»

Elektrike ni nikoli preveč

VR - Zone - Navijačem (pa ne tistim nogometnim) elektrike v računalniku nikoli ni preveč. Vgrajevanje dodatnih ventilatorjev, ledic, neonk in podobne šare seveda poje kar nekaj predragocenih wattov elektrike in nemalokdaj se zgodi, da se napajlnik odloči, da mu je vsega skupaj preveč. Na VR Zone so tokrat testirali napajalnik namenjen točno temu - dobavi velikih količin elektrike. Vantecov VAN-520A se kiti z oznako 520W, kar zagotovlja resnično dovolj elektrike tudi za tiste najbolj zagrizene. Klik!

3 komentarji

EPoX 8KTA3+ PRO

Slo-Tech - Ker nisem EpoX fanatik, kot moj pisunski kolega Pretorijanec (pa brez zamere ), sem se že zdavno izgubil v raznih meni nerazumljivih kraticah, ki jih pri Epoxu veselo dodeljujejo svojim novim matičnim ploščam. Ena izmed novejših je EPoX 8KTA3+ PRO, ki je samo na novo izdana 8KTA3. Dolgčas, gremo domov. No, če bi bila to enaka plošča z drugačnim imenom, potem bi Epox gotovo izgubil marsikaterega podpornika, vendar temu ni tako. Epox je svojo 8KTA3+ PRO namenil naprednim navijačem, saj jo je še bolj optimiziral za navijanje in ponudil nekaj novih nastavitev v BIOS-u. Plošča bazira na dobrem starem VIA KT133A naboru. Sicer pa, kaj bi povzemal test, saj je v njem vse nazorno napisano in ne potrebuje nobenih dopolnil, pa še svež je, saj je bil napisan pred nekaj dnevi. Skratka, preberite si ga in presodite, če je plošča vredna vašega denarja. Thanx, Sadar.

1 komentar

Gigabyte 7VTX @ SocketA

Slo-Tech - Prve plošče na VIA KT266 DDR čipovju niso navdušile veliko ljudi, saj performanse enostavno niso bile na obljubljenem nivoju. AMDjevo 760 čipovje je tako še vedno edina viabilna DDR opcija za SocketA platforme... oziroma je bila. Na strani SocketA so namreč testirali novo revizijo Gigabytove 7VTX plošče, ki bazira prav na VIA KT266 čipovju in fantje trdijo, da je plošča hitrejša kot AMD 760 platforme.
Vse skupaj po pravici povedano meče slabo luč na proizvajalce matičnih plošč. Če je mogoče že z manjšimi spremembami v BIOSu in zasnovi matične plošče iz enakega čipovja iztisniti veliko več, potem je vprašanje, zakaj tega ne naredijo že na začetku. V današnjem svetu hitrega napredka je očitna tendenca k čimprejšnjem izdajanju novih izdelkov, toda vprašanje je, kaj imamo od tega mi uporabniki. Mogoče pa ultra hiter razvoj le ni vsesplošno tako dober, kot bi si mislili, oziroma ali je mogoče iz trenutnih izdelkov z malce pazljive optimizacije iztisniti še veliko več? Thnx Linker....

0 komentarjev

Prvi testi ABIT KT7E

VIA Hardware - Se spomnite, ko sem vam govoril o novi ABIT matični plošči na VIA KT133E čipovju? Se? Dobro. Danes so se pojavili prvi testi te matične plošče. Čeprav niso zelo zanesljivi (objavila jih je stran, ki je zelo vdana VII, VIA pa je jasno navdušena nad lastnim izdelkom), nam dajo vsaj približen vtis, kako se plošča obnese. Kakor sem že omenil, je VIA KT133E čipovje podobno VIA KT133 čipovju, ker uradno podpira FSB le do 100MHz. ABIT očitno dela čudeže. Na testu, ki si ga lahko preberete tukaj, jim je FSB uspelo naviti do zavidljivih 147MHz. To pa je še bolj podobno KT133A čipovju. Plošča pa je sploh privlačna ne le zaradi svojih tehničnih zmogljivosti, ampak tudi zaradi strašno lepe modre barve. V vzporednem testu, ki so ga fantje opravili, KT7E premaga KT7A v SiSoft Sandri. Ti novi rezultati me osebno zelo presenečajo. Mislil sem, da bo VIA KT133E čipovje namenjeno bolj spodnjemu visokemu razredu in da bo KT133A čipovje kraljevalo v visokem visokem razredu. Zdi se mi, da so to...

0 komentarjev

Modifikacija plošče Epox 8KTA3+

Xoverclocker - Kot večina drugih matičnih plošč za AMDjeve procesorje ima tudi Epoxova 8KTA3+ težave z neomogočanjem napetosti višjih od 1.85 volta. To zna biti zelo neprijetno, saj je že tovarniška nastavitev Thunderbirdov 1.75 V. Zaradi tega so se pri Xoverclockerjih malo potrudili in pogledali, kaj je potrebno spremeniti, da dosežemo višje napetosti. Vse, kar je potrebno storiti, je na ploščo prispajakti 2 kiloomski upor in že imamo napetost 2.1 volta. S tem dosežemo, da recimo 1 GHz Thunderbird lepo tiktaka na 1,45 GHz, kar je velika razlika. Celoten članek si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja

Epox 8KTA3 voltage hack

Overclockers.com - No, tega bo najbrž vesel marsikdo: na Overclockers.com si lahko ogledate navodila, kako spremeniti voltažo na Epox 8KTA3 matičnih ploščah. Gre za podoben poseg, kot je spreminjanje voltaže na ABIT KT7 (ta postopek najdete med triki na Slo-Techu), torej nekaj malega lotanja uporčkov. S pomočjo te majhne modifikacije boste lahko spreminjali voltažo do 2.2V, kar bo verjetno marsikomu omogočilo precej boljši overclock. Navali narod!

