»

Intelova nova plošča

AnandTech - Na Anandtechu so si ogledali novo Intelovo ploščo za sladokusce, D845PEBT2 Blue Mountain 2 imenovano, temelječo na novem i845PE čipovju, ki ima vse bonbončke, ki si jih praktično lahko zamislite. Podpira namreč OgnjenoŽico™ (IEEE1394), USB2, SATA, RAID ... Plošča, namenjana t.i. high-end sistemom, sicer ni posebno izstopala, kar se tiče hitrosti, pohvalili pa so predvsem njeno stabilnost. Klik!

0 komentarjev

Vse o i845PE ter i845GE

AnandTech - Na Anandtechu so spisali članek, ki govori o danes predstavljenih čipsetih podjetja Intel, i845PE ter i845GE z grafično enoto. Članek vam na kratko predstavi osnovne značilnosti in lastnosti vsakega veznega nabora, sledijo testi treh plošč na teh čipovjih (Gigabyte, Asus, Albatron), navijaški potencial ... Članek obsega, reci in piši, petindvajset strani, kar zagotovo priča o njegovi kompleksnosti in širini zajetih stvari. Obvezni klik!



Dodatek: Poleg že omenjenega testa Asuske, so se na internetu pojavili še drugi testi matičnih plošč na tem naboru:

  • Intel 845GEBV2 na i845GE
  • Asus P4GE-V na i845GE
  • Gigabyte GA-8PE667 na i845PE
  • 0 komentarjev

    Asus na i845PE

    HardOCP - Intel je danes uradno predstavil svoje novo čipovje imenovano i845PE, ki je končno prineslo tudi uradno podporo DDR333 pomnilniku v Pentium 4 sistemih. Proizvajlci matičnih plošč nam niso ostali dolžni le-teh.

    Na HardOCP si lahko preberete test nove Asusove osnovne plošče na tem naboru. Asus P4PE, kot se uradno imenuje, nam poleg podpore DDR333 pomnilniku prinaša še podporo najnovejšim Pentium 4 procesorjem (tudi čez 3,06 GHz), IEEE1394 vmesnik, SATA krmilnik in še mnoge druge dobrote. Klik!

    0 komentarjev

    Intelova nova čipovja

    X-Bit Labs - Intel bo jutri uradno predstavil svoja nova vezna nabora, ki se bosta imenovala i845PE ter i845GE. Oba bosta podpirala Pentiume 4 nove generacije, PC2700 DDR pomnilnik, Hyper-Threading tehnologijo in ostale dobrote, ki smo jih od Intela že vajeni. Bistvena razlika med obema čipovjema je že vgrajen grafični procesor nabora i845GE.

    Japonci so, kot vedno, prvi v vsem, tako da so na Japonskem že včeraj začeli s prodajo matičnih plošč na teh naborih. Zaenkrat so plošče na teh naborih izdali Gigabyte, Asus, Abit, MSI ter Intel. Cene plošč segajo od 100 do 175 dolarjev. Klik!

    0 komentarjev

    Asus P4S8X

    HardOCP - Asus P4S8X je nova matična plošča, grajena na SIS648 osnovi. Gre za zelo napredno čipovje, ki podpira najnovejše dobrote, kot so AGP8x ter SATA, in je zaenkrat dobilo same pozitivne kritike. No, prav takšna je tudi nova Asuska, na kateri najdete skoraj vse kar vam poželi srcé. To osnovno ploščo so si ogledali na HardOCP in bili z njo sorazmerno zadovoljni. Klik!

    0 komentarjev

    Prvi primerki z i845PE

    več strani - Intel je za 7. oktober najavil uradno predstavitev novega čipovja za svoje Pentium 4 procesorje, ki se imenuje i845PE. Kot je že v navadi, so proizvajalci matičnih plošč vezja dobili že pred tem datumom, da bodo na dan predstavitve že imeli pripravljeno zalogo teh plošč. Gigabyte je storil podobno potezo, kot jo je ob predstavitvi KT400 plošče, saj je tudi tokrat že nekaj dni pred uradno predstavitvijo, izdal matično ploščo na tem naboru. Nova Gigabytka se imenuje 8PE667 Ultra, podpira pa DDR RAM, ima podporo za RAID, LAN, zvočno kartico in ostale dobrote, ki smo jih od Gigabyta že vajeni. Za vse neučakance še test, samo v primeru da dobro razumete poljsko, če pa je vaše znanje tujih jezikov omejeno na angleščino, odklikajte sem ali pa sem.

