»

AMD-ju zmanjkuje pare, smeli načrti za prihodnost

Extremetech - AMD-jevi grafični kartici višjega razreda Radeon HD 5800 in 5700 gresta tako za med, da AMD povpraševanja ne dohaja. Podpredsednik podjetja Matt Skynner je v sredo dejal, da je odziv na izdelka tako dober, da niso mogli držati tempa s povpraševanjem in da ga bo izziv loviti tudi v prihodnjih mesecih.

Za prihodnost je AMD predstavil svoje načrte na področju mobilne grafike. Prihodnji teden pričakujemo dvojedrne grafične kartice Hemlock, ki jim bodo prihodnje leto sledile tiste iz družin Redwood in Cedar - vse bodo stale manj kot sto dolarjev. Poleg tega pripravljajo Broadway (30-60 W), Madison (15-30 W) in Park (8-15 W), ki bodo prav tako namenjeni prenosnim računalnikom, kjer bodo uporabniki želeli več zmogljivosti. Za leto 2011 pa načrtujejo slovo ločenih grafičnih čipov, saj naj bi se takrat CPU, GPU in vezni nabor združili v en sam trio.

5 komentarjev

Napoved 0,11 mikronov

X-Bit Labs - Največji proizvajalec polprevodniških elementov TSMC, naj bi prve 0,11 mikronske čipe začel proizvajati že v prvi četrtini leta 2004, medtem ko se bo masovna proizvodnja izvajala v drugem kvartalu. 0,09 mikronov pa naj bi pričakali v drugi polovici leta 2004. A vse skupaj so le ugibanja, saj je TSMC napovedal razvoj teh procesov že prej, pa jim jih ni uspelo zagotoviti potrebne podpore in zato so vse skupaj malce preložili.

Ti podatki so, kot izgleda, izpeljani iz dejstva, da ATI ni zavrnil nekaterih predikcij, ki so jih zastavili razni analitiki po svetu. ATIjeva čipa R420 in R423 bosta skoraj zagotovo izdelana v 0,13 mikronih - februar/marec - njuna nadgradnja R450 v 0,11 mikronih pa jeseni 2004.

Naj ponovim, da so te informacije izključno predvidevanja in da jih nista ne ATI, ne TSMC niti potrdila niti zavrnila. X-bit labs.

4 komentarji

Kmalu le še 64-bitni procesorji?

X-Bit Labs - Sicer neuradne informacije nakazujejo na to, da bo AMD že v drugem kvartalu naslednjega leta proizvedel več 64-bitnih kot običajnih Athlon XP procesorjev. A to še ni vse. Kot veste bo v prihodnosti vladala precejšnja zmeda glede podnožij in združljivosti AMDjevih procesorjev z ostalo opremo. Verjetno bo družino Athlonov 64 sestavljalo kar 5 različnih pakiranj procesorjev (kar tri različna podnožja), v bistvu pa se bodo razlikovali v podpori eno- oziroma dvo-kanalnemu pomnilniku in tehnologiji izdelave (0,13 ali 0,09 mikronov). Prav tako pa bodo tu še "stari" Athloni XP na starih in novih podnožjih. Tisti, ki vas zanimajo podrobnosti si oglejte ugibanja na X-bit labs.

7 komentarjev

Pentium 5 bo

The inquirer -

Na tajvanskem Computexu je Intel razkril nekaj informacij o peti generaciji procesorjev Pentium, ki za zdaj nosijo kodno ime Tejas. Manjše količine namerava Intel proizvesti že v začetku prihodnjega leta, a le za notranje testiranje, množicam pa bo to čudo postalo dostopno kakšnih šest mesecev pozneje.

