»

Nova vezna nabora iz Intela Z97 in H97

Ars Technica - Leto je naokoli in Intel je pripravil novo generacijo veznih naborov za svoje procesorje. Že deveta generacija prinaša nekaj novosti in pohitritev pri dostopu do podatkov, hkrati pa je združljiva nazaj in naprej. Predstavili so nabora Z97 in H97, ki imata uveljavljeno ležišče LG1150, kar pomeni, da nanju trenutno sedejo vsi Haswelli (tudi novi), verjetni pa tudi novi Broadwelli, ki jih pričakujemo konec leta ali v začetku prihodnjega.

V glavnih karakteristikah sprememb v primerjavi z nabori iz osme generacije ni. Podpirajo do 14 USB-priključkov (šest USB 3.0), šest priključkov SATA-III, gigabiten internet ter osemkrat PCIe 2.0.

Glavna novost, ki jo prinaša nova generacija, je podpora

65 komentarjev

MSI KT4 Ultra-FISR

X-Bit Labs - Tokrat za spremembo ni testirana matična plošča z nForce2 čipovjem, temveč že skoraj stara KT400 plošča. MSIjeva KT4-Ultra FISR ima AGP 3.0, Firewire, USB2.0 ter ostale dobrote, ki smo jih že vajeni, poleg tega pa je posebna značilnost MSI plošč še intergrirana Bluetooth tehnologija. Ploščo si si ogledali na X-Bit labs. Vsi, ki se želite spoznati z vsemi karakteristikami te plošče, klik!

0 komentarjev

Test i845GE čipovja

Tweakers Australia - Intelovi čipovji i845PE ter i845GE sta povzročili pravi bum med na računalniški sceni, saj gre za napredni ter, sodeč po napisu Intel, tudi izjemno stabilni čipovji za Pentium platformo. Na Tweakers Australia so se odločili preizkusiti slednjega. Za čimbolj verodostojne rezultate so uporabili kar Intelovo referenčno ploščo. Ogledali so si zgradbo, hitrost pri sintetičnih testih, igrah, zmogljivost vgrajene grafične kartice ... Klik!

0 komentarjev

Intelova nova plošča

AnandTech - Na Anandtechu so si ogledali novo Intelovo ploščo za sladokusce, D845PEBT2 Blue Mountain 2 imenovano, temelječo na novem i845PE čipovju, ki ima vse bonbončke, ki si jih praktično lahko zamislite. Podpira namreč OgnjenoŽico™ (IEEE1394), USB2, SATA, RAID ... Plošča, namenjana t.i. high-end sistemom, sicer ni posebno izstopala, kar se tiče hitrosti, pohvalili pa so predvsem njeno stabilnost. Klik!

0 komentarjev

Vse o i845PE ter i845GE

AnandTech - Na Anandtechu so spisali članek, ki govori o danes predstavljenih čipsetih podjetja Intel, i845PE ter i845GE z grafično enoto. Članek vam na kratko predstavi osnovne značilnosti in lastnosti vsakega veznega nabora, sledijo testi treh plošč na teh čipovjih (Gigabyte, Asus, Albatron), navijaški potencial ... Članek obsega, reci in piši, petindvajset strani, kar zagotovo priča o njegovi kompleksnosti in širini zajetih stvari. Obvezni klik!



Dodatek: Poleg že omenjenega testa Asuske, so se na internetu pojavili še drugi testi matičnih plošč na tem naboru:

  • Intel 845GEBV2 na i845GE
  • Asus P4GE-V na i845GE
  • Gigabyte GA-8PE667 na i845PE
  • 0 komentarjev

    Asus na i845PE

    HardOCP - Intel je danes uradno predstavil svoje novo čipovje imenovano i845PE, ki je končno prineslo tudi uradno podporo DDR333 pomnilniku v Pentium 4 sistemih. Proizvajlci matičnih plošč nam niso ostali dolžni le-teh.

