»

DDR333 moduli že v trgovinah

X-Bit Labs - Čeprav trenutno še ni matičnih plošč, ki bi podpirale DDR333 module, so se prvi primerki že pojavili v trgovinah.
Ta teden so se na Japonskem pojavili 256 MB PC2700 (DDR333) DIMM moduli proizvajalca Nanya. Moduli so narejeni na 6ns čipih. Lahko delujejo kot PC2100 s CAS latenco 2 ali pa pri 166 MHz s CAS latenco 2.5. Kar se pa tiče DDR333 CL2 modulov, pa naj bi se pojavili pozneje. Trenutna cena modulov na Japonskem je $120 dolarjev, kar je skoraj dvakrat toliko kot stanejo DDR266 DIMM moduli. V sedanjosti je DDR333 podprt s strani dveh čipovij: SiS645 za Intel Pentium 4 platformo in ALi MAGiK 1 Rev. C za AMD platformo. Sicer se še nobena plošča, ki temelji na kateremkoli od teh čipovij ne prodaja, vendar pa naj bi se kmalu pojavila ECS P4S5A na SiS645 čipovju in XP333 na ALi MAGiK 1 Rev. C čipovju proizvajalca Iwill.

0 komentarjev

Nova verzija ALi MAGiK 1 čipseta

X-Bit Labs - ALi MAGiK 1 DDR-RAM čipset je bi do sedaj nazanimiv produkt, saj ni ponujal zadovoljive hitrosti. Njegova hitrost je bila nekako v rangu VIA KT133A čipseta. No pri ALiju niso sedeli križem rok in so izdali novo verzijo tega čipseta z novim BO-Steppingom. Na X-Bit labs so prvič primerjali staro in novo verzijo tega čipovja. Po testih sodeč je novi čipset hitrejši od predhodnika za do 14%. Test in primerjavo z drugimi čipseti si lahko pogledate tukaj.

0 komentarjev

VIA zamenjuje KT133 s KT133E

X-Bit Labs - Sodeč po tej novici na X-bit labsih izgleda, da bo VIA poizkušala proizvajalce matičnih plošč preusmeriti iz KT133 na KT133E chipset. VIA pravi, da je KT133E, KT133A, vendar ne podpira AMD-jevega 266 MHz vodila. KT133E in KT133A sta v bistvu popolnoma združljiva chipseta (beri: enaka). Edina razlika med njima je, da proizvajalci na KT133A natikajo železna hladilna rebra, na KT133E pa plastična rebra. S tem hoče VIA dokazati, da je KT133A mišljen za višje frekvence, KT133E pa za nižje. Resničnost je drugačna, saj se odsotnost kovinskega hladilnika na KT133E ne pozna preveč. Najvišji doseženi frekvenci teh dveh chipsetov se razlikujeta samo za 5-10 MHz. Čeprav KT133E uradno ne podpira procesorjev na 133 MHz vodilu, se v praksi izkaže, da z njimi deluje čisto v redu. Zanimivo, kako lahko podjetja zapeljejo kupce . Matične plošče, ki bazirajo na tem chipsetu trenutno ne dopuščajo navijanja čez 117 MHz, vendar se bodo gotovo pojavile tudi take, ki bodo omogočale navijanje FSB-ja do 133...

1 komentar

ALi in Tridnet za zmago na integriranem tržišču

X-Bit Labs - ALi in Trident sta danes najavil izzid novih veznih čipovij za prenosnike, CyberAllading in CyberMAGiK. Gre za prva integrirana DDR čipovja namenjena prenosnikom. Čipovji sta kombinacija druge generacije ALijevih DDR NorthBridgov in Tridentove Blade XP grafike. Blade XP seveda ni nikakršen GeForce2 Ultra, toda gre za dokaj spodoben grafični čip z nekaj zanimivimi sposobnostmi, kot je recimo Dual-Pixel renderiranje ter polna hardverska podpora za DirectX 7. Prvi primerki omenjenih čipovij (CyberAllading za Intel in CyberMAGiK za AMD procesorje) se bodo pojavili že februarja, masovna proizvodnja pa se bo začela nekje v drugem četrtletju.

0 komentarjev

KT133 vs KT133A vs ALi MAGiK1

HardOCP - Na HardOCPju si lahko preberete zanimivo primerjavo treh trenutno aktualnih SocketA čipovij. Poleg klasike KT133 so testirali tudi novo KT133A in ALI MAGiK 1. Dejansko je test zelo zanimiv, saj do neke mere pokaže, kaj lahko pričakujemo od DDRja ter ali se ga izplača kupovati, ali pa naj ostanemo pri dobrem starem SDR ramu in KT133/A čipovju.

0 komentarjev

ASUSova ALi MAGiK plošča

X-Bit Labs - Nekaj dni nazaj smo objavili ASUSove načrte za bližnjo prihodnost, v katerih začuda ni bilo A7A266 plošče, ki bazira na ALi MAGiK 1 čipovju. Na X-Bit Labs pa so dobili kar nekaj informacij o tej platki. Po vsej verjetnosti je do zamude prišlo zato, ker ASUS noče uporabiti trenutne verzije MAGiK 1 čipovja, saj je prepočasna. ALi pa obljublja, da bo naslednik A0 verzije prehitel celo AMD 760 čipovje, tako da bo ASUS (in velika večina drugih proizvajalcev) raje počakal na novo različico. Kakorkoli, A7A266 bo zares zanimiva plošča, saj bo možno uporabiti tako SDR kot DDR pomnilnik. Plošča seveda podpira 266MHz zunanjo frekvenco, ima pa spodobne...

0 komentarjev

Kaj je DDR SDRAM?

HardOCP - O DDR SDRAMu se zadnje čase govori malodane na vsakem vogalu, toda redki so ljudje, ki dejansko vedo za kaj se gre. Jasno je, da gre za nekaj boljšega, kot SDR SDRAM, toda načini delovanja in dejanske prednosti ne spadajo med splošno znanje. Če vas take stvari zanimajo in podrobno preučite vse, za kar morate odšteti denarce, je ta članek na HardOCPju kot nalašč za vas. Gre za podrobno, toda laiku prijazno razlago delovanja in prednosti DDR SDRAMa. Tudi če ne boste razmeli vsega, boste po branju razumeli precej več ( oziroma tako vsaj pravijo na HardOCPju [;)]).

1 komentar