Če gre verjeti The Inquirerju, bodo procesorji tiktakali med 5 in 7 GHz, opremljeni pa bodo z 2 megabajtoma L2-predpomnilnika. Zgrajeni bodo v 0,09-mikronski tehnologiji, sedeli pa bodo na ploščah z LGA 775 podnožji. Neuradno so izvedeli, da naj bi Tejas podpiral tudi 64-bitne instrukcije, Microsoft pa bojda že pripravlja nove Windows s kodnim imenom Elements prav za Pentium 5. Več o tem.

9 komentarjev

Še več podatkov o Tejasu

Land grid array (LGA)

vir: Hexus
več strani - O procesorju Tejas je znanega iz dneva v dan več. Slike tega čuda so na svetovnem spletu prisotne že kar nekaj dni, danes pa sem zasledil še slike Tejasovega land grid array (LGA) podnožja in matične plošče, osnovane na naboru Grantsdale. Po poročanju te strani, bo podnožje LGA prišlo v veljavo v prvi četrtini prihodnjega leta in bo, kot lahko vidite na spodnji sliki, uporabljalo zanimiv pritrdilni mehanizem. O lastnostih Garntsdala je bilo nekaj sicer že povedanega, vendar ne bo odveč, če še enkrat poudarim, da bo nabor podpiral do 4 GB DDR, ali DDR-II pomnilnika, 800 MHz FSB, v ICH6 SouthBridge pa bo vključena tudi podpora ATA in Serial ATA diskom, RAID-u, PCI Expressu in mogoče še...

2 komentarja

Slike in podatki o procesorju Tejas

več strani - Zanimivo, na trgu še vedno ni dolgo napovedovanih Intelovih procesorjev s kodnim imenom Prescott, pa so se že pojavili prvi primerki, ki zaenkrat še nosijo kodno ime Tejas in bodo najverjetneje nasledili Prescotte. Po poročanju X-Bit labsov, bodo Tejasi na voljo nekje v drugi polovici prihodnjega leta. Prvi Tejasi bodo 0.09 mikronski, površina čipa pa naj bi merila od 120 do 140 kvadratnih milimetrov. Leta 2005, ali pa še kasneje, bodo procesorji izdelani v 0.065 mikronski tehnologiji, površina čipa pa bo merila med 80 in 100 kvadratnimi milimetri. Novi procesorji naj bi imeli več...

2 komentarja

Deset let Pentiumov

X-Bit Labs - Skorajda smo pozabili omeniti za vse nas zelo pomembno obletnico. V mesecu marcu namreč mineva deset let, odkar so na tržišče prvič prišli Pentium procesorji. Daljnega 22. marca 1993 je Intel prvikrat na trg poslal Pentium procesorje, takrat tikatakajoče pri skromnih 60 in 66 MHz, grajene v 0,80-mikronski tehnologiji s tremi milijoni tranzistorjev. In uspešno ime se je obdržalo celo desetletje. Bodo procesorji znamk Prescott in Tejas še vedno nosili legendarno ime Pentium? Preglednica vseh Penitum procesorjev do danes.

35 komentarjev

Intelovi načrti

X-Bit Labs - Nekaj dni nazaj smo predstavili AMDjeve načrte za prihodnost in Intel seveda ni ostal dolžan. Včeraj so nam za pokušino natrosili nekaj informacij o šestgigaherčnem procesorju, ki ga lahko pričakujemo čez dve leti, danes pa so objavili popolen načrt za prihodnja leta. Pa poglejmo celoto.

Najprej vzemimo pod drobnogled naslednji procesor iz serije Pentiumov 4. Imenoval se bo Prescott (0.09 mikronov), na voljo pa bo ob začetku tretjega četrtletja prihodnjega leta. Podpiral bo novo tehnologijo, naslednico sedajšnje Hyper-Threading, ki se zaenkrat še kodno imenuje Prescott New Instructions oz PNI, v javnosti pa se pojavljajo špekulacije o tem, da bo uradno ime kar Hyper-Threading II. Včeraj smo že omenjali 5.0 GHz kot končno hitrost tega procesorja, danes pa je Intel to potrdil.

