»

Nov mobilni Athlon64

The Register - AMD je včeraj poslal na trg nove mobilne procesorje, in sicer Athlon64 3000+, ki so izdelani v 90-nanometerski tehnologiji. Procesor je hitrejši od predhodnika, obenem pa ne porabi več električne energije. Med prvimi jih bo v svoje najmočnejše prenosnike, ki se prodajajo pod blagovno znamko Ferrari, vgrajeval Acer. Cena za procesorje znaša 241 dolarjev, seveda v količinah po najmanj 1000 kosov. Še povezava do izvirne novice.

10 komentarjev

Neuradne informacije o R420

X-Bit Labs - Čeprav ATi še vedno ljubosumno skriva specifikacije novega grafičnega čipa s kodnim imenom R420, so na splet vendarle pricurljale neuradne informacije. R420 naj bi bil tako sestavljen iz 160 milijonov tranzistorjev grajenih v 0,13-mikronski tehnologiji. Procesor bo tiktakal pri 500 MHz, GDDR-3 pomnilnik pa pri gigahercu. Omeniti velja še osem cevovodov, podporo Pixel in Vertex Shaders 3.0, DirectX 9.0, OpenGL in boljši FSAA. Masovno proizvodnjo lahko pričakujemo v drugem kvartalu, uradno predstavitev pa na CeBIT-u. Več o tem.

7 komentarjev

Nov MP procesor

X-Bit Labs -

Podjetje AMD je predstavilo njihov nov procesor, ki je zmožen delovanja tudi v paru. Athlon MP 2600+, kot se novinec imenuje, tiktaka pri realnih 2,133 GHz, uporablja 266 MHz vodilo, ima 128 kB prvonivojskega ter 256 kB drugonivojskega predpomnilnika, podpiral pa bo 3DNow! ter SSE instrukcije. Procesorji bodo grajeni na Thoroughbred B0 jedru v 0.13-mikronski tehnologiji, proizvajani pa bodo večinoma v Dresdnu.

Druga presenetljiva novica iz AMD-jevih logov pa je ukinitev treh MP procesorjev. Novih modelov Athlon MP 1600+, 1800+ ter 1900+ tako pa uradnih informacijah naj ne bi bilo moč več dobiti, toda saj veste, skladišča nekaterih trgovin so še dolgo polna. Uradno tako na tržišču ostajajo Athlon MP 2600+, 2400+, 2200+ ter 2000+ s cenami od 273 do 153 dolarjev. Tu!

7 komentarjev

Nov mobilni AMD procesor

X-Bit Labs - AMD je danes predstavil svojega novega predstavnika mobilne serije AthlonXP procesorjev. Zaenkrat najmočnejši bratec te družine nosi oznako 2200+, koliko pa to znaša resničnih megahercev, pa si izračunajte sami. [:P]

Nov procesor uporablja AMDjevo tehnologijo PowerNow!, ki služi "energetskim namenom", na voljo pa je tudi v Evropi. Trenutno ga v svoje prenosnike vgrajuje samo Fujitsu, a v roku meseca dni pričakujemo tudi modele ostalih proizvajalcev z omenjenim procesorjem. Procesor trenutno stane 186 ameriških zelencev, kar pripelje do absurdne situacije, ko so mobilne izvedenke 2000+, 1900+ ter 1800+ dražje od novopredstavljenega procesorja. Hja, očitno se nam obeta znižanje cen s strani AMDja. Še cena konkurenta: Pentium 4-M procesor, kateremu AMDjev konkurira stane celih 562 dolarjev. Cene veljajo za količine nad tisoč kosi. Klik!

0 komentarjev

Mobilni Athloni XP

AnandTech - Po poročanju AnandTecha je AMD danes predstavil najmočnejša mobilna predstavnika AthlonXP serije, to sta Athlon 1900+ ter 2000+, oba zgrajena v 0.13 mikronski tehnologiji. Procesorja sta združljiva z obstoječo Socket A arhitekturo, torej delujeta pri 266 MHz zunanje frekvence.

Trenutno vgrajujeta ta dva procesorja v svoje prenosnike le HP ter Fujitsu, naslednje leto pa lahko pričakujemo tudi Bellove ter NECove prenosnike, osnovane na predstavljenih procesorjih. In še cene: v količinah po 1000 kosov bosta procesorja stala $240 za Athlon XP 1900+ in 345 dolarjev za zmogljivejši model. Celotna novica tu!

0 komentarjev

Mobilni Radeon 9000

The Register - ATI Technologies je izdal mobilno različico svojega Radeon 9000 procesorja. Mobilna različica se od namizne -- po mnenju Tom's Hardwarea -- razlikuje samo po porabi energije, ki je pri mobilni različici seveda manjša, obenem pa je to prvi mobilni procesor, ki v svoji arhitekturi vključuje štiri cevovode, izboljšana pa je tudi streaming podpora za filme. To Radeona 9000 uvršča med najboljše grafične procesorje za prenosnike. Klik!

Še testi:

0 komentarjev

Test AthlonXP 1900+

Hexus - AMD zadnje čase kar agresivno napada trg, saj se zaveda, da Intel zaradi težav vsaj do januarja ne bo mogel poslati v trgovine svojega paradnega konja, ki sliši na ime Northwood. Tako je AMD pred kratkim izdal svoj najmočnejši procesor na Palomino jedru, ki deluje s frekvenco 1.6 GHz, oziroma je primerljiv s procesorji Pentium4 s frekvenco 1900 MHz ali več. No, roko na srce je AMD izbral precej mil način označevanja, saj so že 1.4 GHz Athloni brez problemov dohitevali najhitrejše Intelove procesorje. Palomini pa bodo naredili še večji "pokol", saj znajo bolje izkoriščati predpomnilnik, so hitrejši, imajo bolje izkoriščene cikle, pa še kakšna manjša izboljšava bi se našla. Zanimivo je, da naj bi bili v najnovejše AthloneXP vgrajeni deli, ki so izdelani v manj kot 0.18 mikronski tehnologiji, vendar ne smete pozabiti, da ti deli nimajo nič skupnega z 0.13 mikronsko tehnologijo, ki jo bomo ugledali v prihodnjih generacijah procesorjev. AMD je AthlonXP 1900+ izdal kot odgovor na vedno...

1 komentar