0 komentarjev

Dual AMD platke prihajajo!

Jaz - Glede na to, da mi je povezavo na te slikice poslalo vsaj ducat ljudi, sem jih seveda moral objavit. Gre za slike prve Dual SocketA plošče, in sicer gre za Tyanovo AMD 760MP platko. To je vsekakor pozitivna novica, saj pomeni, da plošče ostalih proizvajalcev niso tako daleč. Seveda mi ni potrebno poudarjati, da na Dual SocketA plošče čaka kar nekaj ljudi. Upajmo le, da si AMD ne bo začel izmišljevati raznih omejitev (SMP nekompatibilnost Duronov ali kaj podobnega)...

0 komentarjev

ABIT v bližnji prihodnosti

X-Bit Labs - ABIT bo v bližnji prihodnosti izdal kar nekaj modelov novih plošč. Kljub nekaterim govoricam je še vedno opaziti nespremenjeno politiko podjetja, torej nagibanje k zahtevnim uporabnikom in overclockerjem. Prva plošča bo KG7, zdaj že znana AMD 760 SocketA plošča s podporo za DDR SDRAM. Videli jo bomo februarja. Druga SocketA plošča se bo imenovala KR7, šlo bo pa za različico z VIA KT266 čipovjem, ki bo prav tako podpirala DDR SDRAM. Naslednja platka se imenuje TW7, šlo pa bo za i850 ploščo za Pentiume4. ABIT je precej predelal referenčni Intelov design in v ploščo integriral tudi ATA100/RAID kontroler. Aprila bomo videli še 3 plošče, o katerih trenutno ni znano veliko. Znano je, da bo šlo za platke namenjen P3 Tualatin procesorjem: ena bo imela i815B čipovje, drugi dve pa bosta bazirali na predelanem VIA Apollo Pro133A, ki podpira Tualatine.

1 komentar

Modifikacije Epox 8KTA3 plošče

VR - Zone - Na VR-Zonu so še enkrat prvi v angleščini zmodifikacijami kakšne nove plošče in tokrat je to Epox 8KTA3. Nova Epoxova SocketA plošča z VIA KT133A čipovjem je zares polna raznih overclockerskih funkcij, toda zelo skopo odmerjene VCore in VIO voltaže preprečujejo maksimalen izkoristek. Seveda se jih da sprostiti, toda le s hardversko modifikacijo. Ker bo po vsej verjetnosti šlo za zelo popularno matično ploščo tudi pri nas, si to povezavo kar shranite nekam...

1 komentar

Test Soltek SL-75KVA-X plošče na OC Workbench

OC Workbench - OC Workbench je objavil ekskluzivni test Soltekove SocketA plošče z VIA KT133A čipovjem. Soltek bo očitno zelo kmalu postal eden izmed vodilnih igralcev na področju overclockerskih plošča, saj si je ta plošča na OCWBju prislužila njihovo najvišjo nagrado (in moram reči, da zaupam njihovim testom). No, plošča je resnično obložena z dobrotami, saj poleg novega čipovja (s katerim jim je uspelo naviti Durona na 133MHz zunanje frekvence brez kakršnihkoli problemov) plošča podpira nove zunanje frekvence (133-166MHz v korakih po ena) in funkcijo imenovano Auto Overclock, pri kateri sistem sam preveri stabilnost sistema in izpljune predlagan overclock. Veliko popravkov za eno revizijo plošče,...

2 komentarja

Epox 8KTA3 na Tweak Townu

Tweak Town - Pri Tweak Townu so testirali eno izmed najbolj vročih SocketA plošč trenutno, Epox 8KTA3. Gre za ploščo z novim VIA KT133A čipovjem, ki podpira 133MHz zunanjo frekvenco. To seveda pomeni precej več manevrirnega prostora pri overclockanju. Tudi drugače se je Epox precej potrudil s ploščo, saj je vse overclockerske možnosti premaknil v BIOS (da, tudi spreminjanje množilnika), na ploščo pa so vgradili tudi HPTjev ATA100/RAID kontroler. Tako lahko na ploščo priključite do 8 ATA100 naprav, kar vsekakor ni zanemarljivo. Tesi si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev

Overclockanje VIA KT133A čipovja

VIA Hardware - VIA KT133A čipovje ne prinaša le podpore za 133/266MHz zunanje frekvence, temveč tudi odpira povsem nova obzorja za overclockanej SocketA procesorjev. Kot veste, smo se zaradi zlobne ovire v čipovju do sedaj morali zanašati le na overclockanje preko množilnika, ki pa velikokrat ni toliko profitabilno zaradi počasnejšega komuniciranja s pomnilnikom. Zaradi razvoja procesorjev in dviga osnovne zunanje frekvence pa so to oviro morali odstraniti, tako da so nam vrata FSB overclockanja sedaj popolnoma odprta. Na to temo so na VIA Hardware spisali zanimiv članek, katerega se zagotovo izplača pogledati!

0 komentarjev