Intel vse bolj agresivno uvaja 0.09 mikronsko tehnologijo, tako da naj bi bilo do konca prihodnjega leta kar 40% procesorjev v tej tehnologiji. Trend se bo nadaljeval še v letu 2004, ko naj bi bilo vsi...

0 komentarjev

Šest gigahercev množicam l. 2004

X-Bit Labs - Intel je nedavno pripravil tiskovno konferenco, kjer je predstavil svoje načrte za prihodnost predvsem na procesorskem trgu. V drugi polovici prihodnjega leta naj bi začeli s proizvodnjo procesorjev v 0.09 mikronski tehnologiji, do leta 2005 naj bi bili vsi izdelani procesorji že na 0.09 mikronih. Napoved je vsekakor zelo zanimiva, saj je AMD ta preskok napovedal že za konec prihodnjega leta.

Potem je tu še vest o nasledniku sedaj popularnega Penituma 4 "Northwood". Njegov naslednik se bo kodno imenoval Prescott in bo dosegal hitrosti vse tja do 5.0 GHz. Sledil mu bo Tejas, ki naj bi dosegal hitrosti vse tja do 6.0 GHz, na voljo pa bo do konca leta 2004.

Leta 2005 pa naj bi začeli že s proizvodnjo procesorjev v 0.065 mikronski tehnologiji, kar bo Intelu vzelo še nadaljnjih 18 mesecev. Klik!

4 komentarji

Intel odprl novo tovarno

X-Bit Labs - Intel je danes potrdil odprtje svoje nove tovarne v Novi Mehiki, v kraju imenovanem Rio Rancho. Dve milijardno investicijo so poimenovali Fab 11X, ukvarjala pa se bo izključno z izdelovanjem 0.13 mikronskih procesorjev, razprostirala pa se bo na območju velikem 93.000 kvadratnih metrov (milijon kvadratnih čevljev). V kolikor vas zanimajo še ostale tehnične karakteristike ter podrobnosti, klik za originalen članek.

0 komentarjev

Intel napada: Celeron udaril na 2 GHz

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so si pravkar ogledali najnovejšega Celerona, ki reči in piši, tiktaka že pri celih dveh milijardah urnih ciklov v sekundi. Intel se je tokrat potrudil in zadevo izdal na Northwood jedru (0.13 mikronska tehnologija izdelave), vendar žal obdržal klavstrofobičnih 128k drugostopenjskega predpomnilnika in borih 100 MHz zunanje hitrosti vodila. Za kaj več o zmoglijvostih ter navijalskih zmožnostih pa kar hitro skočite na to stran!

15 komentarjev

Procesor z milijardo tranzistorjev?

Sillicon Strategies - Intel je včeraj uradno predstavil svoje zamisli o izdelavi procesorja, ki bo vseboval več kot milijardo tranzistorjev. Za zdaj še neimenovani procesor naj bi bil sestavljen iz štirih jeder Itaniumov II. Točnih načrtov o izdelavi Intel še ni razkril, pravijo pa, da bo procesor, izdelan v 65 nanometerski tehnologiji, nared do leta 2007. Megaprocesor™ naj bi vseboval od dvanajst do šestnajst megabajtov hitrega predpomnilnika. Vsak Itanium 2 ima približno 120 milijonov tranzisorjev in če k temu prištejemo še okrog 700 milijonov tranzistorjev potrebnih za predpomnilnik, število le-teh naraste krepko pred milijarde. Intel še pravi, da bo načrtovanje, izgradnja, razhroščevanje ter urejanje napajalnih standardov tega procesorja eden največjih izzivov procesorske tehnologije sploh. Bomo videli!

6 komentarjev

Intel v tretjem kvartalu

več strani - Danes mi je med predavanjem statistike in omenjanjem kvartalov prišlo na misel, da se počasi bližajo poslovni rezultati za Q3, in da je tokrat na vrsti Intel.

