»

Kupovanje prenosnika

Mikhailtech - Kupovanje prenosnika ni ravno vsakdanje opravilo, in večina ljudi, ki se zanj odloči, porabi vsaj kakšen mesec za primerjavo, preden se odloči za nakup. Vem tudi iz lastnih izkušenj, samo da se je moj mesec zavlekel v skoraj leto.

Ker se tudi na našem forumu pojavi vsake toliko prošnja za pomoč pri nakupu prenosnika, in glede na to, da na spletu ni ravno obilice testov in primerjav, je tale članek na MikhailTechu zelo dobrodošel. Je ažuren, ne preveč obsežen, razloži vse aspekte nakupa, poleg tega pa ne pokaže s prstom na samo en model. Zelo pohvalno in vredno branja. Če ne drugače, vsaj za primerjavo, koliko je namizni računalnik cenejši.

1 komentar

Prenosniki z desktop Pentiumi4

Yahoo News - Že kar dolgo časa je znano, da je eden izmed dejavnikov za poceni prenosnik vdelava desktop različic procesorja. Tak poseg je resda cenejši, vendar pa prinaša bore malo ugodnosti, saj taki procesorji niso opremljeni z naprednimi varčevalnimi tehnikami, poleg tega pa porabijo vse preveč energije. Tako nas nekateri poznavalci opozarjajo, da lahko vdelava desktop primerkov v prenosnike povzroči številne probleme. In tako naj bi bilo v primeru prenosnikov s procesorji Pentium4, ki bodo prišli na trg še prej, kot prenosniki z mobilnimi različicami teh procesorjev, ki bodo predstavljeni že čez nekaj mesecev. Vsekakor previdnost ni odveč. Več tukaj.

0 komentarjev

Pentium 4 v prenosnikih

CNet - Omenjene procesorje imamo v omenjenih računalnikih videti v prvi polovici leta 2002 (1.5 GHz, koncem leta 2 GHz), leto kasneje pa tudi procesorje Banias, o katerih je že tekla beseda kak teden dni nazaj.

No, če mi dovolite kratko obnovitev Banias-a: procesorji bodo gradili predvsem na varčevanju energije (nujno potrebne za prenosnike), to bodo dosegali tudi z izklapljanjem delov sebe, ki niso v uporabi. No, glede na to, da pri prenosnikih o 'grafični kartici' ne govorimo s takim, hmm, zanosom, kot pri namiznih pošastkih, ter da prenosniki v prvi vrsti niso namenjeni igranjem iger, zna biti zanimiva tudi novica o naboru čipov 830. Slednji bo namreč vseboval tudi grafični čip, vsled integriranosti pa bo poraba električne energije še manjša. Klik!

0 komentarjev

Proizvajalci prenosnikov o Pentium III-M

The Register - Pentium III-M ali mobilni Tulatin procesorji so izšli, zato bi si bilo zanimivo ogledati, kakšni prenosniki nas čakajo v prihodnje. Do prenosnikov na mobilnem Tualatinu so do sedaj upravičena podjetja Acer, Compaq, Dell, Fujitsu, Gateway, Hewlett-Packard, IBM, NEC, Sony, in Toshiba, vendar pa jih je zaenkrat le malo izdalo svoje načrte o prenosnikih na tem procesorju:
  • IBM je najavil Thinkpad T23 prenosnike. To bodo prvi prenosniki v družini T, ki bodo podpirali 802.11 brezžično povezavo, vsebovali pa bodo tudi varnostni čip za preverjanje pristnosti uporabnika. Poleg tega, bomo v novih prenosnikih videli tudi IBM-ove 48GB Travelstar diske, odlikovali pa se bodo tudi z več kot 3 urnim delovanjem z akumulatorjem. Seveda pa zaradi prej naštetih odlik ne bodo ravno poceni; cena Thinkpad T23 se bo gibala med $2,279 in $3,959.

  • HP je najavil prenosnike OmniBook 6100. Če gre verjeti HP-ju, potem bodo ti prenosniki delovali do 5 ur z enkratnim polnjenjem akumulatorja. Prenosnik bo...

0 komentarjev

Test prenosnika z Athlon 4 procesorjem

CNet - Pred kratkim sem pisal tudi o tem, kako je HP uporabil Athlona 4 v prenosnikih Pavilion. Kmalu po objavi novice, se je na CNet pojavil prvi test tega prenosnika. Najpomembnejša lastnost je seveda to, da namesto Intelovih mobilnih Pentiumov uporablja mobilni Athlon 4. Athlon 4 za prenosnike, ima vgrajeno posebno tehnologijo PowerNOW, ki naj bi omogočala varčevanje z energijo. Kljub tej tehnologiji je mobile Ahlon 4 še vedno precej požrešen procesor. V prenosniku se nahaja še 20 GB disk, 256 MB RAM-a, Trident Cyber CBXP grafična kartica, DVD/CD-R/CD-RW enota, modem, mrežna kartica in še kakšna drobnarija. Prenosnik ima tudi prednaložen Windows Millenium operacijski sistem. Testi? Zadevo so tudi stestirali, vendar rezultati niso bili ravno za "dol past". Računalnik je malce zaostajal za prenosniki, ki uporabljajo Intelove 1 GHz Pentium 3 procesorje. Kljub temu, pa se je računalnik za svoj cenovni razred (tam nekje pol milijona tolarjev) kar izkazal. ...

0 komentarjev