»

Ideja za vodno hlajenje

Hard H2O - Ker med novicami že dolgo ni bilo nobene modifikacije, naj vam pokažem zelo lepo narejeno vodno hlajenje (v bistvu samo rezervoar za vodo). Obarvana voda, rezervoar iz pleksi stekla ter LED dioda in učinkovito vodno hlajenje lahko postane še paša za oči. Tole je sicer industrijska rešitev, a vsekakor jo lahko postavimo kot zgled vsem domačim modelarjem in "modifikatorjem™". Hard H2O.

4 komentarji

Kako napolniti sistem vodnega hlajenja?

Virtual Hideout - Kdor se je že ukvarjal z izgradnjo svojega vodnega hlajenja, se je gotovo srečal s problemom, kako hitro napolniti sistem.

Sedaj pa se je na trgu za ceno 69,95 dolarjev pojavil tovarniško narejen rezervoar, domišlijsko poimenovan tank-o-matic, ki ga s priloženim mehanizmom pritrdimo na zadnjo stran ohišja, ga povežemo s sistemom in že lahko brez muke natakamo vodo v sistem. Test tega čuda si lahko preberete tukaj.

Hja, zanimiva rešitev za polnjenje sistema. Pojavlja pa se mi vprašanje, kaj narediti, ko hočeš sistem izpraznit - ko hočeš na primer zamenjat vodni blok. Plus za ceno skoraj 70 dolarjev lahko kupiš kako hermetično posodo za rezervoar in še ti ostane za spodobno črpalko ...

3 komentarji

Žareči blok

Overclockers Australia - Predvidevam, da ste na našem forumu že videli, kaj dela morphling1. Ja, gre za pol-pleksi vodni blok, in moram reči, da izgleda res lepo.

To, da pa je pleksi dober material za izdelavo bloka, če želite pritegniti poglede, pa so ugotovili tudi drugi. Danes sem na PCDB avstralskih navijačev našel sliko bloka, ki je izdelan izključno iz pleksija. Zadeva izgleda.. slastno.

Še malo, pa bomo imeli prozorne glave. Ali pa je že sedaj tako?

11 komentarjev

O hladilnih tekočinah

Overclockers.com - Ko delaš vodno hlajenje, je ponavadi zadnja stvar, na katero pomisliš, tekočina, ki bo prenašala toploto po sistemu. Za sisteme, ki uporabljajo osnoven model, se pravi blok, radiator in pumpa, je dovolj destilirana voda z kakim dodatkom proti rjavenju/rasti alg, na primer antifriz. Ko pa se podaš v ekstremne vode, kjer že tekočino shladiš pod temperaturo zmrzovanja - se pa pojavi problem. Kako preprečiti, da bi voda zmrznila? Kater je najboljši dodatek za vodo ali, še bolje, kaj je najboljši nadomestek vode v takem sistemu? To so se vprašali na Overclockers.com in spisali precej poučen članek o hladilnih tekočinah. Pa veselo branje[:)]!

0 komentarjev

Izdelava vodnega rezervoarja

LivePC - Pomemben del sistema vodnega hlajenja (tega se ponavadi zavemo, ko nam spusti liter vode, da preplavi ohišje), rezervoar za vodo, je ponavadi zadnja stvar, na katero mislimo pri izdelavi vodnega hlajenja. Najprej ponavadi pride na vrsto izdelava bloka, nato radiator, črpalka in tako naprej. Za rezervoar se pa žal ponavadi zgodi, da uporabimo tisto, kar je pač pri roki. Da se vam ne bo zgodilo, kar se je meni (že omenjena voda v računalu), si poglejte tale članek, v katerem je lepo opisan potek izgradnje pleksi rezervoarja, skupaj z orodjem, ki ga boste potrebovali za izdelavo. Sicer ne izgleda najlepše, ampak - pomembna je funkcionalnost [:D]!

