»

Vse o DDR pomnilniku

Overclockers New Zeland - Ste zbegani zaradi vseh kratic, ki se uporabljajo pri označevanju ter karakteriziranju DDR pomnilnika? Se sprašajute, če je nemara PC1600 boljši od DDR400? Če ste na zgornji vprašanji odgovorili pritrdilno, brž poklikajte na Overclockers New Zealand, kjer so spisali poučen in zanimiv članek, ki vam na kratko razloži osnove delovanja, značilnosti, označbe, karakteristike ... vašega DDR pomnilnika. Članek sicer ni nov, je pa danes posodobljen, tako da vsebuje vse najnovejše podatke in informacije o novih pomnilnikih. Klik!

0 komentarjev

Ali izboljšal MaGiK1 performase

X-Bit Labs - Od vseh čipovij za DDR pomnilnik, trenutno na tržišču, je Alijev MaGiK1 najslabši. Sodeč po testih je večkrat ekvivalenten sistemu z navadnim SDRAM-om. Zato so se pri Ali-ju odločili, da ga bodo izboljšali.
Od včeraj naprej namreč Ali razpošilja izdelovalcem matičnih plošč izboljšano verzijo (revision) svojega DDR čipovja. Izboljšali so pasovno širino in še nekaj malenkosti ter, po njihovem mnenju, dosegli, da se MaGiK1 lahko kosa s trenutno najboljšim DDR čipovjem na trgu, AMD-jevim AMD 760.
Novi verziji (revision) je ime B0; prejšna, slabša, se je imenovala A0. Verzija čipa je vidna na North bridge-u. Prvo podjetje, ki bo dobilo B0 je Iwill. Njihova Iwill KA266-R se bo, po 15. juliju, začela prodajati z novo verzijo Ali-jevega čipa. O performasah novega čipovja pa takrat...

0 komentarjev

Novi DDR standard

EBN - Sodeč po poročanjih z EBNja, je JEDEC (združenje proizvajalcev RAMa) v torek sprejel novi standard za DDR čipe in module, DDR333/PC2700. Osnovna razlika med novim in starim PC2100 standardom je povišana frekvenca delovanja DDR pomnilnika, in sicer 166MHz (oziroma 333MHz DDR), kar pomeni tudi povečano prepustnost, 2.7GB/s. Ostale karakteristike so ostale enake, kar pomeni, da bodo PC2700 moduli na voljo v standardni SO-DIMM (184 pinski DIMM) obliki, da bodo delovali pri enaki voltaži...
Prvi primerki PC2700 DDR SDRAMa so že na voljo, toda na žalost bodo prva vezna čipovja s PC2700 podporo na voljo komaj koncem tega leta.

0 komentarjev

Intelovi serverski načrti

X-Bit Labs - Kljub velikim zaostankom z Itanium procesorjem in verjetni skorajšnji opustitvi proizvodnje matičnih plošč (tudi za strežnike...), ostaja strežniški trg za Intela še vedno zelo pomemben del pogače. To kažejo tudi njihovi načrti za prihodnost... Konec tega leta (4. četrtletje) bomo tako ugledali McKinley čip, ki bo zamenjal Itaniume (čeprav ti še sedaj niso uradno na voljo...). Po vsej verjetnosti bo šlo za prvi Intelov dejansko končan 64 bitni procesor in je Itanium bil le prvi poskus. Podporo procesorju bo zagotavljalo i870 čipovje, namenjen pa bo ogromnim 4- in 8- procesorskim strežnikom. Skupaj z McKinleyem bo na voljo tudi Foster, izboljšana različica Pentiuma4 z 1MB L3 predpomnilnika. Ta procesor bo zamenjal precej uspešne Xeone, na začetku pa bo na voljo pri 1.6GHz. Podprt bo s strani ServerWorks GC-HE čipovja. Zgodaj leta 2002 bo FOsterja zamenjal procesor z (meni precej smešnim) imenom Prestonia. Prestonia bo na voljo z Plumas DDR čipovjem, kaj kmalu pa naj bi prevzel(a?)...