    Na HardOCP si lahko preberete test nove Asusove osnovne plošče na tem naboru. Asus P4PE, kot se uradno imenuje, nam poleg podpore DDR333 pomnilniku prinaša še podporo najnovejšim Pentium 4 procesorjem (tudi čez 3,06 GHz), IEEE1394 vmesnik, SATA krmilnik in še mnoge druge dobrote. Klik!

    0 komentarjev

    Intelova nova čipovja

    X-Bit Labs - Intel bo jutri uradno predstavil svoja nova vezna nabora, ki se bosta imenovala i845PE ter i845GE. Oba bosta podpirala Pentiume 4 nove generacije, PC2700 DDR pomnilnik, Hyper-Threading tehnologijo in ostale dobrote, ki smo jih od Intela že vajeni. Bistvena razlika med obema čipovjema je že vgrajen grafični procesor nabora i845GE.

    Japonci so, kot vedno, prvi v vsem, tako da so na Japonskem že včeraj začeli s prodajo matičnih plošč na teh naborih. Zaenkrat so plošče na teh naborih izdali Gigabyte, Asus, Abit, MSI ter Intel. Cene plošč segajo od 100 do 175 dolarjev. Klik!

    0 komentarjev

    Sega kupuje

    Australian IT - Če bi verjeli 'poznavalskim' govoricam na cesti, bi marsikdo živel v prepričanju, da je Sega 'propadla'. Kot vemo, to še zdaleč ni res, sedaj pa so se pojavile prve podrobnejše informacije o načinu, kako bo konzolastični velikan po tem, ko se je odpovedal izdelavi strojne opreme, z razvojem igrovja zavzel čimvečji tržni delež. Sega namreč kani pod svoje okrilje (beri: kupiti, prevzeti, združiti...) čimvečje število razvijalskih studijev širom sveta ter prenehati s predhodno politiko, ko so bili vsi naslovi tako 'japonski', le postopno predelani za druge trge -- ki pa se, to je jasno, od japonskega po demografskih, verskih in podobnih dejavnikih zelo razlikujejo. Ponavadi se citiranja sicer vzdržim, a tale izjava Tetsu Kayama najbolje obrazloži Segine motive:
    "If a studio has something that Sega doesn't have, then we'll do an acquisition."
    Klik!

    0 komentarjev

    Še več i845 plošč

    X-Bit Labs - Uf, četrtek, lack of time. Vendar pa sem si vseeno našel nekaj časa, da še kaj spišem. Kot veste, je i845 kljub mlačnim zmogljivostim t.i. "chipset uspešnica", saj proizvajalci najavljajo nove plošče okrog tega nabora kar po tekočem traku. X-biti so naredili malce podrobnejši opis nekaterih prihajajočih plošč, jaz pa vam bom povedal samo to, da se bo Transcendova plošča imenovala TS-ABD4, QDI-jevi bosta PlatiniX 2 in Platini 1, Supermicrovi pa se bosta imenovali P4SBA in P4SBM.

    0 komentarjev

    "Izstrelitev" i845 'Brookdale' v ponedeljek

    The Register - Medtem, ko VIA že veselo trguje s svojim P4X266 naborom, se Intel ogreva na predstavitev nabora i845, ki ga bomo videli ta ponedeljek. Podporo temu naboru so napovedali številni proizvajalci računalnikov, saj je to priložnost, da kupcem predstavijo procesorje Pentium4 kot sestavni del cenejših sistemov. Dell je že najavil svojo družino Dimension 4300, ki bo vsebovala 1.5, 1.6 ali 1.7 GHz Pentium4 procesorje in podporo PC133 SDRAM-u. Cene naj bi se gibale od 899 $ naprej. Za ponedeljek pa se ogrevajo tudi HP, Gateway in IBM, ki naj bi prav tako pokazali svoje nove računalnike okrog tega nabora.

    0 komentarjev