»

Test osovne plošče Asus CUSL2-C

Adrian's Rojak Pot - Adrian's Rojak Pot je testiral osnovno ploščo Asus CUSL2-C, ki temelji na Intelovem čipovju i815EP, čipovju, ki se je izkazalo za nekakšnega naslednika legendarnega ter neponovljivega i440BX. Plošča ima 6 PCI, 1 AGP ter 1 CNR režo. Plošča se je, vsaj na tem testu, izkazala za zelo solidno. Ne vem pa, če bi se splačala menjava BX plošče za i815EP mamaplatko, navkljub AGP4x podpori. Tisti, ki pa za udobno delo potrebujete več kot pol gigabajta pomnilnika, pa to ploščo kar odmislite, saj ima i815 (ter vsi njegovi kastrati) to nečedno lastnost, da podpira samo 512MB pomnilnika. No, nazaj k testu. Le-ta je spisan zelo na obširno ter je informativen, tako da ogled priporočam.

0 komentarjev

I815EP v Sloveniji

Jaz - Glede na to, da te dni v Forumu potekajo živčne debate okoli novih matičnih plošč, bom tukaj malo razjasnil situacijo. Če kupujete novo ploščo za Intelove procesorje, se vam res ne splača več kupovati BX platk. Res je: BX čipovje je legenda in i815E je z overclockerskega stališča samo BX+1/3 AGP delilnik, ampak sprijazniti se je treba, da se BX čipovju izteka življenje. i815E ponuja še precej drugih stvari, ki morda res niso tako pomembne, toda vseeno pripomorejo k boljšem izkoristku sistema. V bistvu je edina pomanjkljivost i815E plošč njihova visoka cena in omejitev količina RAMa na 512MB.
In kot naročeno je Intel izdal EP verzijo čipovja, kateremu so odstranili integrirano grafiko in tako precej znižali ceno čipovja in s tem matičnih plošč. Sicer omejitev 512MB RAMa še vedno ostaja, ampak se bo le malokdo sekiral zaradi tega. Zato vam v vsakem pogledu priporočam nakup kakšne i815EP plošče. V Sloveniji imate trenutno na izbiro:

2 komentarja

ABIT SA6R proti ASUS CUSL2

Jaz - Intel do sedaj nekako ni uspel nadomestiti legendarnega i440BX čipovja, ki je približalo overclockanje tolikim računalniškim zanesenjakom. Pravi naslednik naj bi bil i820, toda to čipovje je žalostno potonilo v pozabo zaradi številnih hroščev in nepodpore SDRAM pomnilniku. No, z izidom i815E čipovja so se stvari končno začele obračati na boljše, saj smo overclockerji končno dočakali nekaj, kar bi lahko bilo vredno nasledstva starega BXa. Ali je temu res tako si lahko preberete v novem testu, kjer sem med seboj primerjal dve trenutno najboljši i815E plošči, ABIT SA6R in ASUS CUSL2. Veselo na branje!

Mimogrede, v tem testu sem prvič uporabil novi način procentulanih grafov in upam, da bodo tako grafi bolje odražali resnično stanje/razliko v testih. Prosim, da zadevo pokomentirate...

4 komentarji

ABIT na Comdexu

Adrian's Rojak Pot - ABIT je na jesenskem Comdexu razgrnil še zadnje tančice z novih modelov svojih matičnih plošč. Nekatere med njimi zagotovo že poznate, druge pa so po drugi strani kar prava mala presenečenja. Pa si poglejmo.
  • VP6: Plošča, ki smo jo na Slo-Techu omenjali že kar velikokrat in o kateri ni več nič neznanega. Vseeno: gre za dvoprocesorsko Socket370 plato na VIA Apollo Pro133A čipovju. Z 4 DIMM, 5 PCI, 1 AGP režami obljublja dobro razširljivost, VIAin 686B SouthBridge ter HPT370 krmilnik pa bosta poskrbela za ATA100 in RAID podporo. Kmalu...
  • SA6PR: Socket370 plošča zgrajena okoli novega i815EP čipovja ( brez vgrajene grafike ) s 4 DIMM, 6 PCI, 1 AGP ter 1 CNR režami. Seveda bo na njej tudi HPT370 krmilnik, po moje pa gre za bodočo uspešnico med overclockerji.
  • SA6R-1394: V bistvu gre za osnovno SA6R matično ploščo, na kateri je, presenečenje, dodaten FireWire krmilnik za vse ljubitelje hitrega videa in podobnih zadev. 4 DIMM, 6 PCI, 1 AGP, 1 CNR reže ter, seveda, HPT370.
  • SV6: Precej eksotična...

0 komentarjev

Še ena ABITova i815E plata

OC Workbench - Po neuspešni SE6 plošči je ABIT najavil pravo poplavo i815E matičnih plošč. Prvi stabili SA6R in SH6, sedaj pa so najavili še ABIT SV6 platko. Zaenkrat ni znanega veliko, le to, da bo opremljena z IEEE1394 ( FireWire ) in HPT370 krmilniki, ter da bo vsebovala 6-kanalski AC97 zvočni kodek ( sploh prva i815E plošča, ki ga uporablja ). Čudno pa je to, da so se pri ABITu raje odločili za 3 dvo-kanalske kodeke namesto enega štiri-kanalskega in enega dvo-kanalskega. To pomeni, da bo upočasnitev v igrah pri uporabi zvoka visoke kvalitete že kar precej opazna. Bomo videli...

0 komentarjev