»

Izšel TrueCrypt 6.0

TrueCrypt Foundation - Včeraj je izšla nova različica priljubljenega programa za enkripcijo podatkov v okoljih Windows in Linux, TrueCrypt 6.0. Najpomembnejše novosti so paralelizacija enkripcije in dekripcije na večjedrnih procesorjih, kar pomeni da bodo odslej dvojedrniki tudi v praksi dvakrat hitrejši. Zanimiva je tudi možnost poganjanja skritega operacijskega sistem, katerega obstoj je praktično nemogoče dokazati (plausible deniability). V Windows Visti in Windows 2008 je omogočena možnost enkripcije celotnega sistemskega diska, četudi vsebuje več particij - ta funkcionalnost žal ni na voljo za uporabnike Windows 2000 in XP. Tudi uporabniki Mac OS X in Linuxa bodo lahko ustvarjali skrivne razdelke. Poleg teh in še nekaterih drugih novosti obljubljajo 20 odstotokov hitrejše delovanje, odstranili pa so še hrošča, ki je onemogočal enkripcijo FAT16 ali FAT32 sistemske particije na Windows XP, in nekaj drugih manjših nepravilnosti. Celoten seznam novosti je tu, brezplačen prenos pa na sosednji strani.

61 komentarjev

Gaim 0.78

Source Forge - Izšla je nova različica priljubljenega programa za neposredno sporočanje, ki sedaj podpira še nekaj dodatnih protokolov, npr. SILC. Popravljenih je bilo še nekaj WYSIWYG hroščev, ponovno pa naj bi delala tudi podpora Gtk 2.0. Za dolpoteg se odpravite na to povezavo, kjer lahko najdete tako različico za Linux, kot tudi za Windows. Veselo sporočanje!

2 komentarja

Izumitelja dial-upa

Slashdot -

Danes v času ADSL-ja in kabelskih modemov razvajeno negodujete in godrnjate nad dial-up načinom dostopa do interneta, a če pomislite, je bil to pravzaprav revolucionaren način, ki je omogočil razvoj interneta in njegovo široko dostopnost pred leti. Vas zanima, kdo je dial-up izumil?

Dial-up sta pri podjetju Hayes Micromodem izumila njegova ustanovitelja, Dennis Hayes in Dale Heatherington. Hayes je še danes široko poznan med ljudstom, Heatheringtona ne pozna skorajda nihče več. Možakarja sta si po karakterju pač različna kot dan in noč in medtem ko Hayes ugaja pozornost javnosti, Heatheringtona le-ta moti. Podobna sta si le v eni točki -- bogastvu. Več o njiju in dial-upu pa si preberite v članku, ki so ga napisali pri Ajc.com.

6 komentarjev

OpenBSD 3.3

Slashdot - Izšla je nova različica priljubljenega operacijskega sistema OpenBSD - 3.3, ki slovi predvsem po hitrosti in zanesljivosti, zato je pogosto nameščen na strežnikih. Sistem je brezplačen, zato si ga lahko prenesete iz zrcalnih strežnikov.

Nova različica je izšla kljub nedavnemu sporu z ameriško vojaško agencijo DARPA, ki je prenehala financirati projekt. OpenBSD 3.3 prinaša paleto novosti in izboljšav na področju stabilnosti, vključuje nove tehnologije, kot sta ProPolice in W^X ter še marsikaj.

0 komentarjev

MBM 5.2.1.0 je izšel

AnandTech - Tako, tokrat za spremembo še ena mehka (beri: software related) novica. Včeraj je izšla nova različica programa Motherboard Monitor, ki nosi oznako 5.2.1.0. Upam, da program poznate vsi Slo-Techovci, za ostale pa, to je program, ki meri temperature, napetosti in ostale parametre navitega (ali pa tudi ne) sistema. Obvezen pripomoček za vse overclockerje. Klik!

1 komentar

Izšel MBM 5.2.0.0

MBM - Sicer tole ni ravno najbolj sveža novica, ampak kot so že rekli "stari", bolje pozno, kot nikoli [:D]. Khm, no, kakorkoli že, kot ste lahko izbrali iz novice, je na voljo nova različica priljubljenega programa za nadziranje temperature procesorja. Kot vedno, pa je v novo različico vključenih nekaj novosti, od katerih najbolj izstopa možnost nadzorovanja temperature diskov. Kako se stvar obnese v praksi, nisem preizkusil, saj sem na dial-upu in mi ne diši ravno preveč vlečenje poldrugega megabajta ničel in enic iz interneta. Novo različico dobite tukaj, lahko pa si tudi preberete odzive uporabnikov na novost na njihovem forumu.

2 komentarja

FlasK za Durone/Athlone

AMD Zone - Pred nekaj časa smo bili deležni nove različice priljubljenega programa FlasK (poznate ga vsi, ki ste kdaj konvertali DVDje v DivXe), ki je bila optimizirana za Pentium4 procesorje, sedaj pa so avtorji izdali novo različico, ki je sposobna izkoriščati tudi dodatne ukaze AMDjevih procesorjev. Razlika je res očitna, saj je pohitritev približno 150%, tako da vsi AMDjaši, ki vneto DivXate brž pohitite po svojo različico.

0 komentarjev