz) konkurirati Intelovim Pentiumom 4. Izdati nameravajo še ClawHammerja, ki bo neposredni tekmec najmočnejšima Pentium 4 procesorjema, 3.06 ter 3.20 GHz izvedenki. 64-bitni ClawHammerji naj bi se pojavili še ob koncu prvega četrtetja, a v zelo omejenih količnah (spet papirna...

1 komentar

AthlonXP 2400+ ter 2600+ naprodaj

X-Bit Labs - Že pred časom smo dočakali izide AMDjevih procesorjev označenih z 2400+, 2600+, 2700+ ter 2800+, a nobenega od teh ni bilo moč kupuiti, saj se šlo za tako osovražene paperlaunche. No, danes pa so se na spletu pojavile informacije, da kani AMD do konca tega meseca na Japonsko spraviti dovolj procesorjev 2400+ ter 2600+, da se lahko začne masovna prodaja na tistem koncu sveta. Neuradne govorice so celo, da naj bi bil model 2400+ naprodaj že tekom prihodnjega tedna.

Procesorji so izdelani v AMDjevi tovarni v Dresdnu v 41. tednu z uporabo 0.13 mikronske tehnologije. Za konec si poglejmo še cene v prosti prodaji, te se bodo gibale med 178 ter 199 dolarji, kljub temu da je AMDjeva uradna cena v količinah nad tisoč primerkov 193 dolarjev na procesor. Zaenkrat še ni nobenih podatkov o količini procesorjev, imamo le zagotovilo AMDja, da bo izdelanih približno dva milijona procesorjev do konca letošnjega leta. Klik!

5 komentarjev

AthlonXP 2800+ pod drobnogledom

Ace's Hardware - AMD je danes po načrtih izdal novega prvaka v AthlonXP seriji, Athlona 2800+, ki deluje na 333 megahercih FSB. Na Ace's Hardware so si nov procesor ogledali v kombinaciji z osnovno ploščo, grajeno na nForce2 čipovju. Najmočnejšega AthlonaXP so primerjali z ostali procesorji te serije, ga malce navili ter pognali kup uporabnih ter neuporabnih benchmarkov. In ugotovitve? Preberite test, prišepnem vam lahko samo, da se ga trenutno še ne izplača kupiti.

3 komentarji

AMD vs. Intel n-tič

Viper's Lair - Ahh, AMD proti Intelu. To je kot zgodba brez konca, saj kljub temu, da je bila ta tema že vsaj milijonkrat obdelana, zagovorniki obeh taborov še kar nekako ne morejo najti skupnega jezika. Eni se sklicujejo na krhkost Athlonovih jeder, drugi se derejo čez dol cevovod procesorjev Pentium4, spet tretjim je všeč, da lahko s svojim Athlonom pozimi privarčujejo pri ogrevanju sobe. Le kateri bi bilo verjeti? Če ste malce zbegani in bi svoje mnenje raje ustvarili na podlagi kakšnega nevtralnega vira, a se ne nameravate spuščati v arhitekturne značilnosti AMD-jevih in Intelovih procesorjev, potem ni drugega, kot da si preberete članek na Viper's Lair, kjer so na podlagi nekaterih dejstev poizkušali določiti, kateri procesorji so boljši.

2 komentarja