0 komentarjev

Prvi primerki Brookdalea že na voljo!

EBN - Očitno je Intel spet v polnem zagonu in dela prave poteze. Za eno takih bi lahko označili tudi pospešen razvoj Brookdale čipovja, ki bo Pentium4 procesorjem prineslo podporo SDRAMu (pozneje, oziroma kakor hitro bodo lahko, pa tudi DDR SDRAMu). Sodeč po tej novici na EBNju, so največji tajvanski proizvajalci že dobili prve primerke veznih čipov in so trenutno v fazi testiranja na matičnih ploščah. Vse skupaj pomeni, da bo Intel lahko Brookdale izdal prej, kot je bilo načrtovano, mogoče že kar v drugem četrtletju. Seveda je vse odvisno od njihovega interesa in cen RDRAMa. Če bodo le-te ostale tako visoke, bomo Brookdale ugledali po hitrem postopku, če pa se bodo spustile na raven ostalega pomnilnika pa bo izid Brookdala po vsej verjetnosti preložen.

1 komentar

Dolby: preteklost, sedanjost in prihodnost

Digital Silence - Večina uporabnikov ob omembi kino (in sedaj, na srečo, tudi računalniškega) zvoka takoj pomisli na Dolby. In tako je tudi prav... podjetje, ki obstaja že okoli 30 let se ni nikoli ukvarjalo z ničemer drugim, kot zvokom. Zato so sedaj standardi, ki jih postavi Dolby povečinoma hitro sprejeti in podjetje pravzaprav narekuje razvoj. Na strani Digital Silence si lahko ogledate zanimiv pregled tega podjetja, od začetkov do njihovih načrtov v prihodnosti. če vas zanima, kako in kaj boste poslušali v prihodnjih letih, vam ogled kar priporočam.

0 komentarjev

AMD načrtuje novo tovarno

EBN - Sodeč po tej novici na EBNju, se AMD pripravlja na izgradnjo nove tovarne. Imenovala se bo Fab 35, po vsej verjetnosti pa bo del skupnega vlaga, saj so stroški in tveganje preveliki za AMD sam. V tovarno naj bi vložili kar 4 milijarde $, delovala pa bo s 300mm rezinami silicija. Na vprašanje, ali se mu zdi, da se bo povpraševanje po računalnikih dvignilo, je Hector Riuz, predsednik AMDja odgovoril, da se bo po vsej verjetnosti precej dvignilo v drugi polovici tega leta. Računalniški trg je namreč letos precej zasičen in povpraševanje po novih računalnikih je zelo padlo.

6 komentarjev

Cene RAMa BODO padale

ZDNet - Zadnje mesece smo bili priča res velikemu in konstantnemu padanju cen pomnilnika. Veliko je bilo ugibanj, do kdaj se bo to nadaljevalo in kdaj je pravi čas za nakup pomnilnika. Različni "strokovnjaki" so špekulirali po svoje, izgubili pa so tisti, ki so vse skupaj označili za začasen pojav. Cene pomnilnika bodo namreč ostale nizke, oziroma padle še bolj. Zelo dobro analizo situacije so objavili na ZDNetu. Njihove informacije se ujemajo z informacijami, ki smo jih objavili par dni nazaj, tako da so po vsej verjetnosti resnične. Kakorkoli ljudje, prihajajo lepši časi .

3 komentarji

Samsung se pripravlja na masovno prodajo DDR pomnilnika

EBN - Na EBNju so objavili zanimivo informacijo o Samsungu in njihovih načrtih z DDR pomnilnikom. Podjetje je razvoj menda že končalo, prvi primerki v desktop segmentu pa naj bi se začeli pojavljati prej, kot je bilo načrtovano. Razlog za to je AMDjevo uspešno reševanje problemov s svojim DDR čipovjem, kar bo seveda privedlo do bolj zgodnje popularizacije in razširjenosti. Seveda bo obe pogojevala predvsem cena pomnilnika, toda ta bo po vseh napovedih precej konkurenčna.

1 komentar