»

Sodoben in zmogljiv PC brez ventilatorjev - je to mogoče?

Slo-Tech - Do nedavnega sem bil prepričan, da ti dve lastnosti PC-ja ne gresta skupaj (seveda v okviru ljudskih cen). Normalno zmogljiv PC, ki bi deloval brez ventilatorjev (in brez vode), se pravi praktično neslišno, se zdi skoraj nemogoč. Tako ostanejo najglasnejše komponente v sistemu diski, enote CD/DVD in disketne enote! :)

Danes pa sem presenečen ugotovil, da je to mogoče. Sistem je lahko sestavljen na osnovi Intel Pentium 4 ali AMD Athlon 64 in hlajen izključno...

21 komentarjev

Molexov hladilnik

Overclockers Cafe - Vsi verjetno veste, kaj je molex in čemu služi, in prav tako ob imenu verjetno ne bi pomislili na to, da lahko pod tem imenom dobite tudi hladilnik za vaš procesor.

Približno z enakim problemom se se ubadali tudi fantje na Overclockers Cafe, ki so v roke dobili serijo Molex 37256-000X hladilnikov. Njihova zasnova je barkeno dno z aluminijastimi rebri, odlikuje pa jih kvalitetna izdelava in nizka stopnja glasnosti ob delovanju. Dobite jih lahko v petih različicah, ki jih označuje X na koncu imena, in sicer gre za različno hitrost vrtenja ventilatorja.

Potem so za primerjavo učinkovitosti vzeli še ThermalRightov SLK-600, ki sicer ni ravno podoben 37256-000X seriji, ampak so tudi to opravičili. Kaj so ugotovili, pa najdete tukaj.

4 komentarji

Neslišni HSF?

Frosty Tech - Sedaj, ko ste si prebrali slycerjev članek ter veste, kako zapleteno je narediti kakovostno usklajen procesorski hladilnik, si le hitro oglejte ta test. Verax P14 naj bi bil HSF, nekako poseben za tržišče, saj ima na sebi 80 milimeterski ventilator posebne oblike, ki omogoča učinkovitejše premikanje zraka pri nižjih obratih ter posledično nižjem hrupu. Če gre verjeti opisovalcu, je zadeva domala neslišna, saj odda celih 32 dB hrupa, kar je primerljivo s šepetanjem. No, tihost se pač mora nekje poznati, kar lahko vidimo v primerjavi z ostalimi procesorskimi hladilniki, saj mu hlajenje ne gre od rok tako dobro kot 55 dB zverinam. Po besedah proizvajalca je uporaba zajamčena na Athlon XP procesorjih do hitrosti 1900+. Klik!

1 komentar

Zalmanov lepotec za hlajenje veznih čipovij

Overclocker's Club - Dejstvo je, da so se številni uporabniki dobesedno zaljubili v Zalmanove pahljačaste hladilnike, ki poleg svoje lepote ponujajo tudi tiho delovanje in solidno hlajenje. Očitno navdušence na veliko osvaja tudi dokaj posrečen hladilnik ZM-NB32J, ki je namenjen hlajenju northbridgov in se ponaša z izjemno tihim delovanjem, saj ne vsebuje ventilatorja, in odličnim hlajenjem. Na tej strani so ga primerjali z običajnim Abitovim hladilnikom, ki ga najdemo na matičnih ploščah istega podjetja, rezultati pa so bili dobesedno šokantni. Zalmanov hladilnik brez ventilatorja je kot za šalo opravil z Abitovim sorodnikom, na katerem pa se poleg vseza veselo vrti tudi ventilator. Če torej cenite tišino, naložba v ZM-NB32J zagotovo ne bo odveč. Za slabega tisočaka ga lahko dobite tudi v Sloveniji.

0 komentarjev

Asustek prihaja z novo znamko

DigiTimes - Podjetje Asustek, ki ga številni uporabniki poznajo po matičnih ploščah znamke ASUS, bo to poletje predstavilo novo blagovno znamko, ki bo krasila nekatere njihove matične plošče - ASROCK. Za to znamko so se odločili, ker želijo poudariti znani slogan Asustekovih matičnih plošč: zanesljivost in stabilnost. Po podatkih iz te stran se bodo nove matične plošče s to znamko pojavile na Kitajskem v poznem juliju in v Indiji ter Južni in Srednji Ameriki v avgustu. Glede na izbiro tržišča, bo Asustek te plošče najbrž namenil tako imenovanemu low-cost segmentu tržišča.

0 komentarjev

Tiha ventilatorja

Dan's DATA - Veste, kaj je problem vseh današnjih ventilatorjev? Problem vseh, oz. večine današnjih ventilatorjev je, da so od prvega do zadnjega vsi zelo glasni. Po eni strani je to dobro, saj glasnost velikokrat kaže na zmogljivost, vendar pa obstajajo tudi ljudje, ki jim ni vseeno, če jim na hladilniku tuli zmogljiv "badass" ventilator, ki jih iz dneva v dan s svojim hrupom požre nemalo živcev. Rešite za take ljudi pride v obliki ventilatorjev, ki imajo poseben senzor, ki prilagaja število vrtljajev glede na temperaturo procesorja. In ravno o takih primerkih je tekla beseda v Danovem novejšem testu, ki je zopet spisan poučno in zanimivo. V svojem testu je Dan predstavil ventilator podjetja Coolermaster in Thermaltake. Slednji se je...

0 komentarjev

Mikropropelerji za hlajenje komponent

Eurekalert - Po nekaterih drznih napovedih naj bi v roku nekaj let šumenje računalniških ventilatorjev postalo preteklost. Velike in glasne hladilnike naj bi nadomestila množica ti. mikropropelerjev, ki bodo dobesedno rasli na površini vročega čipa. Kar se sliši kot znanstvena fantastika je čisto blizu uresničitve, saj prvi poskusni modeli ventilatorjev že delujejo. Eden izmed večjih problemov snovalcev je hitrost vrtenja, saj ventilatorčki trenutno zmorejo od 50-180 vrtljajev na minuto, kar pa je premalo. Če vas zanima, kako zadevice sploh delujejo in kako jih izdelujejo, si kar poglejte ta članek. Fascinantno!

2 komentarja