»

Centralni register vseh kliničnih preizkusov v EU prosto dostopen

Europa.eu - Od torka je na internetu centralni register kliničnih testiranj medicinskih učinkovin v Evropski uniji. V njem lahko vsakdo brezplačno dostopa do podatkov o vseh kliničnih preizkusih, ki ta hip tečejo v državah EU. Na ta način želijo povečati transparentnost testiranj in preprečiti podvajanje, saj se vsako leto začne okoli 4000 novih testov.

V registru so podatki o testiranjih, ki jih izvajajo tako raziskovalne ustanove kot tudi industrija. Vanj se dodajo takoj, ko se klinični preizkus avtorizira, kar je seveda nujno potrebno za vse preizkuse (direktiva 2001/20/EC), ki se izvajajo na ljudeh. Za upravljanje registra je zadolžena Evropska agencija za zdravila (EMA), sodi pa v širši sistem...

0 komentarjev

Iskanje informacij na spletu sprošča dopamin

Slashdot - Na Slate lahko preberemo zanimiv prispevek, zakaj ljudi tako močno privlači brskanje za novimi informacijami po spletu, uporaba Twitterja in komuniciranje prek SMS-ov. Prve raziskave na področju mapiranja možganov je leta 1954 opravila ekipa Jamesa Oldsa na McGill University, ko so podganam v možgane zatlačili elektrode, ki so dovedle električni sunek, ko so se podgane zbrale v določenem kotu kletke. Ko so kasneje elektrode zasadili v lateralni hipotalamus, so podgane prožile sunke, dokler niso omedlele. Prva teorija je bila, da so odkrili center ugodnja v možganih, a so...

9 komentarjev

CentOS v težavah

Slo-Tech - CentOS, najbolj znani klon RedHat-a, oz prominentnega Severnoameriškega ponudnika Linux-a, kot mu pravijo sami, je na svoji spletni strani objavil odprto pismo ustanovitelju projekta. Lance Davis je namreč že nekaj časa neaktiven, poleg tega pa ni možno priti v stik z njim. Problem pa povzroča dejstvo, da je lastnik domene in računov, kamor se stekajo donacije, nekateri razvijalci pa se tudi sprašujejo kam je izginil denar, saj ga razvijalci niso dobili.

Odprto pismo je očitno dejanje obupa razvijalcev, ki želijo projekt ohraniti pri življenju.

In hkrati dobro opozorilo ostalim, da ni zdravo vse moči prepustiti enemu samemu človeku.

20 komentarjev

Mind control?

Slashdot - Zanimivo novičko so objavili na Slashdot-u: Znanstveniki so uspeli podganam v možgane vsaditi elektrode s katerimi lahko, zaenkrat zelo uspešno, nadzorujejo njeno gibanje. Ja, dejansko jo premikajo naprej, nazaj, levo, desno in še kam [:D]. Kot pravijo sami, samo še vprašanje časa je, kdaj se bo to izvajalo na ljudeh.
Za celoten članek pa sem: Klik!

15 komentarjev

Star Microsoft: PCji niso končna meja

The Register - Torej, naslednji del moje "Rapsodije Microsoft" bo po dolgem premoru zopet zanimiva novička iz ameriških sodišč.

Reci inu riši, sodnica Coleen Kollar-Kotelly bo po vsej verjetnosti dovolila razširitev opoazovanega področja, torej osebnih računalnikov, na ne-PCjevske platforme, ki uporabljajo Microsoftovo programsko opremo. Po vsej verjetnosti bodo izjavo prvi podali predstavniki PDA-jevskega Palm-a. Klik!

0 komentarjev

Xerox prepove uporabo Windows XP

Savage News - No, Xerox je posvaril vseh 50.000 zaposlenih v US, da ne smejo uporabljati Windows XP beta na službenih računalnikih! Tiskalniški velikan je v sredo poslal naokoli e-mail zaposlenim, v katerem piše da je prišlo do treh velikih izpadov omrežja od petka, 30. marca! Ti izpadi so neposredno povezani z inštalacijo Windows XP beta (Whistler). E-mail je zaposlene opozoril, da morajo takoj odstraniti Windowse XP beta (seveda če jih sploh imajo nameščene) in da je namestitev operacijskega sistema do nadalnjega prepovedana!

No, dokaj zanimiva novička, ki pa Micro$oftu verjetno ni bila všeč!
Thnx, NOT4U2KNO

9 komentarjev