»

Napoved 0,11 mikronov

X-Bit Labs - Največji proizvajalec polprevodniških elementov TSMC, naj bi prve 0,11 mikronske čipe začel proizvajati že v prvi četrtini leta 2004, medtem ko se bo masovna proizvodnja izvajala v drugem kvartalu. 0,09 mikronov pa naj bi pričakali v drugi polovici leta 2004. A vse skupaj so le ugibanja, saj je TSMC napovedal razvoj teh procesov že prej, pa jim jih ni uspelo zagotoviti potrebne podpore in zato so vse skupaj malce preložili.

Ti podatki so, kot izgleda, izpeljani iz dejstva, da ATI ni zavrnil nekaterih predikcij, ki so jih zastavili razni analitiki po svetu. ATIjeva čipa R420 in R423 bosta skoraj zagotovo izdelana v 0,13 mikronih - februar/marec - njuna nadgradnja R450 v 0,11 mikronih pa jeseni 2004.

Naj ponovim, da so te informacije izključno predvidevanja in da jih nista ne ATI, ne TSMC niti potrdila niti zavrnila. X-bit labs.

4 komentarji

nVidia z 0.13 mikroni

DigiTimes - nVidia je danes objavila svoje načrte za prihodnja leta. Po njihovih pričakovanjih naj bi do konca prihodnjega leta izdelali kar polovico čipov v 0.13-mikronski tehnologiji. V tej tehnologiji nameravajo izdelovati predvsem svoje NV30-based čipe, med katerimi je trenutno verjetno najbolj znan GeForceFX. Če jim bo uspelo, bomo pa še videli!

0 komentarjev

Madison s 410 milijoni tranzistorjev

Gambit - Naslednik Itaniuma II, Intelov procesor Madison bo imel kar neverjetnih 410 milijonov tranzistorjev na jedru velikem 374 kvadratnih milimetrov. Da bodo pri Intelu spravili toliko tranzistorjev na tako majhen prostor, bodo Intelovi strokovnjaki pri proizvajalcu zagotovili natančnejši proizvodni proces, ta pa bo dopustil višje delovne takte in integracijo gromozanskih 6 MB drugonivojskega predpomnilnika. Za primerjavo, Pentium4 zavzema površino 146 kvadratnih milimetrov in ima le 54 milijonov tranzistorjev, kar je osemkrat manj, kot jih bo imel Madison. Klik!

3 komentarji

Prihajajo Gallatini

X-Bit Labs - Govorice so se izkazale za resnične. Intel namreč namerava v ponedeljek izdati novo serijo strežniških procesorjev Gallatin. Ti bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji, tekli bodo na 400 MHz zunanjega vodila, imeli pa bodo tudi 512 kB sekundarnega in 1 ali 2 MB L3 predpomnilnika. K temu je velikana prisililo več dejavnikov, in sicer:

  • pritožbe uporabnikov o počasnosti Xeonov
  • napoved AMD-ja o resnejšem vstopu na trgu strežniških procesorjev
ki sta le dva od največjih vzrokov. Če vas zanimajo cene, dobavljivost in določene podrobnosti, potem odklikajte sem.

Bližajo se časi, ko bo imel vsak doma strežnik. Ali pač?

1 komentar

Intelovi načrti

X-Bit Labs - Nekaj dni nazaj smo predstavili AMDjeve načrte za prihodnost in Intel seveda ni ostal dolžan. Včeraj so nam za pokušino natrosili nekaj informacij o šestgigaherčnem procesorju, ki ga lahko pričakujemo čez dve leti, danes pa so objavili popolen načrt za prihodnja leta. Pa poglejmo celoto.

Najprej vzemimo pod drobnogled naslednji procesor iz serije Pentiumov 4. Imenoval se bo Prescott (0.09 mikronov), na voljo pa bo ob začetku tretjega četrtletja prihodnjega leta. Podpiral bo novo tehnologijo, naslednico sedajšnje Hyper-Threading, ki se zaenkrat še kodno imenuje Prescott New Instructions oz PNI, v javnosti pa se pojavljajo špekulacije o tem, da bo uradno ime kar Hyper-Threading II. Včeraj smo že omenjali 5.0 GHz kot končno hitrost tega procesorja, danes pa je Intel to potrdil.

Intel vse bolj agresivno uvaja 0.09 mikronsko tehnologijo, tako da naj bi bilo do konca prihodnjega leta kar 40% procesorjev v tej tehnologiji. Trend se bo nadaljeval še v letu 2004, ko naj bi bilo vsi...

0 komentarjev

Šest gigahercev množicam l. 2004

X-Bit Labs - Intel je nedavno pripravil tiskovno konferenco, kjer je predstavil svoje načrte za prihodnost predvsem na procesorskem trgu. V drugi polovici prihodnjega leta naj bi začeli s proizvodnjo procesorjev v 0.09 mikronski tehnologiji, do leta 2005 naj bi bili vsi izdelani procesorji že na 0.09 mikronih. Napoved je vsekakor zelo zanimiva, saj je AMD ta preskok napovedal že za konec prihodnjega leta.

Potem je tu še vest o nasledniku sedaj popularnega Penituma 4 "Northwood". Njegov naslednik se bo kodno imenoval Prescott in bo dosegal hitrosti vse tja do 5.0 GHz. Sledil mu bo Tejas, ki naj bi dosegal hitrosti vse tja do 6.0 GHz, na voljo pa bo do konca leta 2004.

