»

V Afriki izkoreninili divji tip otroške paralize

Slo-Tech - Po večdesetletnem trudu je v Afriki izkoreninjena otroška paraliza z virusom divjega tipa (v resnici so trije, a dva sta bila že pred leti). Zadnji potrjeni primer so v Nigeriji zabeležili pred štirimi leti, danes pa je ARCC (Africa Regional Certification Commission) uradno razglasila bolezen v Afriki za izkoreninjeno. Končni rezultat je omogočil program v zvezni državi Borno v Nigeriji, kjer so intenzivno cepili otroke in spremljali širjenje bolezni. Regionalni direktor afriškega dela Svetovne zdravstvene organizacije Matshidiso Moeti je dejal, da gre za velik in pomemben podvig z izjemno vztrajnostjo, potem ko so bili že mnogokrat blizu, pa se je situacija znova poslabšala. Še pred nekaj leti je bila Nigerija odgovorna za polovico vseh primerov bolezni. Edini žarišči na svetu ostajata Afganistan in Pakistan.

Izkoreninjenje divjega tipa virusa v Nigeriji je bil velikanski podvig, ki je vključeval nesebično delo zdravstvenih delavcev, ki so se morali prebiti v odročne vasi,...

74 komentarjev

Kako bomo izkoreninili otroško paralizo?

V Afriki ne cepijo zdravniki v zdravstvenih domovih, temveč prostovoljci.

vir: Science Magazine
Science Magazine - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je leta 1988 postavila cilj iztrebiti otroško paralizo, podobno kot so leta 1980 dokončno iztrebili črne koze. Dolga leta je kazalo, da smo na odlični poti, saj so cepiva odlično delovala, primerov bolezni je bilo čedalje manj in na koncu je ostalo le še nekaj afriških in azijskih držav, v katerih je bilo letno manj kot 200 primerov bolezni skupaj. V primerjavi z več milijoni okuženih pred začetkom cepljenja je to fantastičen rezultat in kazalo je, da bo bolezen do konca desetletja izkoreninjena. A lani smo se od cilja oddaljili, cela kampanja pa je sedaj v velikem precepu, kaj sploh storiti.

Otroška paraliza je znana že od prazgodovine, njen virus pa je bil stalno prisoten med populacijo. Približno 90 odstotkov ljudi je bolezen prebolelo asimptomatično, a težava je bilo 0,5-1,0 odstotka obolelih, pri katerih je bil potek bolezni paralitičen. Ti so imeli hude posledice do konca življenja. Tehtnica se je v prid človeštva nagnila po odkritju...

19 komentarjev

WHO: Mobilni telefoni lahko potencialno povzročajo raka

Penetracija mobilne telefonije.

Slo-Tech - Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) je lanski raziskavi navkljub označila elektromagnetno valovanje, ki ga povzročajo mobilni telefoni, kot potencialno karcinogeno v ljudeh za povzročitev glioma. Našli so omejene dokaze, da povzročajo gliom in akustični nevrom, in nezadostne dokaze za ostale vrste raka.

Tako je odločilo 31 znanstvenikov iz štirinajstih držav, ki je sestavljalo delovno skupino na srečanju v Lyonu, ki je potekalo od 24. do 31. maja letos. IARC ni izvedel nobenih novih raziskav, ampak so zgolj pregledani in ovrednotili rezultate že obstoječih raziskav in literaturne podatke.

Omejeni dokazi v govorici Svetovne zdravstvene organizacije pomenijo, da je bila opažena pozitivna korelacija med izpostavitvijo in boleznijo, za katero pa vpliv...

74 komentarjev

Virus črnih koz še ne bo uničen

SFGate - Črne koze (variola) so prva in doslej tudi edina nalezljiva človeška bolezen, ki je bila s precepljenjem prebivalstva v celoti izkoreninjena. Svetovna zdravstvena organizacija je leta 1979 objavila izkoreninjenost bolezni, potem ko je bil njen zadnji naravni izbruh v Evropi leta 1972 v Jugoslaviji, na svetu pa leta 1977 v Somaliji. Zadnja oseba, ki je umrla zaradi črnih koz, je bila Janet Parker leta 1978...

41 komentarjev

Študija, objavljena v IJBC, kaže, da gensko spremenjena hrana morda ni varna

Slo-Tech - Kot poroča Huffington Post, je študija, objavljena v International Journal of Biological Sciences, pokazala, da genetsko spremenjena koruza korporacije Monsanto morda povzroča okvare notranjih organov pri miših.

Avtorji Joël Spiroux de Vendômois, François Roullier, Dominique Cellier in Gilles-Eric Séralini iz organizacije Food Freedom so namreč v študiji A Comparison of the Effects of Three GM Corn Varieties on Mammalian Health testirali tri vrste gensko spremenjene koruze korporacije Monsanto, ki so bile odobrene za uporabo na trgu.

