»

Elpida in Winbond z grafičnimi apetiti

Qimonda GDDR5

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Trenutno GDDR pomnilnik proizvajata le dve družbi, Hynix in Samsung, do pomladi pa ga je proizvajala še Qimonda. Slednja je sicer prav pred kratkim bankrotirala, zato se za njen grafični oddelek zdaj tepeta kar dva veljaka na pomnilniškem področju, Winbond in Elpida. Oba imata obilico izkušenj na področju DDR pomnilnikov, Winbond je recimo poznan po slavnih BH-5 čipih, ki so jih mrzlično iskali navijalci Athlon XP, prvih Pentium 4 in AMD 64 sistemov, medtem ko Elpida poleg DDR čipov proizvaja tudi Rambusove XDR in RDRAM čipe. Ker se GDDR čipi uporabljajo na grafičnih karticah in v igralnih konzolah, ter sta jih v večjih količinah zmožna proizvajati le dve družbi, je ideja o nakupu tehnologij od Qimonde...

0 komentarjev

8500 = 9100, pravi ATI

The inquirer - Da je bil Radeon 8500 ATI-jev prodajni hit, vemo, kartica pa je še večji "hit" postala, ko se je izvedelo, da je ATI ne misli več proizvajati. No, kanadski gigant pa si je očitno premislil in na trg ponovno poslal omenjeno kartico, tokrat v novi preobleki in z novim imenom: Radeon 9100. Novi grafični čip bo tako hitrejši od stare 8500 ter 9000, a na žalost ne bo popolnoma podpiral DirectX 9, kljub temu da ime namiguje drugače. Klik!

2 komentarja

Zmeda na grafičnem pomnilniškem trgu

X-Bit Labs - Pred kratkim je ATI uradno naznanil uporabo GDDR-3 pomnilnika na svojih karticah ter zaprosil JEDEC za njegovo uradno standardizacijo. Prejšnji teden pa je na JEDEXu v Pekingu prišlo do novih zapletov. Poglejmo si celotno štorijo.

Pojavljajo se namreč špekulacije, da se ATIjev standard GDDR-3 sploh ne razlikuje bistveno od standarda nVidie, poimenovanega GDDR-2 (Graphics DDR-II). Bilo naj bi nekaj sprememb, ki dovoljujejo višje takte (1600 MHz), a nič bistvenega. Nato se oglasili še Samsungovi inženirji, ki trdijo, da bi lahko tudi DDR-II z malenkostnimi spremembami in optimizacijami dosegal hitrosti do poldrugega gigaherca.

Resnični problem tako ni samo zmeda na grafičnem trgu, ampak dejstvo, da bodo morali proizvajalci pomnilniških krmilnikov izdelati več različic, ki se bodo prodajale v manjših nakladah, kar lahko občutno dvigne ceno vseh grafičnih kartic. Žogico ima sedaj JEDEC, da odloči kateri standard je boljši ter bo preživel. Klik!...

0 komentarjev

Igra Nvidia umazano igro?

X-Bit Labs - Tega, da Nvidii za vrat močno diha ATI, vam ni potrebno razlagati. Čeprav je po drugi strani spet vprašanje, če stanje ni ravno obratno. [:\\]

Po drugi strani pa sem na X-bit Labs zasledil podatek, da primanjkuje čipov serij Ti 4200, Ti 4600 in MX 440. Sicer razlog menda pripisujejo nepričakovanemu povpraševanju po karticah na teh čipih, po drugi strani pa v tem članku najdemo zanimivo tezo. To, da so vsi prej našteti čipi podlaga za AGP 4x kartice kar bode v oči. Tako naj bi Nvidia zavestno prikazovala pomanjkanje, v tem času splavila nove, AGP 8x kartice, in ker bodo slednje dražje, tudi pošteno zaslužila.

Tsk, tsk, Nvidia..

28 komentarjev

GDDR-3 tudi uradno potrjen

X-Bit Labs - Po nekajdnevnem špekuliranju glede uporabe GDDR-3 pomnilnika na grafikuljah, je dokončno jasno. ATI je v svoji izjavi za medije uradno potrdil, da se bo nov pomnilniški standrad, uporabljan na bodočih grafičnih karticah, imenoval GDDR-3. Glavna zamisel pomnilnika je, doseganje hitrosti tja do 1600 MHz brez izdelave izjemno zapletenih DDR čipov. Poleg kanadskega giganta, je prihajajoči standard podprla tudi nVidia ter vsi večji izdelovalci pomnilniših čipov. GDDR-3 bo na voljo v začetku leta 2003. Klik!

0 komentarjev

GDDR-3 kot alternativa DDR-II?

Warp2Search - Če gre verjeti Warp2Search, se grafični gigant, kanadsko podjetje ATI, dogovarja s proizvajalci pomnilnikov o alternativi prihajajočemu DDR-II pomnilniku, tako imenovanem GDDR-3, ki naj bi dosegal hitrosti od 500 MHz naprej, pa vse tja do 800Mhz.

Michael Litt, tehnični direktor za strateško trženje pri podjetju ATI (tako smo na IRCu po posvetovanju prevedli technical manager for strategic marketing[:D]) je dejal, da je bil GDDR-3 razvit kot sredstvo, ki bo ATIju prineslo več nadzora nad pomnilniškim tehnologijam, ki se uporabljajo pri izdelovanju grafičnih kartic, temelječih na njihovih čipih. GDDR-3 je v veliko stvareh soroden DDR-II, čigar standardi so že zarisani, prinesel pa naj bi še večjo prepustnost pomnilnika, ki jo grafične kartice krvavo potrebujejo. Klik!

0 komentarjev

Kupujete Geforce4 Ti?

GamePC - Zadnje dni se res dobesedno vsi testi vrtijo okoli GF4 procesorja. Zakaj ravno sedaj? Šele te dni je retail razpečevalcem uspelo dobiti zadostne količine procesorjev iz nVidie ter zadosti hitrega pomnilnika (pomnite, 650 MHz DDR BGA čipov ni tako lahko dobiti). Tako so se pri GamePC spravili klicati čez celo državo (hec :D) ter iztrgati kar sedem različnih Geforce4 Ti4400/Ti4600 grafičnih kartic. Primerjali so ceno, vgrajene bonbončke, overclockabilnost ter hitrost kartic ter prišli do kar lepih zaključkov. Test je dolg kar štirinajst strani, a se splača potrpeti :D. Klik!

5 komentarjev