»

nVidiini gonilniki težavni

Pazljivo z najnovejšimi gonilniki

vir: engadget
engadget - Uporabniki nVidiinih grafičnih kartic, pozor! Najnovejša izdaja nVidiinih gonilnikov za grafične kartice (ki že ni več na voljo za prenos), 196.75 z WHQL potrditvijo, lahko poškoduje vašo grafično kartico. V primeru obremenitve s 3D aplikacijo namreč zataji avtomatsko prilagajanje hitrosti ventilatorja, ki se tako še vedno vrti pri nižjem (in posledično tišjem) številu obratov na minuto. Grafični čip seveda dela s polno paro, kar je v večini primerov povzročilo le upad števila sličic na sekundo (zaradi vgrajene zaščite proti pregrevanju), a v nekaterih primerih celo umrle...

75 komentarjev

nVidia še enkrat na DDR-II

X-Bit Labs - nVidiina NV 30 serija je bila po specifikacijah zelo zmogljiva. Ena izmed dobrot je bila uporaba DDR-II pomnilnika. Ob izidu pa se je na žalost izkazalo, da grafikulja še ni pripravljena za delo pri takih frekvencah, saj se je pomnilnik prekomerno grel in enostavno ni pridelal dovolj dobrih rezultatov, da bi opravičili ceno. Pri NV 35 so uporabili DDR-I pomnilnik, kar se je izkazalo za pametno potezo, a sedaj zopet segajo v hitrejše vode.

nVidio še vedno mika visoko zmogljivi DDR-II, zato so se odločili, da se bo z novimi čipi NV 36 in NV 38 uporabil prav ta. NV 38 -- kodno ime za Geforce FX 5700 Ultra -- bo pripravljen za DDR-II s frekvencami med 475 MHz in 900 MHz. Prav tako bo to prvi nVidiin GPU izdelan v 0.13 mikronih pri IBM-u. Tudi vodilni proizvajalci, kot so ASUStek, Sparkle, Gainward in Albatron so grafikulje, temelječe na teh GPU-jih že najavili. Klik!

8 komentarjev

nVidia @ 2.1 GB/s

Slo-Tech - nVidia je naznanila prvo serijo grafičnih mlatilnikov, ki zlorabljajo AGP po specifikaciji tretje generacije, torej AGP 8X. Globina sortimenta tako obsega "ti" ter "mx" procesulje četrtega GeForcea ter nForce, znan pa je tudi razred onih, ki bodo izdelke prodajali pod svojim imenom bodisi na karticah, matičnih ploščah oz. OEM računalnikih. Klik!

Kakor pa je meni osebno muka brati tovrstne ekskluzivistične izjave, pa bi se marsikak marketingar lahko učil na tem primeru. Kako tovrstno pospeševanje prodaje sprejema stroka, pa je druga pesem. Tako tu nisem (z)mogel spregledati tega, da mi želijo dopovedati, da so danes GPUji daleč pred svojim časom ter jih ovirajo druge komponente -- natančneje, vodilo AGP. Verjetno nisem prvi, ki bentim nad kroničnim neizkoriščanjem očitno naprednejših sposobnosti dotičnega vodila -- recimo shranjevanje tekstur v osrednjem pomnilniku. Nee, Janezek bo odštel lepe denarce, da bo v svojo mašinco z 512 MB pomnilnika vtaknil še 128, 256... MB grafično...

9 komentarjev

nVidia Detonatorji 40.52

Tweak Town - Na spletu se je pojavila nova različica nVidiinih grafičnih gonilnikov - Detonatorjev. Različica 40.52 ni objavljena na uradnih strežnikih nVidie, tako da je njih namestitev ter uporaba prenešena na lastno odgovornost. In še stvar, ki bo razveselila uporabnike starejših sistemov - ta različica je, v nasprotju s 40.41, izšla tudi za Windows 9x/ME uporabnike. Dolvleka tukajle ter tukaj.

2 komentarja

Test detonatorjev 40.41

HotHardware - ATi je končno izdal svojega Radeona 9700, ki je GeForce 4 Ti pustil zadaj. Nvidia lahko svoj položaj do izida NV30 še nekako popravi z izdajanjem novih gonilnikov, ki znajo iz Nvidiinih čipov potegniti še tiste zadnje procente neizkoriščene moči. Toda ali lahko Nvidia z izboljševanjem svojih Detonatorjev zmanjša vrzel, ki je nastala s prihodom Radeona 9700?

To vprašanje so obravnavali na HotHardwaru, kjer so si ogledali gonilnike Detonator 40.41. Ti sedaj omogočajo anizotropno filtriranje tekstur v igrah Direct3D, poleg tega pa v nekaterih igrah kar precej pohitrijo najhitrejše Nvidiine grafične procesorje. V katerih igrah je pospešek z Detonatorji 40.41 najbolj opazen, pa si preberite sami.

4 komentarji

Hercules ter ATI

Hercules - Hercules, nam dobro znan proizjvajalec grafičnih kartic, je pred kakšnim letom poleg vgraditve nVidiinih čipov na svoje izdelke izbral še STMjev Kyro ter Kyro II, za pokritje nižjega cenovnega razreda ter za raznovrstnost izbire. Volk sit, koza cela, bi lahko rekli. Gledano iz monopolistične perspektive nVidie, najbrž ta poteza dotični firmi ni odgovarjala prav najbolje, saj je Kyro bolj ali manj direktno konkuriral družini Geforce2 MX. No, samo ugibamo lahko, zakaj se je Hercules odločil za naslednjo potezo. So bili krivi nevzdržni nVidiini pogoji? Mogoče nVidia ni imela s svojim odnosom pri tem nič in se je Hercules za potezo odločil iz lastnih razlogov? Da vam pojasnim - Hercules je, kot je bilo pred časom že napovedovano, kot ponudnika GPUjev za višji cenovni razred izbral kanadsko velepodjetje ATI. Nadejajte se, kajti kmalu boste lahko videli Radeone 8500 z modrim PCBjem . Datum? Sredina februarja 2002. Hercules res izbira alternativna pota. STM ter ATI za zapolnitev njihove...

3 komentarji

Novi Detonatorji

Overclockers.com.au - Kot je pri nVidii v navadi, so izdali nove, nepotrjene, ne nujno stabilne, a skoraj vedno hitrejše, Detonator gonilnike. Naziv te izvedenke Detonatorjev4 je 22.50, vunpotegnete si jih pa lahko za domala vse mogoče Windows platforme: Na tem naslovu za Windows 9x, tukajlele za WinME, tukaj za Windows NT, na tem naslovu za Win2000 ter tukaj za WinXP. Pustimo detajl, da so nekateri naslovi enaki, ampak hej, bolje izpasti neumen kot pa iz aviona . Ker venomer ponavljam, da gre pri prepogostem izdajanju gonilnikov za absurd, mi povejte - ste za to, da na Slo-Techu namesto izraza nVidia Detonator uporabljamo nVidia Razfukač™ ? Malo heca pa mora biti...

7 komentarjev