»

nVidia ostaja brez zavarovalnine?

vir: TG Daily
TG Daily - nVidiina polomija z umirajočimi grafičnimi čipi, predvsem v prenosnikih, iz lanskega leta je dodobra dokumentirana. A kalvariji očitno še ni konec, saj je nVidia upala, da bo stroške garancijskih zahtevkov krila njena zavarovalnica, The National Union Fire Insurance Company, a je zavarovalnica na kalifornisjkem sodišču vložila zahtevo po razrešitvi dileme okorg upravičenosti do zavarovalnine. Zavarovalnica meni, da zaradi kršenja pogodbe nVidia ni upravičena do zahtevanega povračila denarja.

Zaplete se pri pogajanjih o stroških, ki so jih imeli izdelovalci prenosnikov z nVidio. Ta se je s...

35 komentarjev

nForce II matična plošča

Hardware Zone - nVidia ni le gigant na področju grafičnih kartic, saj kot veste izdeluje tudi nabore čipov. Pred kratkim je izdala novo čipovje (ki pa ni več tako zelo novo), na katerem delujejo AMD procesorji - nForce2. Ploščo, ki so jo testirali v Hardver coni, je proizvedlo podjetje Leadtek, ki je pravzaprav zelo poznano prav po GeForce karticah. Plošča ima zelo podobne specifikacijevsem ostalim, a seveda AGP 8x in ostale dobrote niso vse, pomembna je namreč tudi zanesljivost in hitrost. Dosegla je precej dobre rezultate v vsem poznanih testnih programih, tako da morda ne bi bila slaba izbira. Za dodatne informacije si preberite test tu.

2 komentarja

Mobilni Radeon 7500

ATI - Kratko po predstavitvi Radeon 2 kartic je ATI že napovedal mobilno verzijo R7500 kartice. To bo prva mobilna grafična kartica, ki bo opremljena z 128Bit DDR-RAMom. V sam čip bojo dodatno vgradili še varčevalne elemente, ki bojo omogočali prilagajanje potrebam. Tako bo lahko sam grafični čip deloval samo na 66MHz ali pa maksimalno na 270MHz. Sama poraba pa naj bi se gibala okoli 0,5W. Če je to res bo poraba res nizka. Pa še ena zanimivost. Kartica bo lahko delovala z integriranim (do 32MB) ali pa eksternim (do 64MB) ramom (t.j. z uporabo našega delovnega DDR pomnilnika). Prav tako pa bo kartica imela T&L enoto in HydraVision.

0 komentarjev

3D browser ?

3D Files - Med vsakodnevnim lovom na novice sem zasledil tale precej čuden programček, ki se imenuje Buzz 3D. Buzz 3D naj bi bil nek dodatek klasičnim browserjem, ki bi omogočal ogledovanje strani v 3D. Kakor sem jaz razumel, bodo strani vidne v 3D šele takrat, ko bodo ustrezale pogojem, ki jih določa Buzz 3D. Četudi bo Buzz 3D postal najbolj priljubljen dodatek, gotovo ne bo povzročil kakšne hude revolucije. 3D grafiko so na spletnih straneh poizkušali ponazoriti s standardom VRML, ki pa se ni prijel. Kratek opis in program sam najdete tukaj. Nič, počakajmo še na 3D pospešen Word in Excel.

6 komentarjev

Per pixel lighting v praksi

FullOn3D - No ker v mojem prejšnjem članku ni bilo kakšnih konkretnih primerov iger, ki bi uporabljale per pixel lighting (dot product 3), se bom sedaj malo oddolžil z dvema screen-shotoma iz Giants: Citizen Kabuto. Tukaj boste našli primerjavo med sliko na Voodoo 5 5500 in GeForce 2 Ultra. Per pixel lighting v akciji, razlika pa očitna!! Ko bi bilo več takih iger... In kdo ima sedaj najlepšo sliko?

10 komentarjev

BitBoys in id

Tech Report - Nekaj dni nazaj vas je Senitel obvestil, da so Bitboysi končno nehali prepričevati ljudi, da bodo kdaj izdali svoj Glaze3D čip in se raje posvetili dejanskem razvoju nečesa, čemu pravijo XBA ali Xtreme Bandwidth Architecture. Na svoji strani celo omenjajo, da je produkt videl sam John Carmack ter da je za njim celoten id (projektom, ne Carmackom ). Trditev se slišli malo divja in dejansko so na Tech Reportu preverili celo zadevo. Rezultat? Oglejte si kar sami... Žalostno, Bitboys, žalostno!

3 komentarji

Glaze3D odpovedan...

FiringSquad - Heh sodeč po temle so BitBoys-i odpovedali svoj čip Glaze3D. No pa se je končalo še eno čakanje čipa, ki je bil že prevečkrat prestavljen. Škoda... Glaze3D je bil zelo obetaven čip, predvsem pa bi bil prvi, ki bi imel nekaj rama na samem čipu (EDRAM) in bi s pomočjo XBA arhitekture odstranil težavo, ki danes pesti praktično vse 3D pospeševalce - prepočasen ram. Imel pa naj bi tudi strojno pospeševanje t&l, per pixel lighting, in ostale dobrote.

6 komentarjev