»

MSI GeForce4 Ti4600 8x Review

Zmogljiv hladilni sistem

vir: Bjorn3D
Bjorn3D -

Čeprav Ti4600 ni več najboljša kartica, še vedno ni za odmet. Na Bjorn3D so spisali test "predelane" Ti4600 podjetja MSI.

Kartica sedaj podpira tudi AGP 8x, ima dva DVI izhoda in enega S-Video, kar je malce presenetljivo, saj veliko ljudi še vedno uporablja VGA. MSI je seveda mislili tudi na to in kartici priložili DVI-VGA adapter. Poleg omenjenega, boste dobili tudi kopico programske opreme in iger.

Seveda vas verjetno zanimajo tudi zmogljivosti tega strojčka. Testno računalo je bilo sestavljeno iz procesorja AMD 2000+, ki je ležal na nForce2 matični plošči, 512 MB DDR pomnilnika, vse skupaj pa so poganjali Windows XP. Testirali so v 3DMark 2001 SE, Return to Castle Wolfenstein, Comanche 4 Demo in rezultate primerjali s tistimi, ki so jih dobili z eVGA's...

4 komentarji

GeForce 4 Ti4600 se poslavlja

X-Bit Labs - nVidia je danes potrdila, da bo prenehala s proizvodnjo najmočnejšega GeForce4 Titanium modela, prav tako pa naj bi se že začele pojavljati težava z dobavo starih zalog. Že prejšnji teden so se na internetu pojavili namigi, da nVidia ni sposobna dobavljati zadostne količine čipov za Ti4600, Ti4200 ter MX440 s podporo za AGP 4x, saj so se začeli preusmerjati v proizvodnjo omenjenih čipov za AGP 8x vodilo. nVidia je pojasnila, da so se za tako potezo odločili, ker Ti4600 ni zmogla konkurence Radeonu 9700, zahtevnejši kupci pa so čakali na NV30, kar je vodilo do mizerno majhne prodaje najmočnejšega GeForcea 4. Bomo videli!

6 komentarjev

Zakaj nVidia ne dela Pentium 4 čipseta?

X-Bit Labs - Če malo pomislite, je to nekam nelogično - Intel obvladuje 80% trga procesorjev, podpora dvokanalnemu PC 2100 DDR SDRAMu pa bi s Pentiumom 4 prišla bolj do izraza kot pri Athlonu, pač zaradi hitrejšega sistemskega vodila. Zakaj torej? Razlog se izkaže za malo "neumnega" - Intel namreč hoče previsoko licenčnino. Zahtevajo namreč 5 dolarjev po čipu za vsak 20 dolarski čip. Za ilustracijo te cene pa naslednje:

Vzamimo čipovje SiS645, ki je že dobilo Intelov blagoslov. Da naredijo en čip, jih stane 12 zelencev. Temu prištejte 5 Intelovih dolarjev, pa imamo $17 stroškov. Če čip sedaj prodate za 20 dolarjev, ostane 3 dolarje dobička - in to v najboljšem primeru.

Nazaj k nVidii. Poleg vsega tega je Intel pred nekaj časa še uradno izjavil, da nVidia ne bo dobila licence za Pentium 4 v bližnji prihodnosti. Škoda. nForce + P4 bi po mojem mnenju bila prav odlična kombinacija......

4 komentarji

Geforce 4

The inquirer - Pisati o čem novem je vedno zanimivo. Torej, na The Inquirer-ju so nekje izbrskali nekaj detajlov o Geforceu 4.
Kodno ime čipa je NV25, končni produkt pa naj bi se imenoval Geforce 4 4600. 4, ker je to četrta generacija, 600 pa pomeni frekvenco pomnilnika - DDR seveda, a vseeno je to hitrih dejanskih 300 MHz. Količina pomnilnika bo dvakrat večja od količine na Geforceih 2 in 3 in bo 128 MB z 128 bitnim vodilom. Naslednje vprašanje je hitrost jedra, ki bo verjetno med 250 in 275 MHz, frekvnco 300 MHz pa bo zaradi kompleksnosti samega čipa težko doseči, a to bomo še videli - nič ne ustavi overclockerjev . Naslednji pomemben podatek je vodilo, ki ne bo več AGP 4x, temveč bo AGP 8x.
Poleg Geforcea 4 4600 bo nVidia izdala tudi verzijo 4400, ki pa bo sparjena s 64 MB DDR pomnilnika na 64 bitnem vodilu.
Toliko o verjetno pregrešno dragih karticah. Še malo o cenejših. Po ugibanjih naj bi čip pod kodnim imenom NV17 na trg prišel kot Geforce 3 MX, a temu po zadnjih besedah ni tako. NV17 se...

7 komentarjev

Fujitsu bo prenehal s proizvodnjo desktop diskov

The Register - Da ne boste mislili, da se hude vojne med proizvajalcem odvijajo samo na področju grafičnih čipov in procesorjev. Tudi pri proizvodnji računalniških diskov je tako, nedavna žrtev pa je postal Fujitsu, ki bo prenehal s proizvodnjo diskov za desktop računalnike. To sicer ne pomeni, da bo s proizvodnjo popolnoma prenehal. Vodilni v podjetju so se odločili, da desktop diski ne prinašajo želenega dohodka, zato se bodo raje preusmerili na trg prenosnikov in strežnikov. Za Fujitsu je bila problematična predvsem prva polovica leta 2001, ko je izgubil kar precejšen del trga in zdrsnil na 5. mesto, nekaj učinka pa je imela tudi kriza, ki zadnje čase pustoši po računalniški industriji. Na področju desktop diskov nam tako ostanejo samo še IBM, Maxtor, Seagate, Western Digital, in Samsung. Connerja je pred časom, kolikor jaz vem, kupil Seagate, Quantum je padel v roke Maxtorju, ostali brezimni proizvajalci pa so obupali. Vendar tudi za zgoraj našteti seznam ni nobene garancije, saj naj bi po...

0 komentarjev