»

Ko dva GPU-ja nista dovolj

Asus EAH3850 Trinity

Slo-Tech - Asus je izdelal grafično kartico EAH3850 Trinity, ki ima nameščene tri mobilne GPU-je RV670. Vsak izmed njih ima na voljo lasten 256-bitni pomnilnik, za hlajenje 55-nanometrskih jeder pa skrbijo posebna aluminijasta rebra skupaj z bakrenimi toplotnimi cevmi in posebnim vodnim hlajenjem.

Frekvence jeder in pomnilnika ter cena grafične kartice zaenkrat niso znani, prav tako se ne ve, kdaj naj bi uradno zagledala luč sveta.

Več v izvorni novici na TechConnect Magazine.

25 komentarjev

Abit predstavil tehnologijo Silent OTES

AnandTech - Za hlajenje veznega čipovja na matičnih ploščah ponavadi skrbijo majcena hladilna rebra, na katerih je občasno tudi brenčeč ventilatorček. Obe možnosti sta precej nebogljeni, posebno če se lotimo navijanja, takrat je ponavadi potrebno uporabiti aftermarket rešitev. Abit se zato je odločil, da svojim uporabnikom ponudi hladilni sistem, ki je boljši od povprečja, obenem pa ostaja pasiven in posledično neslišen - predstavili so Silent OTES. Sistem sestavlja manjši hladilnik na samem čipu, ki je s toplotno cevjo povezan z rebri ob robu matične plošče, kjer so tudi priključki. Do reber tako priteka hladnejši zunanji zrak, ker so neposredno na zadnji strani ohišja. Celotno novico lahko preberete na AnandTechu.

12 komentarjev

Modificiran ADSL-modem

RainWulf -

Računalničarji težijo k modificiranju vseh možnih komponent. Začne se pri ohišju, tipkovnici in glodalcu, vztrajnejši napadejo še monitor in komponente znotraj ohišja, potem pa se število uporabnih, bodisi estetsko bodisi hitrostno, modifikacij konča. Za nekatere ...

Možakar na RainWulf se je odločil izvesti za odtenek nenavadnejšo modifikacijo; obdeloval je ADSL-modem. V mislih ni imel nikakršnih ledic in podobnih svetlečih se okraskov, temveč je vanj vgradil preprost ventilator. Kakšnih večjih prednosti sam poseg ne prinaša, akoravno avtor navaja popolno prenehanje, hm, zmrzovanja modema in znatno izboljšanje stabilnosti. Klik!

5 komentarjev

V stilu modre.

vir: Mashie
Mashie - Mashie nas spet preseneča s svojimi umetninami. Iz aluminija je izdelal rebrasto ogrodje in ga osvetlil z modro lučjo. Mojstrsko izdelano ohišje nam ponuja tudi zanimiv pogled v drobovje računala, medtem ko težav s pregrevanjem pri tem ohišju verjetno ni. Ste spretni? Lotite se tega sami če imate dobro opremljeno domačo delavnico! Kako izdelati estetsko in očem prijetno ohišje, si preberite v temle članku.

5 komentarjev

MSI GF4 MX440-T8X

Viper's Lair - Serija GeForce MX je že skoraj zamrla, saj so njih procesorji preslabotni in ne zadovoljujejo niti v tem cenovnem razredu. To serijo grafikulj so nekateri označili za popolnoma zgrešeno, saj jo je precej prekašal že GeForce3 Ti. A novo priložnost jim je dala nVidia, saj jim je zamenjala obleko in začela uporabljati AGP 3.0 (8x). Seveda so grafični giganti pograbili po predelanih karticah in jih začeli vključevati v svojo ponudbo. Ena izmed teh kartic je tudi MSI GF4 MX440-T8X, katere posebnost je ta, da ima pasivni hladilnik. Pasivno hlajenje je v bistvu haljenje s hladilnimi rebri in brez ventilatorja, kar ne povzroča hrupa. Ravno zaradi tega je kartica neslišna in bo na tem področju pridobila svoje privržence. A kaj,...

2 komentarja

Ohišje s toplotno cevjo

DWPG - Tip na DWPG.com si je izdelal lastno ohišje iz aluminija. A to ni navadno aluminijasto ohišje. To je omara za računalo z vgrajeno toplotno cevjo. Princip toplotne cevi verjetno že vsi poznate vsaj v osnovi, zato se raje posvetimo celotnemu ohišju.

Iz aluminija je izdelal malce tanjši veliki stolp ("slim big tower") in vanj vgradil svoje komponente. Naredil je hlajenje na princip "heat pipe-a" in zadevo fiksiral. Vse skupaj mu omogoča, da dva Xeon procesorja hladi le z enim ventilatorjem. Pa recite, da se ne izplača! [:D] Tule! Članek je malce premalo podroben, pa tudi kakšna slika več ne bi bila odveč. Ah, ja!

0 komentarjev

Zalmanovi novi hladilniki za grafične kartice naprodaj

HardOCP - Malce bolj pozorni se gotovo spomnite poročanja o Zalmanovih hladilnikih za grafične kartice, ki ne potrebujejo dodatnega ventilatorja in uporabljajo tehnologijo heat pipe. Po takratnih poročanjih naj bi bili hladilniki na voljo v avgustu, izkazalo pa se je, da bodo kupcem na voljo v septembru. Če gre verjeti tej strani, Zalman hladilnike že pošilja v trgovine. Trditev sem preveril tudi na Zalmanovi strani, kjer pri proizvodu Zm50-HP piše upcoming. Na volja naj bi bila dva modela:
  • Zm80-HP naj bi bil namenjen grafičnim karticam, ki bodo proizvedle veliko toplote in naj bi bil v osnovi namenjen grafičnim procesorjem GeForcev 4 Ti.
  • Zm50-HP pa bo namenjen šibkejšim grafičnim procesorjem, ki proizvedejo manj toplote. To naj bi bili GeForce 2 MX, GeForce 4 MX in Radeon 7500.
Hladilniki so na prvi pogled zanimivi, vendar pa so nekateri že rahlo skeptični glede samega nameščanja na grafično kartico, saj naj bi porabili kar veliko časa in truda, da bi hladilnik lepo "sedel" na pomnilnik...

4 komentarji

Hladilnik s "toplotno pipo"

Club Overclocker - Na ClubOC so na test dobili zanimiv hladilnik s tehnologijo "toplotne cevi" oziroma s HeatPipe-om. Kaj to je za eno čudo? Tisti, ki Slo-Tech spremljate že dalj časa, veste, da je to tehnologija hlajenja, ki deluje na principu hlapenja tekočine, in da lahko na eni strani sistema proizvede precej nizke temperature, medtem ko pa na drugi zopet precej visoke. Za tiste, ki jih zadeva zanima, si preberite tole, kjer imate dokaj podroben članek o toplotnih ceveh.
Sedaj pa nazaj na temo novice. Kot sem rekel, so na ClubOC stestirali hladilnik s to tehnologijo in po navdušenju opisovalca sodeč, mora biti zadeva kar dobra. Je popolnoma bakrena in ima zelo preprost način pritrditve. Ime ji je: Cooler Master HHC-001 "Heat-Pipe".

6 komentarjev