»

KT400A marca?

X-Bit Labs -

VIA Apollo KT400A, kot se s polnim imenom imenuje debugiran naslednik Viinega KT400 čipovja, VIA napoveduje že dolgo časa. Predolgo, saj se v tem času nForce2 prodaja za med. Kakorkoli že, po novih neuradnih informacijah, naj bi VIA omenjeno čipovje predstavila konec februarja ali v začetku marca.

Čipovje bo uradno podpiralo DDR400 pomnilnik, ki je, mimogrede, le dobil JEDEC-ov blagoslov, a opaznih pospeškov ne gre pričakovati. VIA pač stavi na že omenjeno debugiranost čipovja, pa tudi Athloni še ne zmorejo izkoristiti več kot 166 MHz pasovne širine (lahko jih sicer navijete [:))]). Klik!

0 komentarjev

Gigabyte najavil novo ploščo

X-Bit Labs - Gigabyte 7VAXP je zagotovo ena najbolj poznanih KT400 plošč (morda zato, ker je bila na tržišču prva, kdo ve [:D]), danes pa je Gigabyte najavil njeno naslednico oz. novo inačico, ki si zasluži novo ime. Imenovala se bo, pretresljivo, GA-7VAXP Ultra, kar nakazuje, da gre v bistvu za izboljšano ter obogateno staro ploščo. Poglejmo si njene karakteristike:
  • VIA KT400 čipovje z VT8235 southbridgem
  • 3 DIMM podnožja s podporo DDR266, DDR333 ter DDR400
  • 5 PCI ter en AGP (8x) slot
  • ATA133 kontroler, RAID ter SATA krmilnika
  • vgrajena 100 megabitna mrežna kartica
  • 6 USB2.0 ter 3 Firewire priključki
  • vgrajena AC'97 zvočna kartica ter
  • podpora za navijanje ter zaščita pred termalnim uničenjem procesorja
Klik!

2 komentarja

KT333 še ni mrtev

Viper's Lair - Kljub pojavi čipovja KT400 ter napovedi oskubljene različice le-tega, KT333CF imenovane, naš stari znanec, dobri originalni KT333CE, zaenkrat še živi. To potrjuje še vedno visoka prodaja KT333-based osnovnih plošč ter sveži testi na internetu. Na Viper's Lair so si tokrat ogledali MSIjevo KT3 Ultra2-R osnovno ploščo. Gre za običajno matično ploščo za AMD procesorje, s podporo DDR pomnilniku, USB2.0 ter ostalimi dobrotami. Klik!

0 komentarjev

VIA KT400 - 8x AGP = KT333CF

X-Bit Labs - Za vse ki naslova niste razumeli.[:D]

VIA je napovedala, da bo proizvajalcem osnovnih plošč prenehala pošiljati čipovje KT333, uradno imenovano VIA Apollo KT333CE. Predstavili so namreč oskubljeno različico KT400 čipovja, ki so jih odstranili podporo za AGP 8x, ter jo sedaj ponujajo pod imenom VIA Apollo KT333CF ter bo zamenjava za obstoječe KT333CE čipovje. Proizvajalci matičnih plošč so se odzvali zelo negativno, saj KT400 čipovje ni popolnoma združljivo s starim KT333, kar pomeni, da bo potrebno že obstoječe KT333 plošče malce prilagoditi novem čipovju, kar seveda prinaša nepričakovane stroške. VIA je poudarila, da ta odločitev prinaša najmanj dve pozitivni stvari končnim uporabnikom, ki ne potrebujejo AGP 8x podpore. Te sta hitrejši prenos podatkov med severnim in južnim mostom ter malenkost bolj napredi pomnilniški krmilnik. Klik!

1 komentar

Tudi KT333 z uradno podporo

X-Bit Labs - VIA je uradno potrdila, da poleg VIA Apollo KT400, tudi VIA Apollo KT333 čipovje uradno podpira nove AthloneXP, ki delujejo na 166 megahercev sistemskega vodila. To se je sicer že dolgo časa potihem predpostavljalo, tako da v tem primeru, seveda ne gre za nobeno novo stvar, je pa lepo vedeti, da tudi naše malček starejše plošče uradno podpirajo najnovejša AMD čudesa. Klik!

0 komentarjev

Test VIA KT400 čipovja na Tom's Hardware

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so dobili v roke še neuradno izdano Viino čipovje KT400. V članku je opisana razlika med novim čipovjem in starima KT333 in KT266A ter dodobra razložena zgradba in delovanje KT400 čipovja.

Preizkusili so QDI Kudoz 7X matično ploščo. Sintetičnih testov in primerjave hitrosti s strima čipovjema ni, so pa pošarili po BIOSu in si ogledali različne nastavitve, ki jih ta plošča prinaša.
Branje je zanimivo predvsem, če vas bolj kot test plošče zanima zgradba in teorija delovanja novega čipovja. Klik!

2 komentarja

ATI P4 čipset konec leta?

Sillicon Strategies - ATI je v enem intervjuju napovedal, da bo do konca leta izdal nov čipset, ki bo imel integrirano grafično kartico. Sicer ATI ni uradno napovedal, da bo ta čipset podpiral P4 procesorje, vendar pa analitiki predvidevajo, da bo čipset podpiral dotične procesorje. Na začetku leta sta Intel in Ati sklenila pogodbo o uporabi licenčnih patentov, ki omogočajo integracijo grafike v Intelove čipsete. Vendar pa še ni znano ali bo ATI na trg poslal tako Southbridge kot tudi Northbridge čipovje. Samo čipovje naj bi podpiralo tudi nove 333 MHz DDR SDRAM (PC2700 Module). Vendar samo 64 bitno.

0 komentarjev