    0 komentarjev

    Nova Intelova čipovja

    X-Bit Labs - Po neprepričljivemu i845 se je Intel pobral in od sedaj naprej izdeluje za procesorje Pentium4 same zanimive procesorske nabore. Toda to še ni nič v primerjavi s tem, kar nas čaka v prihodnosti. Intel bo namreč 7. oktobra (takrat bo AMD predstavil tudi Athlone s 333 MHz vodilom) izdal tri nove nabore - i845GE, i845GV in i845PE - ki bodo na matičnih ploščah uporabljeni že v istem mesecu.

    i845PE in i845GE bosta po poročanju virov podpirala pomnilnik PC2700 DDR SDRAM, 533 MHz vodilo in Intelovo tehnologijo HyperThreading (tehnologija s katero se lahko en procesor predstavi kot dvoprocesorski sistem). i845PE bo tako posodobljena verzija i845E, i845GE pa posodobljena različica i845G.

    HyperThreading naj bi podpiral tudi i845GV, ki bo zamenjal nabor i845GL in bo vseboval tudi grafični podsistem. i845GL ne vsebuje AGP-ja, vendar pa še vedno podpira 533 MHz vodilo.

    Tisto pravo pa bo se bo pojavilo konec druge četrtine leta 2003, ko naj bi Intel izdal nabor s kodnim imenom Springdale. Nabor...

    0 komentarjev

    Intel bo začel razpošiljati nova vezna čipovja

    X-Bit Labs - Intel naj bi v juliju začel razpošiljati nova vezna čipovja, in sicer i845GE in i845PE. Uradni začetek prodaje teh čipovji pa je sedmi oktober. In kaj novega bosta čipovji prinesli? Čipovji sta naslednji člen v i845 družini (logično[:D]), dodana jima pa bo podpora DDR333. i845GE bo čip z integrirano grafiko, ki naj bi doživela pohitritev, i845PE pa naj le-te ne bi posedoval. Za konec pa še cena - i845GE se bo prodajal po 39 dolarjev, i845PE pa po 34 zelencev. Hkrati z prihodom teh dveh čipov na trg pa naj bi se tudi znižala cena drugim čipov iz i845 družine, in sicer za okrog 2 dolarja.

    0 komentarjev

    NVidia predstavila novo verzijo nForcea

    AnandTech - Na CEBITu so predstavili verziji nForce 620-D in 615-D. Glavna razlika med to in prejšnjo, 4xx serijo je podpora DDR 333 pomnilniku, kar poveča teoretično prepustnost teh čipov na impresivnih 5.33 GB/s, kar je 25 % več, kot v prejšnji verziji. Prve matične plošče s temi čipovji bomo videli maja ali junija. Kot zanimivost naj povem še, da se je povečalo število proizvajalcev matičnih plošč z nForceom iz 4 na 8. Poleg ABITa, ASUSa, MiTACa in MSIja so se vlaku pridružili še AOpen, Chaintech, Leadtek in Soltek.

    5 komentarjev

    Masovno razvažanje DDR333 pomnilnika

    X-Bit Labs - Nanya je oznanila, da je začela z masovnim razvažanjem svojih DDR333 pomnilniških čipov. Od začetka meseca je Nanya izdelala in razvozila 120 tisoč DDR333 pomnilniških čipov z 128 MB kapaciteto. Če nadaljujem, PC2700 DDR SDRAM moduli narejeni na Nanyinih čipih so že na zalogi na Japonskem. V drugih regijah, pa se DDR333 moduli še niso pojavili, se pa sigurno bodo v zelo kratkem času.
    Mogoče je še vredno povedati, da je Nanya prvo podjetje, ki je začelo z masovnim razvažanjem DDR333 pomnilnika, pa četudi ni edino podjetje, ki je to najavilo.
    Masovo razvažanje DDR333 pomnilnika, pa se je lepo ujelo z zgodnjo prodajo na SiS645 temelječih matičnih ploščah, saj je trenutno SiS645 edino čipovje, ki maksimalno izkorišča PC2700 DDR SDRAM pomnilnik.

    0 komentarjev

    Test Yamahinega 16/10/40 SCSI CD-RW pogona

    CDRLabs - Na CDRLabs si lahko preberete test novega Yamahinega pekača, ki uboge CDjčke žge s kar 16 kratno hitrostjo. Zadeva se že dobri tudi pri nas, zato je toliko bolj zanimiva. No, CDRLabovi fantje imajo o njem precej pomislekov, saj naj bi bil zaenkrat še preveč hroščat. Same performanse so, kot bi bilo za pričakovati, zelo dobre, toda uporaba tega pogona je lahko preveč frustrirajoča. Za več informacij pa si kar oglejte test.

    0 komentarjev