»

Naslednji DirectX ne bo 9.1

The inquirer - Vsi, ki so kadarkoli delali z računalniško grafiko ali igrami na win32 platformi, poznajo DirectX, saj je nenazadnje to najbolj razširjena tovrstna knjižnica med izdelovalci iger. Tokrat sicer še ne poročamo o najavi novega DirectXa, ampak le o spremembi načina poimenovanja verzij. Kot kaže, 9.1 (kot je večina ljudi v stroki pričakovala) še ni na vidiku, naslednja verzija se bo tako imenovala DirectX 9.0c. Treba je poudariti, da ne gre za ravno izdaten korak naprej, kar je morda tudi razlog za spremembo imena. Obeta se nam le že dolgo pričakovana popolna podpora osenčevalnikov 3.0 vključno s HLSL (higher lever shading language) in vedno prisotno odstranjevanje hroščev.

2 komentarja

Nov članek: DirectX 9.0 - Osnove programiranja

Slo-Tech - Marko "Senitel" Dolenc nadaljuje svojo serijo strokovnih člankov o najnovejši različici Microsoftovega vmesniškega poganjala za multimedijsko udejstvovanje.

Po predstavitvi osnov in izboljšav je čas za preskok na drugo področje: ako bi se želeli preskusiti kot programer Dooma 5, bo članek o osnovah programiranja v DirectXu 9 ravno pravšnji.

Spoiler: začeli boste z zgolj 12 trikotniki ;)

15 komentarjev

Video urejanje

Tom's Hardware - Gotovo vas je kar nekaj, ki si lastite digitalno kamero in za vas je Matrox izdal kartico, ki bo vaše posnetke prenesla v računalnik. Tako kartico so si danes ogledali na Tom's Hardware. Na njej bomo našli kar močan procesor, Firewire priključek, port na katerega priključite box s podaljški in pa audio vhod. Če vas je kartica pritegnila, klik!

6 komentarjev

DirectX tutorial

Andypike.com - Za vse, ki se hočete naučiti osnov DirectXa, a ne veste, kje začeti, bo zanimiva tale stran. Na njej boste našli trinajst vodičev, s pomočjo katerih boste dobili osnovno znanje o DirectXu. Pa veselo programiranje vsem, ki se boste odločili podati na pot programerja iger [:D].

2 komentarja

Poglejte si zemljico v 3D

Overclockers Australia - Za vse z nVidiinim grafičnim čipom in široko pipico v svet bo zanimiva tale stran - na njej si lahko dol potegnete programček, s katerim lahko potem (seveda ob podpori široke pipice v svet - priporočena je 128kbps) gledate cel svet v treh dimenzijah. Kako zadeva zgleda v gibanju, ne vem (jah, 56k modem ni ravno najhitrejša stvar pod soncem[:\\]), po slikah sodeč pa bi stvar utegnila biti kar zanimiva.

7 komentarjev

Kateri DirectX uporabiti?

Overclockers Cafe - No, ta članek na Overclocker Cafe strani pa bi res lahko poimenovali točno nasprotje člankov na Ace's Hardware. Gre za očitno povsem laičen članek, ki ga je spisal nedeljski hardveraš. Ok, dovolj kritiziranja, še nekaj o dejanski vsebini. Avtor je hotel primerjati različne DirectXe med seboj, predvsem kar se tiče vpliva na igranje igric. Tako je uporabil tri (wow!) različice DirectXa, 7, 8 in 8a. Seveda mu ni kapnilo, da bi za vsakega posebej namestil operacijski sistem, temveč je lepo odinštaliral enega (pri čemer se mu je par krat sesula kišta) in nainštaliral drugega, brez zamenjave gonilnikov za grafično kartico. Tako niti ni presenetljivo, da je v Quake3 Areni (ki je tudi edina igra, s katero je testirat) dobil skoraj identične rezultate. Whatever...

9 komentarjev