»

Abit Siluro GeForce4 Ti4600

Tweakers Australia - Kljub pojavi močnejše grafične kartice, Radeona 9700 Pro, ter napovedi nove generacije GeForcov na NV30 procesni enoti, gredo dobri stari GeForce4 Ti še vedno za med. Posebej priljubljena je različica Ti4200, ki jo lahko brez problemov (no, ja [:D]) navijemo na raven najmočnejšega GeForca trenutno, Ti4600.

No, in prav to kartico so si ogledali na Tweakers Australia. Zanimalo jih je namreč, kako izgleda Abitova implementacija Ti4600, ki ji je nadel ime Abit Siluro GF4 Ti4600. Ugotovili so, da kartica kljub pojavi še hitrejših sorodnic, še vedno več kot zadošča, za potrebe današnih iger. Skratka, počakamo še na izdajo NV30, da se Ti4600 malce poceni, in potem bo to tisto pravo. Klik!

0 komentarjev

SIS nadaljuje z razvojem grafike

X-Bit Labs - Čeprav se SIS v daljni preteklosti ni nikoli preveč izkazal s svojimi grafičnimi pospeševalci, ki so zaostajali celo za tistimi, ki jih je Intel vgrajeval v svoje najmanj zmogljive nabore, so SIS-ovci začeli počasi kazati zametke solidnega proizvajalca rešitev za manj zahtevni trg. Podjetje se je nedavno predstavilo s svojo serijo grafičnih čipov SIS315, ki se je lahko primerjala z Nvidiinimi GeForci 2 MX, nadaljujejo pa jo s čipi serije SIS330. Zaenkrat o teh koščkih silicija še ni podrobnejših specifikacij. Govori se, da jih proizvajalec že pošilja sestavljalcem grafičnih kartic in da naj bi bili primerljivi z Nvidiinimi GeForci 2. Sliši se sicer malce utopično, vendar pa počakajmo na prve teste. Kdo ve, morda zna SIS presenetiti tako, kot je z naborom SIS735. Lahko pa tudi ne ...

0 komentarjev

Ali končno prihaja Kyro 2 Ultra?

Guru 3D - Kyro 2 je bil za časa vladavine GeForcev 2 MX odličen grafični čip, ki pa ga je trenutno že povozil čas, saj so ATI-jevci predstavili konkurenco v obliki Radeona 7500, Nvidia pa v obliki GeForca 2 Ti in GeForca 3 Ti200. Navdušenci so bili tako prisiljeni, da počakajo na posodobljenega Kyrota 2, ali Kyro 2 Ultra, ki pa ga, na razočaranje številnih častilcev Kyra, kar ni in ni hotelo biti v trgovine. Številni so nad čakanjem že obupali, ko so se na internetu spet pojavile govorice o izidu pohitrenega čipa. No, da novice niso iz trte zvite priča tale nemška on-line trgovina, ki ima kartice s čipom Kyro 2 Ultra že na ceniku. Na cenik je vključena kartica HERCULES 3D Prophet 4800 Kyro II Ultra 64MB TV-Out Retail, ki ima 64 MB pomnilnika, TV-Out in grafični čip, ki deluje s frekvenco 200 MHz. Cena znaša 136 €, kar je malenkost višje od normalnih Kyro 2 kartic.
P.S. Na svoj seznam je to kartico (OEM in Retail izvedbo) vtaknila tudi ta stran. ...

1 komentar

Nvidia se boji ATI-ja

AnandTech - Sodeč po tem članku na Anandtechu izgleda, da se Nvidia spet poslužuje stare in malce zasovražene taktike pošiljanja groženj nekaterim proizvajalcem, naj ne podprejo konkurenčnih grafičnih čipov. Tako Nvidiino akcijo smo lahko spremljali pri pojavu Kyro 2 čipov, ki so bili za različne proizvajalce precej zanimivi, vendar se jih le-ti raje niso posluževali, saj so bili preveč odvisni od Nvidie. Nvidia pa nadaljuje tradicijo in je spet začela groziti številnim proizvajalcem, naj ne podprejo ATI-jevih Radeon 7500 in 8500 čipov. Proizvajalci so se spet uklonili Nvdii in povedali, da sta prej omenjena ATI-jeva čipa sicer silno zanimiva, vendar ju raje ne bodo uporabili, saj se preveč bojijo Nvidiinih povračilnih ukrepov. Navsezadnje, so Nvidiini čipi še vedno No.1 v svetu domače 3D grafike, pa naj gre za najnovejše GeForce 3, ki so sicer zmogljivi, a dragi ali za GeForce 2 MX, ki imajo zelo dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo. Vendar pa upanje, da bomo videli kartice z najnovejšimi...