Lupus fabuli, bi rekli Rimljani, in res sem zasledil povzetka poslovanja. Če se vam ne da prebrati ne članka na Inqiurerju, ne tistega na Registru, vam lahko zaupam nekaj stalnic. Prodaja se še vedni ni dvignila na pravo raven, vendar velikih izgub ni. Samo dobička pa ni, in za je kriva še vedno trajajoča recesija.

Kot ponavadi, na Zahodu nič novega..

1 komentar

Tri gigaherčni procesorji novembra

OC Workbench - Na internetu se pojavljajo govorice, da namerava Intel 14. novembra letos izdati tri gigaherčno izvedenko Penituma 4. Njihov tiskovni predstavnik govoric ni niti potrdil, niti zanikal, je pa potrdil, da bo Intel dotični procesor izdal še pred koncem koledarskega leta. Prav tako naj bi se z izdajo 3 GHz procesorja, šibkejši 2.6 ter 2.8 GHz različici tega procesorja, premaknili iz t.i. high-tech sistemov, v računalnike domačih uporabnikov. Prav tako je potrdil namero Intela, da namerava znižati cene že obstoječim procesorjem. Klik!

3 komentarji

Anandtech o 0.09 mikronskem procesu

AnandTech - AMD je komaj odpravil težave, ki jih je imel z 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave procesorjev, Intel je pa že pri 0.09 mikronskem procesu izdelave, ki ga bo uporabil za novo jedro Pentiuma 4, kodno poimenovano Prescott. Sama tehnologija naj bi bila zrela za proizvodnjo v drugi polovici prihodnjega leta, malo več o njej in o tem, kakšne izboljšave bo prinesla v prihajajočem Prescott jedru, si lahko preberete v tem članku.

6 komentarjev

Intel in 0.09 mikronska tehnologija

X-Bit Labs - Pred nekaj meseci je Intel prvič demonstriral 0.09 mikronsko tehnologijo - takrat v obliki SDRAM pomnilnika. Sedaj pa so na plano pricurljale prve neuradne informacije o najnovejšem Intelovem procesorju, zaenkrat poimenovanem Prescott. Pa kar k tehničnim podatkom.

Najprej naj Prescott ne bi bil le sedanji Pentium 4 v 0.09 mikronski tehnologiji, pač pa bo imel vrsto izboljšav, ki naj bi ga naredile še hitrejšega. Prva izboljšava bo tako večji L1 podatkovni predpomnilnik in sicer za 2 ali 4-krat, se pravi da ga bo 16 ali 32 KB. Povečali naj bi tudi predpomnilnik za sledenje ukazom (instruction trace cache). Potem je tu seveda povečanje L2 predpomnilnika, ki naj bi ga bilo v Prescottu kar 1 MB. Vseboval pa naj bi tudi izboljšano verzijo hipernitne tehnologije, ki jo sedaj najdemo v Xeonih MP.

Na koncu pa še najzanimivejši del - v Prescotta naj bi bila vgrajena Yamhill tehnologija. Ta naj bi bila podobna x86-64 tehnologiji, vendar se Intel še ni odločil, če bo končni izdelek res imel...

1 komentar

It's a bug !

Van's hardwere - V proizvodnji procesorjev, se bodo kljub zelo izpopolnjeni proizvodnji našli defektni primerki, ali primerki, ki imajo kakšne hibe. Določeno število defektnih procesorjev v proizvodnji imajo tako pri Intelu, kot pri AMD-ju. To ni nič tragičnega, komplikacije pa utegnejo nastopiti, če so se defektni procesorji uspeli izmuzniti skozi množico testov. S takim problemom se trenutno spopadajo pri AMD-ju, saj je zaradi napake v testirnem stroju nekaterim defektnim procesorjem iz družin K6-2, Athlon in Duron uspelo priti do uporabnikov. Ni šlo za kake večje količine, vendar je bilo procesorjev ravno dovolj, da je AMD začel z zamenjavo...

4 komentarji