Leta 2005 pa naj bi začeli že s proizvodnjo procesorjev v 0.065 mikronski tehnologiji, kar bo Intelu vzelo še nadaljnjih 18 mesecev. Klik!

4 komentarji

Intel odprl novo tovarno

X-Bit Labs - Intel je danes potrdil odprtje svoje nove tovarne v Novi Mehiki, v kraju imenovanem Rio Rancho. Dve milijardno investicijo so poimenovali Fab 11X, ukvarjala pa se bo izključno z izdelovanjem 0.13 mikronskih procesorjev, razprostirala pa se bo na območju velikem 93.000 kvadratnih metrov (milijon kvadratnih čevljev). V kolikor vas zanimajo še ostale tehnične karakteristike ter podrobnosti, klik za originalen članek.

0 komentarjev

AMDjevi načrti

X-Bit Labs - Pred kratkim je AMD objavil svoje poslovne rezultate tretjega četrtletja letos, ki niso ravno najbolj vzpodbudni, saj so pridelali kar nekaj milijonv izgube. Kakorkoli že, AMD ima že pripravljene nove načrte in zamisli za prihodnje leto, kako se izvleči iz izgube. Pa poglejmo.

V prvem četrtletju prihodnjega leta se AMD namerava nekoliko bolj osredotočiti na strežniški trg. Tako bo v začetku izdal Athlone MP na Barton jedru, kasneje pa namerava v 150.000 izvodih izdati še svoje 64-bitne procesorje, Opteron imenovane, primerne za najzmogljivejše ter najbolj obremenjene strežnike.

Na "sceni" namiznih računalnikov nameravajo z Athloni XP na Barton jedru (s 512 KB L2 predpomnilnika ter zunanjim vodilom na 333 MHz) konkurirati Intelovim Pentiumom 4. Izdati nameravajo še ClawHammerja, ki bo neposredni tekmec najmočnejšima Pentium 4 procesorjema, 3.06 ter 3.20 GHz izvedenki. 64-bitni ClawHammerji naj bi se pojavili še ob koncu prvega četrtetja, a v zelo omejenih količnah (spet papirna...

1 komentar

Anandtech o 0.09 mikronskem procesu

AnandTech - AMD je komaj odpravil težave, ki jih je imel z 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave procesorjev, Intel je pa že pri 0.09 mikronskem procesu izdelave, ki ga bo uporabil za novo jedro Pentiuma 4, kodno poimenovano Prescott. Sama tehnologija naj bi bila zrela za proizvodnjo v drugi polovici prihodnjega leta, malo več o njej in o tem, kakšne izboljšave bo prinesla v prihajajočem Prescott jedru, si lahko preberete v tem članku.

6 komentarjev

Intel in 0.09 mikronska tehnologija

X-Bit Labs - Pred nekaj meseci je Intel prvič demonstriral 0.09 mikronsko tehnologijo - takrat v obliki SDRAM pomnilnika. Sedaj pa so na plano pricurljale prve neuradne informacije o najnovejšem Intelovem procesorju, zaenkrat poimenovanem Prescott. Pa kar k tehničnim podatkom.

Najprej naj Prescott ne bi bil le sedanji Pentium 4 v 0.09 mikronski tehnologiji, pač pa bo imel vrsto izboljšav, ki naj bi ga naredile še hitrejšega. Prva izboljšava bo tako večji L1 podatkovni predpomnilnik in sicer za 2 ali 4-krat, se pravi da ga bo 16 ali 32 KB. Povečali naj bi tudi predpomnilnik za sledenje ukazom (instruction trace cache). Potem je tu seveda povečanje L2 predpomnilnika, ki naj bi ga bilo v Prescottu kar 1 MB. Vseboval pa naj bi tudi izboljšano verzijo hipernitne tehnologije, ki jo sedaj najdemo v Xeonih MP.

Na koncu pa še najzanimivejši del - v Prescotta naj bi bila vgrajena Yamhill tehnologija. Ta naj bi bila podobna x86-64 tehnologiji, vendar se Intel še ni odločil, če bo končni izdelek res imel...

1 komentar

Prvi Intelov 0.09 mikronski čip

X-Bit Labs - Nismo še dobro vstopili v svet 0.13 mikronskih čipov, ko se že pojavljajo prvi zametki 0.09 mikronske tehnologije. Intel je namreč pred kratkim proizvedel prvi delujoč SRAM pomnilnik. Pomnilnik je velik 52 megabitov (1 byte vsebuje 8 bitov; če se vam da izračunajte njegovo velikost v bytih :) ) in vsebuje kar 330 milijonov (!) tranzistorjev. Kar impresiven dosežek, kajne? No, kljub vsemu so te zaenkrat še zelo zgodnji zametki tega, kar se nam po nekaterih podatkih obeta v letu 2003.

6 komentarjev

Banias živi!

The inquirer - O Intelovemu ultra tajnemu projektu kodno imenovanem Banias je spet ušlo nekaj informacij. Izvedelo se je, da na projektu delata dve ekipi, kar pomeni, da bomo v prihodnje lahko videli najmanj dve različici tega procesorja. Intelova strategija pravi, da bodo poizkušali narediti procesor, ki bo porabil malo energije in bo zato kot nalašč za tako imenovani "server blade" trg, za katerega Intelovci menijo, da bo postal v prihodnje vse bolj popularen. Zanimivost: na projektu Banias delajo tudi inženirji, ki so razvijali procesor Timna (Intel je razvoj na temu procesorju ustavil).

0 komentarjev