1 komentar

Value kartice

Acid Hardware - GeForce 3 MX je že zelo blizu predstavitvi, zato bodo prejšnje generacije GeForcev 2 MX postale še bolj (predvsem cenovno) zanimive. Ravno zaradi tega, sem vam poiskal še en test, ki obravnava cenejše grafične kartice. Na AcidHardware so testirali Abit Siluro MX400 (predstavnik družine MX400 čipov), Hercules 3D Prophet II MX400 (spet predstavnik družine MX400 čipov) in Hercules 3D Prophet 4500 (predstavnik družine Kyro 2 čipov). Specifikacije so bile na Slo-techu izpisane že tolikokrat napisane (morali bi jih znati na pamet ), da jih ne bom ponavljal. Kartice so poslali skozi nekaj testov in ugotovili, da so vse dobre, katero pa boste izbrali pa je odvisno od okusa.

1 komentar

Ekstremno navijanje GeForca 3

X-Bit Labs - Po ekstremnem navijanju Kyra 2, so se pri X-bit labsih odločili, da se preizkusijo tudi pri navijanju GeForca 3. Tudi tokrat so uporabili enake metode kot pri Kyru 2. GeForca 3 so navijali s pomočjo večanja voltaže samega procesorja. Žal je pri GeForcih 3 to malce bolj zapleteno, kot pri Kyrotu, saj je treba priciniti kar nekaj uporčkov, predvsem pa je treba vedeti za kaj se pri vsej stvari gre. Vedeti morate tudi, da se GeForce pri ekstremnem navitju in povečani napetosti samega procesorja kar precej greje, zato je treba poskrbeti za dobro hlajenje. X-biti so pobrusili procesor, ter dali nanj Tehremaltakovega Volcana II. Nekaj so premišljevali celo o peltierju, vendar so se kasneje premislili. Rezultat: GeForce 3 na Visiontekovi kartici je po končanem navijanju deloval pri 270 MHz, njegov ram pa pri 600 MHz (300 MHz DDR) .
Postopek so ponovili še na ASUS V8200 karici, vendar je tukaj GeForce 3 deloval s "samo" 260MHz, pomnilnik pa s 580MHz (290MHz DDR).
X-biti so zopet dokazali,...

4 komentarji

Kyro vs GeFore2 MX

Inside Hardware - Končno se je ena stran spomnila dejansko primerjati Kyrota in GeForca2 MX. V bistvu gre za povsem logično primerjavo, saj sta obe kartici namenjeni manj zahtevnem igričarskem trgu. Če vas torej zanima kako se obnese Kyro s svojim HSRjem proti GeForcu2 MX s T&Ljem, si le oglejte ta test na Inside Hardware. Osebno se nekako bolj nagibam k dobrem starem GeForcu (čeprav ga Kyro prehiti v višjih resolucijah), toda kdo ve... mogoče bo vam Kyro bolj všeč .

11 komentarjev

Per-Pixel Lighting

Jaz - Tako, objavili smo prvi članek v seriji ( upajmo [:D]) o tehnologijah, povezanih z grafičnimi karticami. Avtor tega mojstrskega dela je Senitel, naš lokalni guru za grafiko in programiranje. Če vas torej zanima, kaj sploh pomenijo vsi ti izrazi, s katerimi vas bombardirajo proizvajalci grafičnih kartic, si le oglejte njegov članek. Govori o precej vroči tehnologiji senčenja, ki bo menda povsem spremenila računalniško grafiko in jo približala tisti, ki jo vidimo na filmskem platnu!

6 komentarjev