»

Izšel IBM Power 6

Ars Technica - Ta ponedeljek je IBM predstavil svoj novi procesor Power 6, ki postavlja nove mejnike v zmogljivostih strežniških procesorjev. Ima samo dve jedri, ki tiktakata pri frekvenci 4.7 GHz, dva spominska krmilnika, izdelan je v 65-nanometrskem SOI tehnološkem procesu, porabi pa približno toliko, kot njegov predhodnik Power 5+ pri 2,3 GHz. Seveda so rezultati prvih benchmarkov poleteli v nebo; najbližja konkurenca osramočeno zaostaja.

Izvorna novica.

11 komentarjev

HyperThreading povsod?

X-Bit Labs - Kot smo poročali v novici o HyperThreadingu pred kratkim, ta tehnologija bo uradno podprta le v najnovejših ploščah. No, to seveda tako ne more biti in pojavilo se je podjetje, ki ponuja adapter (prilagojevalnik? [>:D]), ki omogoča uporabo Pentium4 procesorjev ter te tehnolgije tudi na starejših ploščah. Podjetje, ki si je s svojim PL-iP4 izdekom drznilo "zoperstaviti" Intelovi politiki, se imenuje PowerLeap. Kakorkoli že, ne pozabite na sledeča dejstva:
  • Ob uporabi tega adapterja boste potrebovali poseben hladilni sistem
  • Novejši Penitumi4 porabijo tudi do 70A in več elektrike, česar vse starejše plošče ne zmorejo.
Originalna novica.

2 komentarja

Intel napada: Celeron udaril na 2 GHz

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so si pravkar ogledali najnovejšega Celerona, ki reči in piši, tiktaka že pri celih dveh milijardah urnih ciklov v sekundi. Intel se je tokrat potrudil in zadevo izdal na Northwood jedru (0.13 mikronska tehnologija izdelave), vendar žal obdržal klavstrofobičnih 128k drugostopenjskega predpomnilnika in borih 100 MHz zunanje hitrosti vodila. Za kaj več o zmoglijvostih ter navijalskih zmožnostih pa kar hitro skočite na to stran!

15 komentarjev

Intel demonstriral Pentiuma 4 pri 4.7 GHz

Sillicon Strategies - Sicer le v reklamne namene, a vendarle - 4.7 GHz pošast je bila predstavljena na IDFju (Intel Developer Forum). Hkrati so napovedali splavitev 3.0 GHz verzije s HyperThreading tehnologijo, ki je bila do sedaj rezervirana le za Xeon procesorje.

Vse lepo in prav, v hitrosti Intelu ni para, a za povprečnega računalničarja bo tak procesor še nekaj časa ostal le neuresničena želja. Ah, kaj hočemo...

0 komentarjev

Pomanjkanje P4 drugič

The inquirer - Že pred kakšnim tednom dni, smo lahko brali poročila o tem, s kakšnim pomanjkanjem se spopada Intel. Vendar pa so bile to bolj govorice, kot pa uradna novica. No, sedaj lahko potrdim, da je pomanjkanje resnično, saj je to trditevpotrdil celo Intel. Predstavniki so povedali, da so najbolj na udaru 478 pinski procesorji, ki gredo za med (po nekaterih podatkih, naj bi bila najbolj popularna 2 GHz verzija). Intel zagotavlja, da bo pomanjkanje kratkotrajno.
Ko smo že ravno pri procesorjih, moram omeniti še novico glede 900 MHz Xeon procesorja, ki ga je Intel umaknil iz prodaje zaradi problemov s pregrevanjem. Intelovci so probleme rešili in pripravili 900 MHz Xeona za ponovno osvajanje trgovin. 900 MHz Xeoni bodo napadli novembra.

0 komentarjev

Test Pentiuma200

Jaz - Heh, v teh dneh ko se vsi pulijo za teste GHz+ pošasti, je prav zanimivo videti test enega starega procesorja, legende, ki je ne bomo pozabili: Pentiuma200. Ravno to so naredili na Glide Undergroundu in procesor primerjali z modernimi pošastmi, kot je Athlon 1.2GHz, P4 1.4GHz in podobno. Zaključek? Za 99% manj cene dobite procesor, ki je samo 80% počasnejši, torej se nakup izplača! Več tukaj. Thnx, Roman .

6 komentarjev