»

Lukenj™: Mozilla in JavaScript

Vnunet - V javnost so priculjali podatki o že nekaj mesecev starem koščku zgnile slame v Mozilli (ter na njej temelječih derivatih -- Galeon, Netscape...): ta namreč spletni strani, ki jo obiskovalec zapušča, posreduje URI strani, na katero se preusmerja. Klik!

Kakor se to morda ne sliši nevem kako nevarno, pa gre pri tem 'le' za t.i. 'privacy bug'. Namreč, ne smemo pozabiti, kaj URI predstavlja v primeru, da uporabnik obišče neko zasebno stran, ali pa recimo v URI-ju posreduje razne podatke (aktivne strani, '?userID='). Popravek še ni na voljo.

2 komentarja

Mozilla 1.1 -- končna različica

Mozilla.org - Od včeraj dalje je širši javnosti ('nočne verzije' nekako ne moremo smatrati kot take, ne?) na voljo nova verzija Mozille, 1.1. Po mojih izkušnjah po različici 1.1b bi si upal trditi, da prinaša več novega kot marsikatera prejšnja verzija, recimo gumbek za stvarjenje novega zavihka ('tabbed browsing'), izboljšanje shranjevanja strani (ravno nad tem sem danes bentil [>:D]) -- Klik do ostalih novitet. Klik!

Vzporedno s tem je na našem forumu opaziti vedno večje zanimanje ter navdušenje nad tem 'uporniškim' unikatom. Prav zanimivo pa bo -- po mojem mnenju -- videti naslednje, 7. izdaje brskalnikov. Kaj sploh še lahko izboljšajo? (veliko)

5 komentarjev

Opera 7: kmalu

The Register - Razvijalci skandinavskega 'revolucionarnega' spletnega brskalnika Opera so pridni. Sedma različica ima tako okenske uproabnike (linuxaši boste še malo počakali -- pa saj ste že navajeni, ne?) v različici beta obiskati v roku nekaj tednov (odvisno od količine veščovja). Kaj pa prinaša? Nič posebnega -- velik del kode -- vključno z izrisovalnim pogonom -- je na novo napisan, izboljšana oz. dodana podpora za standarde (recimo DOM) ter prav klišejsko izboljšanje hitrosti. Pozdravit gre tudi izboljšan vmesnik za elektronsko pošto, saj na tem delu Opera do sedaj ni ravno kraljevala. Bomo videli. Klik!

4 komentarji

Mozilla inovira

Slashdot - Po tem, ko je Mozilla med prvimi uvedla uhlje za brskanje in so ji sledili vsi ostali (prvi je bil roko na srce Galeon), so mozilini fantje spet na delu in iščejo nekaj novega. Tokrat so uporabili koncept pie-menus, torej krožne menuje. Njihova prednost je v tem, da so lahko zelo podobni 'mouse gestures' in tako služijo tako neukim uporabnikom, ki gledajo kaj klikajo, kot tudi tistim bolj prekajenim, ki bodo z miško lahko le 'zaokrožili' in računalnik bo že vedel kam pes taco (in človek miško) moli.
Več na splošno o pie-menujih lahko izveste tukaj. Več o mozillini implementaciji pa tukaj

6 komentarjev