Avtorji v svoji študiji navajajo, da so pri testiranih miših odkrili poškodbe notranjih organov. Največ je bilo poškodb jeter in ledvic, odkrili pa so tudi vpliv na srce, nadledvično žlezo, vranico in krvne celice. Po mnenju raziskovalcev so razlike značilne in kažejo na stanje zastrupljenosti (ang. state of hepatorenal toxicity).

Na študijo se je že odzval Monsanto, ki pravi, da raziskava temelji na napačnih statističnih metodah in napačnem...

129 komentarjev

Obeta se nam še uspešnejše preprečevanje HIV

Wired News - Ko sem se pred nekaj dnevi učil za izpit biotehnologije, me je presenetilo, da je kar 70% podjetij, ki se ukvarjajo z biotehnologijo, razporejena na nekaj kvadratnih kilometrih okoli University of California. Lahko torej samo ugibate, kje je nastala sledeča ideja.

Tako Wired poroča, da sta znanstvenika s te univerze ob pomoči diplomanta in finančni podpori nekaj sto tisoč dolarjev uspela narediti virus, ki se veže na virus, ki povzroča človeško imunsko pomanjkljivost, in ga inaktivira. Virus je namreč bil biotehnološko modificiran, saj ne vsebuje viruletnih zaporedij nukleotidov, ampak samo protismiselno DNA, ki onemogoča prepisovanje v proteine in virusu HIV onemogoča delitev.

Poskusi so zaenkrat prestali računalniško preračunavanje in celo na izoliranih celicah, in ker so bili uspešni, bodo naslednji tarča poskusne živali.

Problem, ki ga vidita predvsem idejni vodje, pa je, da je tehnologija pravzaprav tako preprosta, da bi jo lahko kdo uporabil tudi v drugačne namene....

22 komentarjev

Lažni virusi

Silicon - Kot lahko vidite, tudi na Slo-Techu večkrat opozarjamo o internetnem spamu, ki ga je iz dneva v dan več in veselo polni e-poštne nabiralnike uporabnikov. Med tem spamom se včasih najdejo tudi opozorila o virusih, ki pa nimajo prav nobenega dobrega namena, saj so večinoma namenjena ustvarjanju zmede med uporabniki. Če želite izvedeti, kakšna lažna sporočila o virusih so krožila zadnje čase po internetu, vam predlagam, da obiščete to stran. Pa še enkrat: ne nasedajte lažnim sporočilom o virusih, ki jih dobivate po pošti. Če bo na sceni zopet kakšen hud virus, boste zagotovo pravočasno obveščeni s strani drugih virov.

0 komentarjev

Poliomielitiza v spletnih trgovinah

Slo-Tech - Spet eno zastrašujoče dejstvo: znanstveniki newyorške univerze so dokazali, da se da na internetu kupiti sestavine za sestavo sintetične inačice virusa otroške paralize. Ta virus so znanstveniki nato tudi injecirali v miš, katero je virus prvo paraliziral, nato pa v kratkem času še ubil. Še najbolj zastrašujoče dejstvo, ki ga je posredoval Jeronimo Cello, avtor študije o možnosti sinteze virusa, je to, da je virus "zelo enostavno narediti". Okej, vem, po notorioznih dogodkih 11.9. prejšnjega leta ter po vsej zagnani paniki nad antraksom v pisemskih pošiljkah, je možno pričakovati tudi udar virusa poliomielitize, a v to dejstvo dvomim. Vseeno se WHO (World Health Organisation, Svetovna zdravstvena organizacija) že pripravlja na možno vrnitev otroške paralize, hkrati pa opozarjajo, naj države držijo spodobno zalogo cepiv proti vsem virusom, ki so že "izumrli", saj se lahko vrnejo praktično kadarkoli. Klik! Okej, a pol mau pogledam po trgovincah na netu, mal zamešam, trikrat zakolnem,...

0 komentarjev

Avtor virusa Melissa obsojen na zapor

The Register - In sicer za dvajset mescev zaradi milijonov dolarjev škode, ki jo je povzročil, ko je spustil virus 'na prosto'. Včeraj je David L. Smith prejel kazen - že omenjenih 20 mescev zapora in pa globo $5.000. Obe strani v primeru sta se strinjali, da je škoda, ki jo je virus Melissa, ki je bil eden prvih e-mail virusov, ki so izkoriščali napake v Outlooku, presegla 80 milijonov dolarjev. Večina te škode je nastala, ko so se zamašili e-poštni sistemi. Upajmo, da se bodo osebki, ki iz ljubega dolgočasja pišejo viruse, sedaj malo zamislili in ne bodo več smetili z virusi po internetu.

11 komentarjev