2 komentarja

Ohišje z vodnim hlajenjem

Viper's Lair - V teh vročih dneh, ko temperatura naraste tudi do 30 stopinj Celzija, je dobro imeti čim boljše hlajenje za naše abake, najbolje seveda vodno. In kaj narediti, če ste bolj lene sorte in se vam ne da ukvarjati z izdelavo vodnega hlajenja in pa seveda vrtanjem in žaganjem po ohišju? Hja, kupite si ohišje, v katerega je vodno hlajenje že vgrajeno [:)]. Test enega takega kompletka si lahko...

9 komentarjev

Akvarij v računalniku

Metku.net - Mnogi, ki imajo vodno hlajenje, radi osvetlijo in pokažejo svoj rezervoar z vodo. Kaj pa, če ne bi imeli vodnega hlajenja oz. rezervoarja, pa bi vseeno hoteli imeti vodo v ohišju (sam nevem zakaj, ampak mogoče kdo najde dober razlog). Potem morate prebrati tale članek saj je v njem opisano, kako narediti akvarij iz pleksija in vanj dodati še prezračevanje in osvetlitev. Edino kar še manjka so ribice [:D].

3 komentarji

Jesensko čiščenje računalnikov

Slo-Tech - Tole novico pa nam je poslal Darko:

Za vse tiste, ki imate radi svoje računalnike in hočete, da bodo se dolgo in veselo delali je namenjen naslednji članek. Vsake toliko časa je lepo, če računalnike skrbno počistite: počistite ventilatorje, prah z kartic in podobno, pa tudi vse žuželke, ki jih silni ventilatorji vsesajo v ohišje. O čem govorim? Kar poglejte tale članek.

0 komentarjev

Še eno zanimivo vodno hlajenje

PC Extreme - Bližajo se počitnice, zato vas bo večina imela veliko časa (no ja, študentje bodo ravno poleti delali kot črna živina izpiti). Ravno zaradi obilo prostega časa se vas bo vsaj nekaj odločilo, da izpeljejo kakšen manjši projekt npr. izdelava in inštalacija vodnega hlajenja. Člankov o izdelavi vodnega hlajenja je na internetu kot listja in trave, ta pa malce izstopa iz povprečja, saj obravnava izdelavo vodnega hlajenja za dvoprocesorske sisteme. Članek je napisal tisti človek, ki je na chipset nataknil kar Golden Orba. Članek je dokaj dolg, veliko pa je tudi slik, ki vam bodo pomagale, če se boste odločili za izdelavo (imate dvoprocesorski sistem?). Ves postopek, od sestavin pa do izdelave, si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja

Izdelava vodnega bloka

KreAture's Home - Nekaterim se zdi izdelava vodnega hlajenje skoraj nemogoč postopek, saj se zaplete že pri izdelavi vodnega bloka in ponavadi je potrebno le-tega naročiti od kakšnega "maherja" ali pa iz tujine. Se pa najdejo tudi nekateri, ki stvar dobro premislijo in pridejo do zelo zanimivih rešitev. Ena izmed zelo nezapletenih in zelo učinkovitih je tale. Vodni blok je narejen na osnovi starega zračnega hladilnika. Vse kar potrebujete je star hladilnik, pleksi steklo, epoksi lepilo ter malo spretnosti in vodni blok lahko izdelate resnično hitro pa še rezultat lepo izgleda in učinkovito hladi. Ogled zelo priporočljiv!

1 komentar

Poceni vodno hlajenje

vir: HardOCP
HardOCP - Vodno hlajenje je velikokrat lahko kar velik izdatek, še posebej, če vse dele kupujete iz kakšnih on-line trgovin, namesto da bi malo zapregli svoje možgančke in prste. Ok, priznam... načrtovanje in izdelava vodnega hlajenja zahteva ogromno časa in truda in vsakdo pač nima volje, toda stvari se da rešiti tudi drugače. Recimo takole:

9 komentarjev